Thursday , February 9 2023

Cu licitaţia suspendată, primarul Lungu vrea selecţii de oferte la capturarea şi sterilizarea câinilor fără stăpân

caini-maidanezi [800x600]

Municipalitatea suceveană a suspendat licitaţia de capturare şi eutanasiere a câinilor fără stăpân până ce sunt clarificate în instanţă problemele cu normele de aplicare din hotărârea de guvern care a fost suspendată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti. P e de altă parte, până la clarificarea acestui aspect unde cea mai mare problemă era legată de eutanasiere în 14 zile de la capturare în cazul în care nu era revendicat câinele, vor fi două selecţii de oferte pentru capturare şi sterilizare, primarul spunând că va fi pusă în aplicare şi eutanasierea, pe legea veche, a câinilor bolnavi şi periculoşi

Primăria municipiului Suceava a suspendat licitaţia programată în data de 22 iulie pentru concesionarea serviciului de strângere şi eutanasiere a căinilor fără stăpân de pe străzile oraşului. Decizia, predictibilă de altfel şi luată în calcul de primarul Ion Lungu, a fost adoptată ieri, după o întâlnire informală între edil şi grupurile de consilieri locali. „Astăzi am avut o discuţie cu consilierii locali, cu secretarul Consiliului Local referitoare la licitaţia de capturare, transportul şi preluarea la adăpostul din lunca Sucevei a câinilor fără stăpân. Am concluzionat următoarele: suspendăm, nu anulăm, licitaţia până ce se clarifică contestaţiile depuse de către Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi vom vedea ce se întâmplă”, ne-a declarat primarul Ion Lungu. Decizia municipalităţii vine după ce, luna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea normelor de aplicare a legii privind câinii comunitari, care permite şi eutanasierea lor.
Pe de altă parte, municipalitatea are în vedere continuarea, parţială, a acestor demersuri, în sensul organizării unor proceduri mai simple de selecţie de oferte care să nu aibă inclusă şi partea cu eutanasierea câinilor făr stăpân, aşa cum era prevăzut în caietul de sarcini de la licitaţia suspendată şi unde se făcea trimitere la hotărârea de guvern cu normele suspendate de instanţă.
Astfel, primarul Lungu a spus că, săptămâna viitoare, va avea loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru aprobarea a două asocieri cu persoane juridice pentru strîngerea cîinilor de pe străzi şi, respectiv, sterilizarea acestora. „Ne vom întâlni din nou de azi într-o săptămână într-o şedinţă în vederea aprobării unui caiet de sarcini pentru o selecţie de oferte pentru capturarea câinilor fără stăpân. Vrem o asociere concretă doar pe activitatea de capturare şi predare la adăpost”, a declarat Ion Lungu. Potrivit primarului, este preferabil să fie două proceduri separate de selecţie de oferte, una pentru capturare iar alta pentru sterilizare. „In acelaşi timp, vom mai face un caiet de sarcini pentru o selecţie de oferte în vederea unei asocieri între municipalitate şi o persoană juridică pentru a steriliza animalele fără stăpân. Au fost discuţii să facem un singur caiet de sarcini, dar am spus foarte clar că, în măsura în care se vor complica lucrurile, iar noi vom face un singur caiet de sarcini pentru sterlizare şi capturare atunci situaţia nu se va rezolva rapid. Avem o strategie pe termen scurt de a lua câinii de pe străzi şi o alta pe termen mediu de a steriliza câinii. Soluţia pe termen mediu este sterlizarea, dar noi avem o presiune mare din partea populaţiei să luăm câinii de pe străzi şi vom face acest lucru cu sau fără norme metodologice”, a declarat Ion Lungu. El a precizat că în adăpost mai încap în jur de 500 de câini. „Vom lua într-o primă fază câinii mari, câinii periculoşi”, a mai spus edilul şef al Sucevei. El a adăugat că, din discuţiile cu consilierul local Doiniţa Cocriş şi cu alte persoane interesate de această problemă, a dedus că lunar se continuă procesul de adopţii de câini fără stăpân, în jur de 60 – 70 de câini fără stăpân fiind adoptaţi în fiecare lună. „Pe măsură ce se mai poate face loc în adăpost, eu zic că noi putem rezolva problema. Vom aplica prevederile vechii legi, fără normele metodologice din noua hotărâre de Guvern. Vom eutanasia câinii bolnavi şi pe cei periculoşi. Comisia numităâ de primar poate hotărî eutanasierea în astfel de cazuri”, a declarat Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …