Friday , January 27 2023

Contrabandă „multinațională”: Țigări de contrabandă belaruse trimise de o firmă rusească spre una românească, cu un TIR al unei firme din Cehia, confiscate de ucraineni la Siret-Porubne

Valoarea țigărilor trece de un milion de lei, toate fiind ascunse într-un camion care transporta rulouri de hârtie ondulată și care au fost tăiate cu drujba pentru a putea fi descoperite țigaretele de contrabandă

Grănicerii ucraineni de la Punctul de trecere a frontierei de stat „Porubne” au depistat într-un camion cu numere de înmatriculare cehe aproximativ 200 mii de pachete cu țigări (400 de baxuri), ascunse în 60 de cutii cu rulouri de hârtie tehnică. Potrivit publicației cernăuțene „Libertatea cuvântului”, marfa ilicită provenea din Federația Rusă și era destinată unei întreprinderi românești. „În regiunea Cernăuți, la granița cu România, polițiștii de frontieră au găsit o captură record de țigări”, notează cei de la BukInfo. „Libertatea cuvântului” a menționat că la volanul mașinii se afla un cetățean ucrainean.

Conform celor precizate de BukNews, serviciile de transport din Federația Rusă către România erau prestate de o companie de transport cu sediul în Cehia care a arătat la controlul vamal documente conform cărora sunt transportate în vehicul mărfuri încadrate ca „Hârtie ondulată neacoperită în role”.

În urma unei inspecții de identificare a încărcăturii, în care au fost identificate 370 de pachete de țigarete într-una din role, s-a luat decizia de a efectua o inspecție în profunzime, în timpul căreia s-a constatat că în încărcătura respectivă erau ascunse produsele accizabile. Astfel, în urma controlului, angajații serviciului frontierei de stat au descoperit ascunse 200 mii de pachete de țigări de marca NZ, în valoare de aproximativ 6 milioane grivne (aproape 1,09 milioane lei la cursul BNR de ieri). Practic, în 60 din cele 63 de role de hârtie ondulată erau ascunse astfel de produse de contrabandă. În cauză, autoritățile vamale efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar ţigările au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Nu este exclus ca transportul uriaș de țigări tocmai din Rusia să fie făcut în contextul unor valuri de scumpiri ale țigărilor în Ucraina, pe fondul creșterii accizelor în țara vecină.

Scumpirea din ultima perioadă, precum și cea preconizată pe anul care urmează vor conduce la rerutări ale rețețelor de contrabandiști care, dacă nu vor recurge la fabrici clandestine de țigarete, vor apela fie la producători mai ieftini din Republica Moldova (fenomenul deja există, deși autoritățile ucrainene se laudă că intensifică acțiunilor de combatere a contrabandei prin suplimentarea de trupe și diverse misiuni de recunoaștere aeriană a unor posibile rute ale contrabandiștilor), fie chiar din îndepărtata Rusie. Ba chiar din Belarus, dacă avem în vedere că majoritatea țigărilor de contrabandă „NZ” provin din respectiva țară ex-sovietică. (D.P.)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …