Monday , April 29 2024

Consiliul Județean Suceava își propune să organizeze Festivalul de Jazz “Anca Parghel”

Ziua de 30 aprilie este  declarată „Ziua Internațională a Jazzului” și este sărbătorită în peste 190 de țări din întreaga lume. Cu această ocazie, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a anunțat că se intenționează, în viitor, organizarea la Suceava și poate la Câmpulung Moldovenesc a unui festival de jazz care să poarte numele marelui artist sucevean Anca Parghel.
Anca Parghel în Belgia, la sfârșitul anilor ’90 (Foto: Wikipedia.org)
”Suceava se poate mândri cu un mare artist, cea care a fost Anca Parghel, un mare și multiplu talent, apreciată de public și la catedră, cu o voce și o capacitate de creație cu totul remarcabile. Un artist de talie mondială pe care nu trebuie să-l uităm. Și cum județul nostru, care a dat lumii acest nume merită un festival de jazz, ne gândim să organizăm în viitor un Festival de Jazz “Anca Parghel”. La Suceava, poate și la Câmpulung Moldovenesc, orașul natal, sau și în alte localități. Au fost câteva discuții, iar în perioada următoare vor fi o serie de evenimente culturale importante la Suceava, cu participarea unor personalități din lumea muzicală, ocazie cu care vom putea să abordăm și acest proiect. Mă gândesc și la o perioadă în jurul datei de 16 septembrie, ziua de naștere a marii artiste”, a anunțat vicepreședintele consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

Anca Parghel (n. 16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc — d. 5 decembrie 2008, Timișoara) a fost o cântăreață și profesoară de jazz, fosta soție a pictorului Virgiliu Parghel. După ce a terminat Liceul de Muzică din Iași, și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică, tot din Iași, unde și-a dat licența cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizației. 

Până în 1989, a predat canto, pian și improvizație la Liceul de Muzică din Suceava,  apoi a predat la București, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges și Namur (La Marlagne), la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Germania, la Silsoe și Cleolaine Workshops în Marea Britanie și la Chișinău. 

A cântat în cadrul marilor festivaluri de jazz începând cu 1984 (București, Brașov, Sibiu, Costinești, Iași, Nürnberg, Leipzig, Varșovia, Leverkusen, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza și Bratislava), dar și în cluburile de jazz din România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria și Elveția.

De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români cunoscuți, între care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillip Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.). 

Stabilită în Bruxelles, Belgia, Anca Parghel și-a continuat activitatea la catedră, ca profesor de jazz vocal la Conservatorul Regal de Muzică din Bruxelles și la Conservatorul Lemmens, dar și ca muziciană și vocalistă pe scenele de jazz din Belgia, Germania și Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet, a căror componență cuprinde pe Ciprian Parghel, la bass, Tudor Parghel, baterie, și Puiu Pascu, la pian.

Anca Parghel a decedat la 51  de ani, în 5 decembrie 2008, la Spitalul Județean din Timișoara și a fost înmormântată pe aleea Artiștilor din cimitirul Bellu din București.

„Ziua Internaţională a Jazzului” a fost proclamată în noiembrie 2011, în timpul Conferinţei Generale UNESCO şi stabilită la solicitarea artistului american de jazz Herbie Hancock, ambasador al bunăvoinţei pe lângă această organizaţie.
Ziua este destinată conştientizării comunităţii internaţionale asupra virtuţilor jazz-ului ca un mijloc de educaţie, precum şi ca o forţă de pace, unitate, dialog şi cooperare între oameni. (O.S.)

Vezi si

Gheorghe Șoldan și-a depus candidatura la președinția CJ Suceava, în prezența ministrului Sorin Grindeanu

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan și-a depus luni, aproape de ora 15:00, candidatura la președinția Consiliului …

2 comments

  1. Ioan Marcean

    O ideee excelenta !

  2. O idee buna.
    Anca Parghel a taiat-o din frumoasa Suceava si de pe plaiul mioritic cautind o viata mai buna printre straini.
    Un festival ar aduce ceva venituri la bugetul local (nu mai sunt.multe de inventat) dar pentru Anca, si familia ei nu inseamna nimic altfel decat daca un procent din banii de la festival ar ajunge la ei. Fat chance…
    Am avut placerea sa o ascult de cateva ori la festivalul de jazz de la Costinesti.