Wednesday , February 8 2023

Coadă la Primăria Suceava ca odinioară la pâine

Membrii secțiilor de votare au venit după bani fără să respecte programarea Biroului Electoral Municipal

Luni a fost coadă în fața sediului Primăriei municipiului Suceava, peste o sută de oameni așteptând la rând începând de la orele amiezii ca să își ia banii pentru zilele muncite la secțiile de votare. Menționăm că banii au intrat în conturi la o săptămână de la alegerile locale din 27.09.2020.

De altfel, scenariul s-a repetat ca anul trecut când membrii comisiilor din Secțiile de votare nu și-au primit banii și s-a făcut tapaj pe această chestiune fiind puse în discuție greșeli cauzate de interpretarea legii electorale, chestiuni de procedură etc. și de data aceasta, poate chiar mai mult decât anul trecut, reprezentanții partidelor din Secțiile de votare și-au luat banii după multe zile de așteptare. Atât de multe că nu au mai vrut să res­pecte ordinea în care erau făcute programările și, în prima zi când s-a anunțat că au fost virați banii, mulți s-au strâns la Primărie nerăbdători.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat că Primăria Suceava nu are nicio implicare în această situație fiindcă programarea se face de Biroul Electoral al Municipiului Suceava iar cei care trebuiau să comunice membrilor secțiilor de votare data la care au fost programați să vină să ridice sumele de la Primărie erau președinții secțiilor de votare. Numai că o parte dintre aceștia, potrivit celor spuse de Lucian Harșovschi, nu au respectat obligația de a comunica celorlalți membri din secția de votare ziua în care sunt programați să încaseze banii și aceștia au venit din prima zi la Primărie. Primăria, după cum a explicat viceprimarul, doar primește sumele în baza demersurilor făcute de Prefectură, pe care le repartizează mai departe conform pontajului realizat. Au fost și cazuri când membrii secțiilor de votare au fost informați de președinți, dar nu au ținut cont de programarea făcută din diferite motive cum ar fi graba legată de plecarea într-un concediu. În aceste zile, programul de lucru pentru cei care trebuie să ridice sumele de bani de la Guvern în contul zilelor de muncă efectuate la secțiile de votare a fost prelungit până la ora 18:00.

Chiar și așa, viceprimarul Lucian Harșovschi a făcut un apel la ­res­pectarea programărilor pentru fiecare membru al secțiilor de votare pentru a se evita îmbulzeala. Viceprimarul a mai spus că pe lângă situația neplăcută privind nerespectarea sau necomunicarea datei programării membrilor secției de votare au ieșit la iveală și aspecte legate de calculul zilelor efectuate, unii președinți de secții de votare pontându-și membrii doar trei zile în loc de cinci. (D.P.)

Vezi si

Andriciuc, primarul din Şcheia, băgat după gratii de două ori în cinci zile

Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia, a fost reținut ieri, din nou, pentru 24 de ore, …