Tuesday , April 30 2024

CNADR pierde în serie în faţa expropriaţilor de la Scheia

palatul de justitie SuceavaA

In numai două săptămâni, numărul celor care au dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a crescut cu 41, ajungându-se la 140 de procese. La Curtea de Apel au fost respinse irevocabil toate recursurile CNADR judecate până acum, în număr de 39. Conform aprecierilor, valoarea despăgubirilor pe care va trebui să le plătească statul celor care li s-a luat pământul va depăşi 1,5 milioane de euro

La Curtea de Apel Suceava s-au judecat în aceste zile recursurile înaintate de Compania Naţională de Autostrăzi Drumuri din România (CNADR) împotriva hotărârilor Tribunalului prin care aceasta a fost obligată să plătească despăgubiri însemnate proprietarilor de teren din comuna Scheia ce au fost expropriaţi în vederea construirii rutei ocolitoare a municipiului Suceava.
Fără nicio excepţie, în cele 39 de dosare deja judecate, cele mai multe în ziua de 19 septembrie a.c., Curtea de Apel a respins recursurile formulate de CNADR astfel încât statul român a rămas bun de plată pentru sumele stabilite drept despăgubiri la Tribunal, deciziile Curţii de Apel fiind irevocabile.
Acum două săptămâni arătam că dintr-un număr de 99 de procese deschise la Tribunalul Suceava de şcheienii cărora li s-au luat pământurile pe mai nimic, în 42 de cazuri instanţa de fond se pronunţase deja, obligând CNADR să plătească despăgubiri între 2-3.000 şi 45.000 de euro pentru fiecare suprafaţă de teren expropriată, funcţie de dimensiuni şi de preţul pieţei. Din cauzele în care s-a dat pronunţarea şi au fost atacate cu recurs la Curte, 39 s-au judecat deja la instanţa sucerioară, soliţia dată fiind, cum am spus, în detrimentul recurentului – statul român prin CNADR. Dar lucrurile nu se opresc aici. In cele două săptămâni trecute de la ultimele calcule pe care Obiectiv de Suceava le-a făcut pornind de la 99 de cauze de acest gen ce s-au aflat sau se află pe rolul Tribunalului Suceava, au mai fost deschise încă 41 de dosare prin care cei expropriaţi cer despăgubiri de la stat. In total, s-a ajuns până acum la 140 de procese, toate cu sorţi maximi de izbândă, multe dintre ele fiind, cum am spus, deja câştigate. S-a ajuns astfel la obligarea CNADR de a plăti în total despăgubiri şi cheltuieli de judecată de peste 750.000 de euro, doar în procesele în care instanţele s-au pronunţat. Dar lucrurile nu se opresc aici. Alte 100 de dosare îşi aşteaptă rândul, iar dacă media despăgubirilor pe dosar se păstrează în continuare, avocaţii acestora estimează că valoarea despăgubirilor şi a cheltuielilor de judecată aferente în cele 140 de dosare judecate sau în curs de judecare ar putea depăşi două milioane de euro. Dar nici aceasta nu este suma finală fiindcă în total, numărul celor expropriaţi la Scheia este de peste 400 de persoane, ceea ce înseamnă alte potenţial, 260 de procese care, dacă vor urma acelaşi traseu cu cele deja judecate vor împovăra şi mai mult statul român prin CNADR şi implicit contribuabilii. S-au făcut deja calcule din care rezultă că, dacă în 2011 s-ar fi plătit despăgubirile pentru terenurile expropriate de la Scheia la fel cum s-a făcut la Moara şi Pătrăuţi, statul român ar fi cheltuit mult mai puţin. Este drept că acelaşi stat, prin Guvern, ar putea să emită vreo ordonanţă prin care să dispună eşalonarea pe ani întregi a plăţii despăgubirilor, cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri.
Un şcheian căruia i s-au expropriat 5.000 de metri pătraţi are de primit 45.000 de euro
Sumele ridicole pe care ar fi trebuit să le primească locuitorii din comuna Scheia pentru suprafeţele ce au fost expropriate în vederea construirii şoselei de centură a Sucevei nu au fost acceptate de o bună parte dintre cei 420 de proprietari de teren vizaţi. Din anul 2011 şi până în prezent, la Tribunalul Suceava au fost deschise 140 de procese împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR), în 42 de cauze fiind date deja sentinţe la instanţa de fond, 39 dintre ele deja confirmate la Curtea de Apel prin respingerea irevocabilă a recursurilor formulate de CNADR prin care, fără excepţie, proprietarii expropriaţi au avut câştig de cauză, Statul Român, prin CNADR fiind obligată să plătească acestora despăgubiri variind de la câteva mii de euro la 45.000 de euro, cazul unui şcheian căruia i-a fost expropriată suprafaţa de 5.000 de metri pătraţi.
Suma totală pe care CNADR trebuie să o plătească în contul despăgubirilor către cei 42 de proprietari care au câştigat deja în primă instanţă este de 742.884 de euro. La acesta se adaugă încă 104.000 lei, adică 21.000 de euro, cheltuieli de judecată, care urcă datoria statului către proprietarii de terenuri expropriaţi din Scheia la peste 763.000 de euro. Fierberea în rândul celor 420 de proprietari din comuna Scheia, care au suprafeţe pe traseul şoselei de centură a municipiului Suceava a început în primăvara anului 2011, când au aflat că despăgubirile ce le vor primi pentru terenurile expropriate vor fi de până la 100 de ori mai mici decât cele obţinute de cei din comunele vecine – Moara şi Ipoteşti. Asta după ce în luna decembrie a anului 2010, a fost schimbată legislaţia privind exproprierile, preţul plătot de stat pentru metrul pătrat de teren expropriat devenind insignifiant.
O lege publicată în Monitorul Oficial în data de 23 decembrie 2010 – Legea 255/2010, a stabilit noile condiţii în care se realizează exproprierile. Până la data intrării în vigoare a acestei legi funcţiona, în acest domeniu, un alt act normativ – Legea 198/2004, care era corelată cu Legea 33/1994 privind exproprierile pentru cauze de utilitate publică. In această lege se arăta că despăgubirile se stabilesc la preţul de piaţă.
In baza acestor două acte normative a fost stabilit cuantumul despăgubirilor pentru două din cele trei tronsoane ale şoselei de centură – Moara şi Pătrăuţi, documentaţia a fost transmisă Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, proiectul de hotârâre a fost acceptat la nivel guvernamental şi s-au emis hotârâri de guvern prin care proprietarii de terenuri aflate pe traseul viitoarei şosele de centură a Sucevei din cele două comune au fost despăgubiţi cu sume acceptabile. Astfel, în Moara, statul a plătit pentru fiecare metru pătrat de teren expropriat sume cuprinse între 94,4 de lei şi 154,62 de lei pe metru pătrat expropriat, funcţie de zonă şi dacă aceste terenuri erau situate în extravilanul sau în intravilanul localităţii. In comuna Pătrăuţi, sumele plătite persoanelor ale căror terenuri au fost expropriate au pornit de la 63,74 lei pe metru pătrat în extravilan, ajungând la 102,12 lei pe metru pătrat în intravilan. Sumele primite de aceştia proprietari au fost calculate, conform actelor normative enunţate anterior, la preţul pieţei imobiliare. La Scheia însă nu s-a oferit proprietarilor de teren decât sume cuprinse între minim 0,8 lei în extravilan şi maxim 20 de lei în intravilan pentru un metru pătrat. De reţinut că pe raza localităţii Scheia trebuie construiţi 9 din cei 13,2 kilometri de şosea, lucrările şi în ziua de azi fiind pe acest tronson cel mai mult întârziate.
Conform legii din decembrie 2010, preţurile de expropriere se stabilesc, în baza raportului de expertiză furnizat de Camera Notarilor Publici care nu oglindeşte însă preţul real al proprietăţilor.(Neculai ROSCA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

One comment

  1. cine a facut raportul de expertiza? daca erau preturi corecte nu se ajungea la asemenea cheltuieli si probleme. Vrem sa stim cine e expertul