Friday , April 26 2024

CJ Suceava și Primăria alocă fonduri pentru un laborator de calitate, siguranță și identificare a falsificării alimentelor

Asociația „Clusterul regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoșani” vrea ca în Parcul industrial din preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava va fi construit un laborator de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității și siguranței și identificarea falsificării alimentelor.

Valoarea proiectului este de 4,37 de milioane de lei, partea nerambursabilă  fiind de 2,60 milioane de lei, ceea ce înseamnă o finanțare europeană de 60%. Din bugetul județului Suceava se alocă 275.000 de euro, Primăria municipiului Suceava participă cu 50.000 de euro, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” asigură 10.000 de euro. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava a explicat că agenții economici din componența clusterului de bioeconomie au o co-participare de 5.000 de euro fiecare.

Un proiect hotărâre în acest sens a fost votat de deliberativul județean întrunit în ședință extraordinară, vineri, 3 decembrie iar luni, 6 decembrie, un alt proiect va fi supus aprobării în ședința extraordinar a deliberativului local sucevean. Laboratorul pe care Consiliul Județean și Primăria Suceava vor să îl amenajeze în Parcul industrial care se va face la Aeroport se va realiza pe o suprafață de 500 de metri pătrați, cât a fost considerat a fi necesar construirii acestui laborator. Investiția propusă se va realiza în localitatea Salcea, strada Aeroportului, nr. 1, hala industrială nr. 4 în cadrul SC Parcuri Industriale Bucovina SA, județul Suceava.

Cât privește Municipiul Suceava, acesta va contribui cu suma de 250.000 de lei, un proiect de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi fiind supus aprobării în ședința extraordinară de luni, 6 noiembrie. „Obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea infrastructurii de cercetare a clusterului prin crearea unui laborator de cercetare interdisciplinară în Bioeconomie cu 3 componente: cercetare microbiologică, cercetare fizico- chimică și cercetare în biologie moleculară și analize genetice și diversificarea ofertei de servicii prestate la nivelul clusterului prin servicii specifice de laborator destinate agenților economici din domeniul agro-alimentar ce activează în arealul Suceava-Botoșani în vederea creșterii calității produselor alimentare testate în laborator și îmbunătățirea parametrilor calitativi ai acestora cu efect asupra optimizării nutriționale a acestora și creșterii calității vieții”, se menționează în proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării CL în ședința de luni.

Municipiul Suceava este membru fondator în cadrul Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, conform HCL nr. 284 din 29 septembrie 2016, prin care s-a aprobat participarea Municipiului Suceava la constituirea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani, a Actului Constitutiv și Statutului. Consiliul Județean Suceava este inițiatorul „Clusterul regional inovativ de bioeconomie Suceava-Botoșani”, coordonarea revenind Universității „Ştefan cel Mare” Suceava. Investiția care va fi realizată cu fonduri europene atrase în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CD) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor nu a fost implementat până acum din cauză că POC 2014-2020 „a fost blocat”, după cum s-a exprimat Gheorghe Flutur la ședința de vineri.

În ședința deliberativului județean de vineri, 3 decembrie, s-a precizat și faptul că se are în vedere realizarea altor laboratoare, sens în care au demarat proceduri pentru realizarea documentației. Cât privește, laboratorul de cercetare interdisciplinară pentru analiza calității și siguranței și identificarea falsificării alimentelor, acesta este considerat a fi „un proiect de viitor pentru controlul calității alimentelor, ca să putem face exporturi”. „Avem de gând să dăm drumul la proiecte mari. Acum am prins finanțare, pentru că s-a întârziat foarte mult cu ghidurile. Dar, sunt termene foarte scurte, iar pe 7 decembrie este limita pentru depunerea acestui proiect pe care sperăm să-l câștigăm” a explicat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. (D.P.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …