Saturday , April 27 2024

Centrele de vaccinare din municipiul Suceava nu pot fi deschise pentru că medicii nu vor să încheie contracte

Pentru ca cele cinci centre de vaccinare anti-COVID-19 de pe raza municipiului reședință de județ să devină operaționale e nevoie de 10 medici, 20 de asistenți și 10 registratori. În acest sens, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut un apel către medici să încheie contracte de prestări servicii, arătând că până acum doar trei medici și-au arătat disponibilitatea  de a lucra în centrele de vaccinare.

În conferința de presă de miercuri, 3 februarie, ținută în sistem online, edilul a explicat că în primă fază se dorește deschiderea a două centre de vaccinare – cele de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și de la Școala „Miron Costin” (fosta școală generală nr. 11) din cartierul Burdujeni.

„Din păcate, avem aici o mare problemă. Nu sunt doritori. Noi am avut discuții la DSP, ne-am adresat Colegiului Medicilor cu adresă, am avut discuții la Primărie cu președinta Asociației Medicilor de Familie, cu o parte dintre medicii de familie. Nouă ne-ar trebui minimum 10 medici dacă mergem pe un sigur flux de vaccinare, 20 de asistenți și 10 registratori la centrele din Suceava. Din păcate, până acum sunt doar trei medici doritori și nu avem niciun echipaj complet să deschidem măcar un centru. Noi vrem să deschidem în primă etapă două centre, cel de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” și cel de la Școala 11 din Burdujeni”,  a spus Ion Lungu.

Ion Lungu a făcut un apel de suflet către medici să încheie contracte de prestări servicii cu centrele de vaccinare, arătând că asta înseamnă că vor da dovadă de solidaritate. „Fac un apel de suflet la cadrele medicale în mod special, la medicii din municipiul Suceava, la medicii disponibili, fie că discutăm de medici de familie, medici pensionari, medici din policlinici private. Eu zic că este până la urmă și un gest de solidaritate, de responsabilitate civică.

Eu zic că nu avem voie să ratăm această etapă de vaccinare. Primăria vrea să aibă o campanie de vaccinare reușită să imunizăm cât mai mulți oameni din oraș. Noi am pătimit cel mai mult cu acest coronavirus tocmai de aceea în această etapă trebuie să facem tot ceea ce putem să vaccinăm cât mai mulți suceveni. Sunt mulți doritori. Dragi medici din Suceava, vă respect. Am fost alături de dumneavoastră în această perioadă grea de pandemie, de carantină, vă rog să dăm dovadă de solidaritate și vă rog să ne contactați la Primărie să putem semna aceste contracte de prestări servicii. Sper ca apelul meu să aibă efect”, a spus Ion Lungu.

El a adăugat că a vorbit cu medici de familie, despre care a spus că „sunt și ei obosiți, au fost și ei sacrificați în această perioadă”, în sensul că au avut un volum de lucru mai mare ca de obicei, însă pe de altă parte a insistat pe faptul că „trebuie să facem acest efort pentru ca această campanie de vaccinare să fi o reușită”.

De altfel, după cum a spus primarul, niciun medic nu vrea să fie medic coordonator și principalul motiv este că nu au indemnizație suplimentară. Iar asta este o problemă în plus. „Toți medicii sunt plătiți la fel. Din punctul lor de vedere, spuneau medicii de familie, medicul coordonator, care are cea mai mare responsabilitate ar trebui să aibă indemnizație suplimentară. Sunt plătiți toți cu 90 de lei pe oră, asistenții medicali cu 45 de lei oră și registratorii cu 20 de lei pe oră”, a spus primarul.

După conferința de presă online, edilul a precizat că nu pot fi folosiți în centrele de vaccinare medicii și asistenții medicali de la medicina școlară deoarece au atribuții în reluarea procesului de învățământ, școlile urmând a fi deschise în municipiul Suceava începând cu ziua de luni, 8 februarie. (D.P.)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …