Monday , May 13 2024

Cei 48 de politisti de frontiera si vamesi de la Siret, pusi `n libertate pe vicii de procedura

N unul dintre acestea vizeaz\ faptul c\ inculpa]ilor nu li s-a acordat ultimul cuv=nt la Curtea de Apel Suceava `n ac]iunea de verificare a legalit\]ii m\surii arest\rii preventive n motivarea instan]ei supreme va clarifica motivele pentru care to]i inculpa]ii din dosarul “{pag\ la vama Siret” au fost pu[i `n libertate n celor 48 de poli]i[ti de frontier\ [i vame[i li s-a impus interdic]ia de a p\r\si ]ara
Cei 48 de aresta]i `n dosarul “{pag\ la vama Siret” – 44 de poli]i[ti de frontier\ `n frunte cu [eful acestora – comisarul [ef Aurel Anea, care `ntre timp [i-a dat demisia [i patru lucr\tori vamali, au fost pu[i `n libertate, `n noaptea de mar]i spre miercuri, dup\ ce ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie a admis recursurile `naintate de cei 25 de inculpa]i – poli]i[ti de frontier\ pentru care s-a decis la Suceava p\strarea `n stare de arest dar [i pentru ceilal]i 23 de poli]i[ti de frontier\ [i lucr\tori vamali pentru care Curtea de Apel Suceava a dispus cercetarea acestora `n stare de libertate. Sentin]a Cur]ii Supreme a fost unitar\, `n sensul c\ to]i cei 48 de inculpa]i `n acest dosar au trebuit s\ fie pu[i `n libertate.
P=n\ la publigarea motiv\rii acestei decizii a Instan]ei Supreme, avoca]ii celor inculpa]i au scos `n eviden]\ vicii de procedur\ care au determinat solu]ia ICCJ. Cel mai important dintre acestea `l reprezint\ faptul\ c\ `n fa]a judec\torilor suceveni, inculpa]ii nu au avut dreptul la “ultimul cuv=nt”, indiferent dac\ ace[tia au fost p\stra]i `n arest sau au fost pu[i `n libertate.
Conform avoca]ilor, liberarea din arest a celor  48 de poli]i[ti [i vame[i de la Vama Siret `n frunte cu comisarul [ef Aurel Anea, de c\tre ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie are la baz\ [i vicii de procedur\ pe l=ng\ aspectele de fond. Instan]a Suprem\ va face publice `n zilele urm\toare motivele  care au stat la baza punerii `n stare de libertate a poli]i[tilor de frontier\ [i vame[ilor suceveni.
~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie a dipus celor 48 de inculpa]i o serie de obliga]ii cum ar fi  interdic]ia de a nu p\r\si [i de a nu leg\tura `ntre ei sau cu martorii.
N vicii de procedur\ semnalate de avoca]ii poli]i[tilor [i vame[ilor aresta]i
~n judecarea recursurilor la ICCJ, unii avoca]i au invocat faptul c\ la Curtea de Apel Suceava inculpa]ilor  nu li s-a dat ultimul cuv=nt iar al]ii au sus]inut c\ `n decizia instan]ei sucevene din data de 29 aprilie a fost dat\ o singur\ pronun]are `n care nu au fost trecute toate sus]inerile  ap\r\torilor f\cute pentru inculpa]i, astfel `nc=t pronun]area a fost lipsit\ de motivare  pentru o parte din ace[tia.  Avocatul Sorin Poenaru de la Baroul Bucure[ti a invocat `n fa]a completului instan]ei supreme faptul c\ inculpa]ilor la Curtea de Apel Suceava  nu li s-a dat ultimul cuv=nt a[a cum prevede legea `n procesul care a avut loc la sf=r[itul s\pt\m=nii trecute la Curtea de Apel Suceava. “A fost o decizie corect\ a ~naltei Cur]i de Casa]ie [i Justi]ie care a ]inut cont de faptul c\ inculpa]ilor prezen]i la [edin]\ nu li s-a dat posibilitatea s\ aib\ ultimul cuv=nt la instan]a din Suceava iar procurorul DNA a recunoscut la r=ndul s\u c\ a fost o eroare material\“, a spus ap\r\torul unuia dintre inculpa]i.
Avocatul Elena Grosu de la Baroul Suceava, ap\r\tor a altor persoane din acest dosar a sus]inut c\ din dispozitivul pronun]\rii Cur]ii de Apel Suceava a lipsit men]iunea cu privire la respingerea cererii inculpa]ilor de cercetare `n stare de libertate [i revocarea m\surii arest\rii preventive, acesta fiind un alt motiv de nulitate absolut\, potrivit articolului 197 din Codul de Procedur\ Penal\. “Inclusiv omisiunea unui inculpat din pronun]are se love[te de nulitate absolut\”, a spus avocatul.
Avocatul Viorica Lidia Vargan a declarat de asemenea c\ unul dintre motivele care au condus la punerea `n libertate a celor 48 de poli]i[ti de frontier\ [i vame[i este legat\ [i de lipsa de procedur\ cu inculpa]ii care nu au fost prezen]i pe 29 aprilie la judecarea cauzei, nefiind cita]i pentru acest termen [i `n mod gre[it s-a dispus judecarea acestora `n dou\ loturi. Avoca]ii au mai ar\tat c\ nu se impune men]inerea `n stare de arest a clien]ilor lor  `ntruc=t nu a fost analizat\ indivual situa]ia acestora `n raport  de pericolul social concret pe care l-ar reprezenta l\sarea lor `n libertate, unii dintre ace[tia fiind trimi[i `n judecat\ pentru mai multe acte materiale dec=t cei r\ma[i `n stare de arest prevetiv, astfel `nc=t ace[tia au putut aprecia c\ `nlocuirea m\surii arest\rii preventiv\ cu m\sura de punere `n libertate sub control judiciar  a fost aleatorie.
De[i au fost pu[i `n libertate de ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie , din urm\, la Curtea de Apel Suceava au ajuns ieri [i cererile de liberare sub control judiciar pentru cinci poli]i[ti de frontier\, `n frunte cu comisarul [ef Aurel Anea.
~n data de 12 mai, la Curtea de Apel Suceava se va  afla pe rol primul termen al dosarului `n care cei 66 de poli]i[ti [i vame[i de la Siret sunt judeca]i pentru  luare de mit\.
N aproape jum\tate dintre aresta]ii din dosar au fost pu[i `n libertate de Curtea de Apel `nc\ de s\pt\m=na trecut\
Curtea de Apel Suceava a decis vineri, s\pt\m=na trecut\, `nlocuirea  m\surii arest\rii preventive cu cea de a nu p\r\si ]ara [i a dispus punerea `n libertate pentru 23 dintre inculpa]ii implica]i `n dosarul “{paga de la Vama Siret”, care au fost trimi[i `n judecat\.
Ace[tia nu au fost `ns\ libera]i din arest fiindc\ procurorii DNA au declarat recurs `mpotriva hot\r=rii instan]ei sucevene la ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie. Celorlal]i 25 de poli]i[ti de frontier\, printre care [i [eful PTF Siret, comisarul [ef Aurel Anea, li s-a repsins atunci cererea de punere `n libertate, `n cadrul opera]iunii de verificare a legalit\]ii arest\rii preventive, dup\ trimiterea acestora `n judecat\.
66 de inculpa]i, 62 poli]i[ti de frontier\ [i patru lucr\tori vamali au fost trimi[i `n judecat\ `n cel mai amplu dosar instrumentat de procurorii DNA viz=nd [p\gile care se `ncaseaz\ `n vama de la Siret  pentru faptul c\  `n perioada septembrie 2010 – ianuarie a acestui an,  au pretins, primit ori acceptat suma total\ de 36,4 miliarde de lei vechi [i alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul, `n cazul poli]i[tilor de frontier\, de a nu-[i îndeplini atribu]iile de serviciu privind controlul la frontier\ [i a le permite introducerea în România a unor bunuri, în general ]ig\ri din Ucraina peste limita legal\ admis\. Banii colecta]i de la cet\]enii care tranzitau punctul de frontier\ erau ascun[i în diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales în mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau împ\r]i]i conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire o parte din mita încasat\ în cursul turei , cuprins\ între 8.000 de lei [i 25.000 de lei, în func]ie de riscul asumat [i de „încas\rile” realizate. Vame[ii implica]i `n afacerea „{paga de la Vama Siret”, au lucrat [i ei cot la cot cu poli]i[tii de frontier\ corup]i. Astfel, `n perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, cei patru lucr\tori vamali aresta]i au cotizat, conform rechizitoriului, c\tre comisarul [ef Aurel Anea – [ef al PTF Siret cu sume de bani totalizând 23.913 lei. Aurel Anea [i-a dat `ntre timp demisia din Poli]ia de Frontier\. (Cristina SCOR}ARIU, Neculai RO{CA)

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …

No comments

  1. Bravo ! Cei de la parchet si din judecatorii stiu meserie doar cand au chef . Cu cei din bransa , nu au interes sa fie profesionisti . Cu niste gainari , ar fii altceva .