Thursday , May 2 2024

Ce minuni se mai pot face cu un carnet de partid:  După trei zile de angajare la Primăria Vatra Moldoviței, o chelneriţă a ajuns inginer care luptă cu inundațiile la Apele Române

Un reportaj al Recorder.ro a scos la iveală încă un vârf al aisbergului detașărilor pe sprânceană, în care cei norocoși, chiar slab pregătiți, găsesc joburi la stat la care muritorii de rând nu au acces, chiar dacă sunt foarte bine pregătiți în domeniul respectiv. Un ultim caz ajuns în atenția publicului, petrecut la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, este o copie la indigo a scandalului iscat la sfârșitul anului trecut tot la Apele Române, dar în județul Mureș. Dacă acolo a picat chiar pe postul de director un individ care nu și-a mai găsit un locșor în Palatul Parlamentului și care, prin venirea lui, a determinat concedierea șefului Sistemului de Gospodărire a Apelor, la Iași a ajuns prin detașare o tânără domnișoară tocmai de la Primăria Vatra Moldoviței.

Dezvăluirile din sediul Administrației au pornit de la determinarea directorului tehnic Gabriel Musteață de a nu mai pregăti nou-veniții aduși acolo pe ușa din dos. După cum se știe, Legea 55/2020 a limitat drastic concursurile pentru posturile contractuale vacante și, implicit, angajările – care pot fi făcute direct, în anumite condiții, doar de administrațiile locale și județene. Legea permite însă detașările, cu precizarea că ele trebuie să înceteze în termen de 30 de zile de la ridicarea stării de alertă. Legea menționată se referă la detașări ca „măsuri pentru creșterea capacității de răspuns” la efectele pandemiei, dar nu exclude detașările clasice, de 6 luni, care se pot prelungi cu câte alte 6 luni, potrivit Codului muncii.

E tânără, vrea și poate

Simona Iancu, tânăra apărută la ABA Prut Bârlad, deși are studii superioare (Chimie), pare să nu știe să răspundă la întrebări simple: unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul și care e dreptul, după ce lege funcționează Administrația Națională Apele Române ori cum se calculează o suprafață – a triunghiului, de exemplu. La ABA Prut Bârlad ea a fost detașată pe postul de inginer care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor.

Petru Avram, directorul Administrației din Copou, vicepresedintele PNL Iasi si consilier judetean PNL, a luat apărarea tinerei detașate. El ne-a declarat că e dornică să învețe, că vine la serviciu înaintea celorlalți și pleacă mult după ei etc.

Despre răspunsurile lipsă la întrebările banale, Avram a spus că directorul tehnic ar fi hărțuit-o și că a umilit-o în fața colegilor. În înregistrările prezentate de Recorder.ro este redat, pe de o parte, dialogul cu multe pauze dintre directorul tehnic și femeia venită prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței , și schimbul dur de replici dintre cei doi directori. Musteață i se opune lui Avram când acesta îi cere să o pregătească, spunând că el nu face meditații pentru clasele 1-4 și pentru noțiuni care se învață la gimnaziu. Petru Avram îi repetă că trebui să o ajute să deprindă cum merg lucrurile la Dispecerat, iar până la urmă îi reproșează lui Musteață că îl scoate din sărite.


Ulterior, Petru Avram ne-a explicat că treaba tinerei detașate este să primească date din teren, să le introducă în sistem și să le trimită altora. Nu este treaba ei să știe detalii tehnice, de ele se ocupă echipele și responsabilii de la fața locului, a ținut să precizeze Avram.

Dacă lucrați la stat, trimiteți CV-uri! ABA Prut Bârlad are zeci de posturi vacante

Cât privește detașarea, „avem o mulțime de posturi blocate de starea de alertă și nu putem aduce oameni decât așa, prin detașare”, ne-a spus directorul ABA. El n-a știut însă să ne răspundă unde este afișat necesarul de personal, pentru ca oricine e capabil să treacă printr-o instituție publică să verifice dacă îndeplinește condițiile din fișele posturilor vacante și să depună CV-ul. Așa cum Simona Iancu a știut că licența în Chimie și „un master de cinci ani …la Master Club”, plus experiența în vânzări o califică pentru un job la Apele Române.

Cei de la Vatra Moldoviței s-au ascuns de presă

Conform propriilor declarații, în afara celor cinci ani la clubul respectiv („patru, ca barman, și unul ca manager”), ea a mai lucrat trei zile la Primăria Vatra Moldoviței. Pagina de internet a primăriei are afișat la deschidere, cu cifre și litere de-o șchioapă, un număr de telefon al unui call-center anticorupție, o campanie derulată de DNA.

Mai jos, site-ul prezintă lista personalului și organigrama pe 2020, cu toate posturile ocupate. Primarul liberal Virgil Saghin, reales în 2020 după ce a fost demis din cauza unui conflict de interese, a apelat la varianta universală când l-am întrebat de trecerea fulgerătoare prin primăria sa a noii angajate de la ABA de la Iași: „Sunt în ședință acum, sunați-mă peste 15 minute”. N-a mai răspuns.

Nici la viceprimar nu am avut noroc: Zenoviu-Gavril Cenușă ne-a trimis la consilierul juridic, motivând că el e de doar două luni în primărie. Consilierul juridic a fost de negăsit – nu se află nici în lista personalului primăriei, deși postul apare în organigramă.

În fine, secretarul general al comunei, Ana Boca, în subordinea căreia este consilierul juridic, ne-a spus că nici ea nu știe de angajata detașată la Iași, dar că se duce să-l caute pe primar. Şi dusă a fost, că nu a mai răspuns la telefon.

Între timp, Petru Avram ne-a dat asigurări că tânăra detașată va fi evaluată lunar și că poate renunța la ea în termen de 90 de zile, termenul de probă care se regăsește și la angajările obișnuite. Cât privește directorul tehnic, el a avertizat că în situații grave nu este loc de bâlbâieli și stagii de pregătire. Gabriel Musteață a dat exemplul inundațiilor de la Pechea, Galați, din septembrie 2013, când sute de locuințe au fost inundate și nouă oameni au murit. ABA Prut-Bârlad supraveghează debitele râurilor din patru județe: Botoșani, Iași, Vaslui și Galați.

Gabriel Musteață va părăsi ABA la sfârșitul acestei săptămâni: postul său a fost desființat și un alt director va prelua îndatoririle acestuia. „I-am oferit două alternative, posturi de inginer pe măsura calificării sale, dar le-a refuzat pentru că erau pe perioadă determinată”, ne-a spus Petru Avram.  (Radu MEŞNIȚĂ – Ziarul de Iasi)

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …

3 comments

  1. Trist! Eu am făcut o facultate la stat, la buget, am dat examen sa întru la facultate și nu ma pot angaja pe posturi de genul acesta pt. Ca sunt date la toate analfabetele și analfabeți. E trist ca mor oameni în urma acestor numiri, oameni care nu au nici o treaba cu acea meserie.

  2. musteață de care partid era susținut acolo, nu cumva psd?

  3. Sunt, din păcate foarte adevărate aceste situații și sunt foarte multe.Oamenii cu habar au fost eliminați, tinerii cu capacitate au plecat din țară, iar cei care au rămas (NU TOȚI, dar foarte mulți care au trecut prin școală ca pește prin apă) au intrat într-un PARTID că altfel nu aveau șanse de a promova cu muncă cinstită.Și d-nul Avram tot prin același sistem a ajuns în funcția pe care o deține(PNL,PSD,) egal ce fel de partid, funcția contează.
    Poate ne trezim și noi acum și să ne împotrivim acestui sistem care se practică din vremea comunistă, sistem “Mafiot” pe care partidele votate democrat (acest lucru să nu-l uităm) ajunse la putere îl practică fără remușcări.