Thursday , August 18 2022

Câteva mii de oameni au luat parte la Zilele comunei Putna

O mare parte a celor care au fost la hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare au luat parte și la Zilele Comunei Putna. Organizate în a doua parte a zilei de 2 iulie, pe o vreme care inițial era poate prea frumoasă, turiștii și localnicii s-au bucurat de evenimente pe care Primăria Putna și Asociația pentru Dezvoltare Locală Putna le-a pregătit după doi ani de pandemie.

După slujba de la Mănăstire și ceremonialul militare care a urmat, putnenii și cei care veniseră la Mănăstire s-au adunat pentru a lua parte la spectacolele pregătite de Primăria în piața comunală.

Manifestările au început la ora 14:00 cu un spectacol de dansuri susținut de Ansamblul Folcloric „Fiii Putnei”, după care pe scenă au urcat ansambluri folclorice zonale cum ar fi „Colomeica” din Siret și „Șucar piranda” din Frătăuții vechi. Prezentarea a fost făcută de tânăra artistă Alexandra Dan, din partea locului.

Prezent la deschiderea Zilelor Comunei, primarul din Putna, Gheorghe Coroamă, a ținut să precizeze că îl bucură faptul că această sărbătoare a comunei „este încununată cu prezența a mii de turiști”. „Pe 2 iulie, întotdeauna Putna îmbracă această haină de aleasă sărbătoare. Este o zi specială, o zi pe care mulți au așteptat-o, în general întreaga suflare de aici din regiune. Ne bucurăm că după o perioadă plină de restricții și interdicții putem să organizăm zilele comunei Putna în condiții absolut normale. Ne bucurăm că această sărbătoare este încununată cu prezența a mii de vizitatori și astăzi a venit foarte multă lume bună, lume venită din toate zonele țării și chiar de peste hotare și în special din partea cealaltă a Moldovei lui Ștefan, din Basarabia de dincolo de Prut. Sunt oameni care vin cu dragoste și din dragoste pentru ceea ce înseamnă Putna și pentru ceea ce înseamnă Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Încă de la primele ore ale dimineții am primit un grup foarte numeros de pelerini, am fost și ne-am închinat la mormântul Sfântului Ștefan să ne dea putere și înțelepciune. În partea a doua a zilei sunt activități susținute de artiști locali, ansambluri zonele, de artiști județeni și mai spre seară vor fi și artiști de anvergură națională, iubiți de toți românii, pentru că ne dorim ca întotdeauna să fim o gazdă bună, să fim pe placul oamenilor. Iar oamenii să simtă acest farmec al Putnei și să plece cu amintiri frumoase și întotdeauna să se întoarcă cu plăcere”, a spus Gheorghe Coroamă.

Și vremea a continuat să fie plăcută iar începând din jurul ore 16:00, a urcat pe scenă Ansamblul „Ciprian Porumbescu” alături de care urmau să evolueze cunoscuți artiști suceveni precum Dana Dăncilă. Nu înainte de a evolua un grup de tineri care au interpretat o scenă de teatru popular având în centru figura lui Ștefan cel Mare – „malanca lui Ștefan cel Mare” – interpretat de Petru Bodârlău, cel care de vreo 30 de ani face acest rol. Deși a început mai degrabă ca un eveniment cultural din perioada sărbătorile de iarnă, cu timpul, piesa a fost tot mai des „întrebată” și a ajuns a fi interpretată și cu alte ocazii.

Între timp, în piața comunală începuseră a se strânge tot mai mulți oameni. Nu e mai puțin adevărat că și câțiva nori se adunaseră, dar nu prevesteau vreo furtună iar artiștii evoluau frumos pe scenă în vreme ce publicul din piață sau de la mese era tot mai încântat iar asta și pentru că sâmbătă seara este programat un concert extraordinar susținut de Smiley și înainte urmând să evolueze Veta Biriș.

Din motive lesne de înțeles, având în vedere ploaia care începuse înainte de ora 18:00 și mai cu seamă avertizarea meteorologică de Cod Roșu, nici Veta Biriș și nici Smiley nu au mai evoluat pe scenă.

Manifestările urmau a continua și în cursul zilei de duminică cu spectacole folclorice și cu tradiționala paradă a cailor la Gârla Morii-Gura Putnei. „Sărbătorile Putnei continuă duminică cu o zi spectaculoasă, cu muzică din Bucovina și din Maramureș, cu tradiționala paradă a cailor, unde se vor întâlni iubitori de cai din toată țara. Sperăm ca lumea să se simtă bine, iar celor care nu sunt prezenți le transmit că sunt oricând bineveniți la Putna și întotdeauna Putna va rămâne una dintre cele mai frumoase destinații turistice și de vacanță”, a conchis primarul Gheorghe Coroamă. (D.P.)

Vezi si

Canotoarea Ionela Cozmiuc va primi titlul de cetățean de onoare al Sucevei

Campioana europeană la canotaj Ionela Cozmiuc va deveni cetățean de onoare a municipiului Suceava. Primarul …