Saturday , April 13 2024

Cât îi va costa pe studenți primul an de Medicină la USV

Senatul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava a hotărât, în data de 28 martie a.c., aprobarea modificării anexelor din Planul de taxe și tarife, prin includerea în Anexa 1, care prevede taxele de școlarizare, cuantumul taxei pentru specializarea Medicină. Potrivit documentului, tinerii care vor fi admiși la noul program de studii din cadrul USV, care ar urma să se regăsească în oferta de studii de la Admiterea din acest an, vor avea de plătit o taxă de 9.000 de lei.

Modificarea intră în vigoare începând cu anul universitar 2024-2025.

De precizat că taxa de școlarizare pentru programul de licență Medicină la UMF ”Carol Davila” București este de 15.000 de lei/an, la UMF ”Iuliu Hațeganu” Cluj este de 10.000 de lei în primii patru ani de studiu, după care scade la 8.100 lei, iar la UMF Iași, pentru anul I taxa este 10.000 de lei, următorii doi ani taxa scade la 8.500 lei, iar ultimii trei ani taxa este de 7.500 lei. La UMF Craiova taxa este de 10.000 de lei/an, la Universitatea ”Ovidius” Constanța – 9.000 lei/an, la Facultatea de Medicină Galați – 8.500 lei/an, la Facultatea de Medicină Oradea – 7.500 lei/an, iar la Universitatea Transilvania din Brașov – Facultatea de Medicină are o taxă de școlarizare  de 7.000 de lei/an.

Deocamdată, taxa de 9.000 de lei este pentru primul an de studiu, urmând ca USV să stabilească dacă pentru anii II-VI studenții Facultății de Medicină vor plăti diferențiat. Amintim că documentația în vederea autorizării noului pogram de studii universitare de licență din cadrul USV – Medicină generală, a fost depusă la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior în luna ianuarie a.c.

După ce agenția va face evaluarea internă se va decide dacă această specializare va intra în oferta de studii de la Admiterea din acest an, în cadrul Facultății de Medicină și Ştiințe Biologice. Programul de licență Medicină generală va fi încadrat la învățământ cu frecvență, cu o durată a studiilor de 6 ani. (O. N.)

Vezi si

Cursuri gratuite de educație financiară pentru Elevii Colegiului ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Elevii Colegiului ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului au participat, în perioada 28 martie-4 aprilie a.c., …