Monday , April 29 2024

Câștigătorii Concursului ”Plăcintă ca-n Bucovina”

În perioada 4-6 noiembrie, pe platoul de la Cetatea de Scaun a Sucevei s-a desfășurat Spectacolul Concurs ,,Festivalul Plăcintelor”.

Evenimentul, organizat de Asociația Culturală Glas Bucovinean, în asociere cu Primăria municipiului Suceava, în colaborare cu Asociația Produs în Bucovina, cu sprijinul Restaurantului “Ceaunul Răzeșului”, a cuprins Concursul ”Plăcintă ca-n Bucovina” și  Spectacolul Folcloric “La Plăcinte înainte “.

Gospodarii și gospodinele din Bucovina, alături de producătorii de patiserie și meșterii din Asociația ”Produs in Bucovina”, au prezentat pe platoul Cetății de Scaun plăcinte ca-n Bucovina, cu brânză, mere, dovleac, varză, cartofi, ciuperci, făcute după rețete tradiționale. Alături de aceștia, mai mulți meșteri populari și producători au fost prezenți cu produse proprii.

Chiar dacă sâmbătă și mai ales duminică vremea nu a fost tocmai prietenoasă, sucevenii au fost în număr destul de mare pe platoul de la Cetate pentru a degusta plăcintele prezentate la prima ediție a acestei manifestări.

La concursul plăcintelor au participat Lenuța Popa, de la ”Căsuța Vânătorului” din Câmpulung Moldovenesc, care a concurat cu plăcinte cu urdă și stafide; Dorina Vacariu, SC Petrigina SRL, tot din Câmpulung, cu plăcinte cu mac și plăcinte cu brânză și stafide; Cristina Șagău, „Gustul de Altădată”, din Suceava, cu  plăcinte poale-n brâu cu brânză și stafide; Ionela Roșu, ”Prăjiturile Anei”, din Ilișești, cu plăcinte poale-n brâu cu brânză dulce și stafide; cunoscuta firmă de panificație MOPAN Suceava a concurat cu plăcinte cu brânză, plăcinte cu dovleac, plăcinte cu măr și gutui, plăcinte cu cartofi și plăcinte cu hribi; BUJOR Suceava, producător de cozonaci și prăjituri, membru al Asociației „Produs în Bucovina”, a expus plăcinte cu brânză dulce, plăcinte cu urdă și mărar, plăcinte cu cartofi, plăcinte cu varză și plăcinte cu carne; Vasilica Chelariu, Terasa ”La Ducu”, din Fălticeni, a prezentat plăcinte cu mere, plăcinte cu brânză și plăcinte cu cartofi, iar Alina Chișida, din Suceava, a concurat cu plăcinte ”trandafir bucovinean” cu brânză și stafide, plăcinte cu dovleac și plăcinte cu mere.

Juriul

Juriul, format din expertul în bucătărie tradițională Ștefan Tipa, Alina Albu, maestru cofetar la restaurantul ”Ceaunul Răzeșului”, Sorin Băeșu, maestru bucătar la Restaurantul ”Metropolitan” și jurnalistul Cosmin Romega, a considerat că cele mai bune au fost și merită premiul I plăcintele poale-n brâu cu brânză dulce făcute de Ionela Roșu, de la ”Prăjiturile Anei”, din Ilișești.  Trebuie povestit faptul că Ionela Roșu a salvat cu greu 4 plăcinte pentru juriu, după ce tot ”stocul” de plăcinte adus de ea la festival a fost cumpărat extrem de repede de vizitatori, direct din ladă, nemaiapucând nici măcar să le expună în vitrină.

Câștigătorii concursului

Pe locul II s-au clasat plăcintele cu brânză dulce făcute de firma suceveană BUJOR, iar plăcintele cu hribi, prezentate de firma MOPAN au ocupat locul III.

Prezent duminică la festival, primarul Ion Lungu i-a felicitat pe participanți și organizatori.

”Acest Festival este binevenit aici, la Suceava, în Bucovina. Sunt convins că acest Festival se va dezvolta în anii următori, vom finanța în continuare organizarea sa și  mulțumesc producătorilor care au venit aici în aceste zile pentru suceveni. Trebuie să îi încurajăm și să le răsplătim eforturile prin premii, în așa fel încât la edițiile viitoare să vină cu mai mult drag”, a spus edilul Sucevei.  (O.S.)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …

One comment

  1. Am citit articolul asta si-mi curg balele ca si cainilor lui Pavlov.
    Cu siguranta voi trece pe la Prăjiturile Anei prima data cand ajung pe la Ilișești.