Friday , April 26 2024

Bucovina, în topul preferințelor turiștilor români de Crăciun

Românii au cheltuit pentru sărbătorile de Crăciun, inclusiv în regiunea Bucovina, aproape 18 milioane de euro. Datele lansate în spațiul public de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au fost preluate atât în media națională, cât și în străinătate, cum ar fi în Ucraina unde există interes pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în România și, de asemenea, afinități pentru Bucovina. Conform calculelor preliminare, media turiștilor de cost doar cazare și masă incluse în pachete turistice, este de peste 570 de lei (în jur la 125 de euro) pentru fiecare persoană, care este de 14% mai mult decât anul 2017. Cheltuielile suplimentare legate de călătorii și divertisment costă în medie circa 500 de lei (în jur de 110 euro) pentru fiecare turist.

Cele mai populare destinații pentru turismul de Crăciun – cel puțin în ceea ce privește segmentul doritorilor de a petrece cât mai tradițional sărbătorile de iarnă – rămân zona Bran-Moeciu cu Castelul Bran (despre care presa străină nu ratează să menționeze că este cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula) situat la circa 30 km de orașul Brașov, județele Maramureș și Suceava (precizarea fiind făcută pentru regiunea Bucovina) și orașul Sibiu. Majoritatea turiştilor au dorit să-şi petreacă sărbătoarea Crăciunului în mod tradiţional, cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depăşit 90%, fiind cazaţi aproximativ 55.000 de turişti. Gazdele pensiunilor i-au întâmpinat pe turişti cu mâncare tradiţională şi obiceiuri româneşti. Primirea colindătorilor în jurul focului de tabără, costumele populare, obiceiul tăierii porcului, excursiile cu sania au fost doar câteva din atracţiile acestor zone. În privinţa tarifelor, acestea au variat între 350 şi 800 de lei/persoană, în funcţie de destinaţie şi preferinţele fiecărui turist.

În total, peste 139 de mii de români au petrecut Crăciunul în diverse zone turistice din țară, renunțând la tradiționala masă în familie și vizite la prieteni și rude. Atunci când vizitarea atracțiilor turistice și centre de recreere de iarnă și spa-uri au cheltuit aproximativ 18 milioane € de cazare, produse alimentare și de divertisment”, se menționează într-un comunicat al FPTR.

Potrivit FPTR, datele sunt aproximative, au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii Federaţiei şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism. „Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend şi Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulţi români au profitat de primirea voucherelor de vacanţă şi au ales să-şi petreacă cele cinci zile libere departe de casă”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.

Pe locul următor în topul preferinţelor au fost vacanţele în structurile de cazare din staţiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turişti datorită gamei extinse de servicii, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină. În ceea ce priveşte tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500 – 750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele.

În staţiunile montane au fost aşteptaţi de Crăciun aproximativ 24.000 de turişti. Pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei şi din celelalte staţiuni montane au fost pregătite pentru schiorii şi amatorii de snowboard, precum şi pentru copiii dornici să se dea cu sania. În aceasta zonă, tarifele s-au situat între 500 şi 900 de lei/persoană, în funcţie de gradul de confort, serviciile oferite şi numărul de zile de sejur. (D.P.)

 

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …