Blindat șenilat și “depozit – ambulant” de armament, descoperite la infractorii care operează la granița româno-ucraineană

12/06/19 ora:4:55am

Săptămâna trecută, în urma unui conflict în care un tânăr a fost zdrobit în bătaie pentru că le cerea traficanților să nu mai tragă cu mitralierele prin sat, într-o mică localitate din Ucraina, aflată la câțiva kilometri de Izvoarele Sucevei, polițiștii au descoperit la trei barbati un adevărat arsenal. Autoritățile ucrainene au rămas stupefiate când au văzut că indivizii respectivi se deplasau cu un transportor blindat, militar. Bineînțeles că Forțele Armate ucrainene au dat imediat un comunicat în care afirmă că nu au nicio legătură cu blindatul de război folosit de infractori. In același sat, Şepit (Şipotele Sucevei), în aceeași zi, în mașina unui individ care se pare că avea legătură cu scandalul respectiv, polițiștii au găsit 348 de gloanțe de calibru 9 mm, 170 de gloanțe de calibru 7,62 mm, două pistoale mitralieră, două grenade, un pistol, o rachetă de semnalizare și o siguranță de la o grenadă de mână 

Transportorul blindat descoperit la infractorii din Şepit

Transportorul blindat descoperit la infractorii din Şepit

Un incident armat ieșit din comun, petrecut într-o localitate de la granița ucraineană cu România și unde autoritățile vor de mai multă vreme modernizarea unui punct de trecere a frontierei, a pus pe jar media și autoritățile din țara vecină. În munții din nordul Bucovinei, infracționalitatea a ajuns la niște cote alarmante nu doar prin repetatele și exasperant de desele acte de contrabandă, dar și prin violențele pe care traficanții le comit. Mai nou și prin adevăratul arsenal militar de care dispun, de regulă, forțele armate sau paramilitare.

Asta i-a făcut pe jurnaliștii de la BukInfo să se întrebe dacă nu cumva „Formațiunile armate ilegale operează în raionul Putila din regiunea Cernăuți?”. Iar astfel de articol, însoțite de numeroase fotografii, a fost publicat în data de 6 iunie în ediția electronică a mai multor publicații. Conform sursei citate, mai mult de cinci sute de elemente de muniție de diferite calibre, grenade, mașini de teren și un vehicul de teren cu specific militar au fost confiscate de la infractori.

Tânărul bătut de pistolarii din Şepit

Tânărul bătut de pistolarii din Şepit

Pe 5 iunie, poliția a fost informată că  în satul Şepit (Şipotele Sucevei, aflat la nici 10 km de granița cu România, în dreptul localității Izvoarele Sucevei din județul nostru), din raionul Putila, persoane necunoscute îmbrăcate în uniformă militară au atacat un tânăr de 19 ani și l-au împușcat. Potrivit reclamantului, atacatorii s-au deplasat cu un transportator blindat. De altfel, acesta este evidențiat cât se poate de clar. Interesant este că avem de-a face cu un transportor șenilat, autoritățile fiind depășite de eveniment și neștiind – sau cel puțin până în prezent nefiind făcute publice date – despre proveniența blindatului.

Reacția de la nivelul structurilor specializate a fost una promptă și tipică, predictibilă în sensul delimitării de orice implicare. „Vă informăm că soldații și tehnica Forțelor Armate ale Ucrainei nu au participat la împușcăturile din incidentul de la Putila. În incidentul fotografiat, oamenii în uniformă militară și vehiculele blindate nu au nici o legătură cu forțele armate ale Ucrainei”, este declarația oficială dată către presa cernăuțeană.

După cum s-a raportat în comunicarea departamentului de poliție a regiunii Cernăuți, echipa de investigație de la Poliția Putila a mers la fața locului și a constatat că victima incidentului din seara zilei de 5 iunie a avut un conflict cu „trei rezidenți ai zonei, în vârstă de 31-34 de ani”. Tânărul a avut o altercație verbală cu oamenii care, ulterior, au tras focuri de arme pe teritoriul satului Şepit, în apropierea caselor. Conflictul a degenerat într-o luptă în toată regula, în urma căreia băiatul a suferit leziuni corporale. țăranii din jur au reușit, cu greu, să salveze victima de agresorii care erau foarte nervoși că tânărul i-a făcut bețivi și i-a luat la întrebări cu privire la focurile de armă pe care pistolarii le trăgeau, de lîngă blindat, așa cum au văzut ei prin western-uri.

Conform unor surse media, două persoane au fost identificate, printre bunurile reținute de anchetatori fiind carabine de vânătoare (pentru care, se pare, făptașii aveau totuși permisele necesare). De asemenea, ofițerii de aplicare a legii au confiscat vehiculul de teren șenilat, utilizat de armată. Persoanele implicate în atacul de la Şepit – Putila au fost învinuite de huliganism.

Situația nu s-a limitat doar la așa ceva. Tot în același sat și tot în aceeași seară, la 21:55, localnicii au oprit o mașină off-road „Mitsubishi Pajero”, la volanul căreia se afla un tânăr în vârstă de 30 de ani care – potrivit țăranilor care ar fi făcut declarații la poliție – transporta muniție în mașină.

O parte dintre armele confiscate de la traficanții din Putila

O parte dintre armele confiscate de la traficanții din Putila

Acest fapt a fost, de alftel, confirmat în timpul inspecției asupra SUV-ului. Poliția a găsit  348 de gloanțe de calibru 9 mm, 170 de gloanțe de calibru 7,62 mm, două pistoale mitralieră, două grenade, un pistol de marcă neidentificată fără număr, o rachetă de semnalizare și o siguranță de la o grenadă de mână pe care infractorul le-a stocat și transportat fără permisiune. De asemenea, ofițerii au confiscat și vehiculul de teren în care infractorul a transportat ilegal muniție. Şi față de acest caz, într-o destul de mare legătură cu primul, anchetatorii au început o investigație legată de infracțiunea de utilizare ilegală de arme, muniții și explozivi. Sancțiunea prevăzută de legislația ucraineană este pedeapsa privativă de libertate cuprinsă între trei și șapte ani.

Incidentele au loc după ce, cu câteva zile mai devreme, polițiștii din Putila prinseseră un bărbat de 49 de ani asupra cărui se găsiseră arme de foc și muniția aferentă, fără ca acesta să aibă acte de proveniență.

La nivelul regiunii Cernăuți, în special raioanele Herța, Noua Suliță și Adâncata (Hliboca este denumirea ucraineană), poliția a confiscat 128 de gloanțe de la pistoale de 9 mm, 37 de arme de calibru de 7,62 mm și 22 de arme pentru un calibru calibru de 5,6 mm. În plus, au fost găsite și confiscate două pistoale de la infractori, 1 pușcă de vânătoare de calibru 16, 5 pistoale de casă și o grenadă. (D.P.)