Saturday , July 31 2021

Biserica din Brodina de Sus mistuită de flăcări, în ajun de An Nou pe stil vechi

Biserica cu hramul Sf Arh. Mihail si Gavriil (pe stil vechi) din localitatea Brodina de Sus, comuna Izvoarele Sucevei, a ars din temelii aseară, la fața locului fiind trimise 10 autospeciale de stingere.

„Intervenim la incendiu la biserică și clopotniță. Este ardere generalizată. Intervin pompierii militari de la mai multe subunități și SVSU-urile din zonă”, a anunțat ISU Suceava.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 18 și s-a manifestat  pe o suprafață de aproximativ 350 de metri pătrați. Focul a izbucnit în biserica din lemn și s-a extins cu repeziciune, cuprinzând și cloptnița aflată în vecinătate.

”La sosirea echipajelor noastre la faţa locului ardeau generalizat biserica şi clădirea clopotniţei, construcţii majoritare din lemn, dispuse pe o suprafaţă totală de aproximativ 350 de metri pătraţi. Am intervenit rând pe rând cu 10 autospeciale de stingere de la subunităţile noastre şi cele de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din zonă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Pompierii au anunțat că în jurul orei 00.10 au reușit lichidarea incendiului, iar cauza probabilă de izbucnire a focului a fost jarul sau scanteile provenite din sistemul de incalzire a bisericii – o  centrala termica pe lemne.

A ars în totalitate biserica, construită din lemn, cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu bunurile din interior (obiecte de cult, cărți, veșminte preoțești, elemente de mobilier și altele). Au mai ars clădirea clopotniței, din lemn, cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, obiecte de mobilier și alte bunuri din interior. S-au degradat clopotele, învelitoarea din tablă, elemente de tâmplărie, precum și camera centralei și centrala termică din interior.

Din fericire, nu au fost victime sau persoane surprinse de foc.

Trebuie spus faptul că localnicii, majoritatea credincioși ortodocși pe stil vechi,  sărbătoreau aseară ajunul Anului Nou. (O.S.; Foto – ISU Suceava)

 

Vezi si

26 de cazuri active de COVID în judeţ, 9 pacienţi cu forme medii internaţi

Vineri, 30 iulie, în județul Suceava sunt 26 cazuri de infecție Covid -19 în evoluție …