Sunday , January 29 2023

BALAN: Turismul din Moldova se va relansa cu ajutorul investițiilor publice asumate prin programul liberal de dezvoltare și prin continuarea schemelor de sprijin susținute de Guvernul PNL

Deputatul PNL Ioan BALAN consideră că sectorul serviciilor din turism a avut greu de suferit în contextul pandemiei Covid-19, în Moldova acest lucru resimțindu-se și mai puternic decât în alte părți ale țării, având în vedere faptul că, în acest domeniu, zeci de mii de moldoveni își câștigă în mod cinstit existența.

”Moldova este, fără îndoială, unul dintre cei mai puternici poli de atracție turistică din România, pentru că orice localitate de la noi are ceva de spus generațiilor prezente și viitoare. Înainte de declanșarea crizei sanitare, numărul turiștilor români și străini care veneau în Moldova creștea de la un an la altul, dându-ne speranța unui reviriment economic în regiune. Din păcate, pandemia a pus la grea încercare pe toți antreprenorii și angajații care susțin serviciile turistice din jurul obiectivelor istorice, al mănăstirilor bucovinene sau al stațiunilor de tratament și de recuperare. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat cu acest sector economic dacă Guvernul PNL nu ar fi susținut financiar o serie de măsuri pentru protejarea locurilor de muncă pentru angajații din domeniul ospitalității și nu ar fi pus în practică o serie de măsuri fiscale și bugetare, cum ar fi amânarea plății unor obligații fiscale sau acordarea unor granturi nerambursabile pentru continuarea activității pensiunilor, hotelurilor și restaurantelor.

Observăm cu toții că pandemia nu a trecut, ci, dimpotrivă, în Europa numărul persoanelor afectate crește de la o zi la alta. Așadar, este ușor de anticipat că și iarna aceasta serviciile din domeniul turismului moldovenesc nu se vor întoarce la potențialul din anii trecuți și că Guvernul trebuie să continue măsurile financiare de susținere a acestui sector.

Chiar dacă traversăm una dintre cele mai grave crize sanitare și economice, cred cu tărie că programul liberal pentru susținerea investițiilor publice în România și, în mod particular, în Moldova, reprezintă cea mai bună soluție pentru a pregăti relansarea turismului în viitorul apropiat. Cu 30 de miliarde de lei investiți numai în primele 9 luni din acest an, am ajuns deja la cel mai mare nivel al investițiilor publice din ultimii 10 ani și devine o certitudine că marile proiecte de infrastructură vor deveni realitate. Așadar, deblocarea proiectelor Autostrăzii Unirii și Autostrăzii Moldovei, construcția de variante ocolitoare și modernizarea căilor ferate către Sudul și Vestul țării sunt proiecte care vor susține în viitor turismul din Moldova. De asemenea, alocările financiare consistente făcute de Guvernul PNL anul acesta, care trebuie continuate și anul viitor, pentru infrastructura turistică din Moldova – pârtii de schi, reabilitări de monumente istorice, modernizare de stațiuni turistice – vor contribui suplimentar la relansarea serviciilor de turism din zona Moldovei. Mai mult decât atât, am toată încrederea că administrațiile publice locale ale PNL vor contribui și ele la susținerea infrastructurii turistice din Moldova, fie individual, fie prin diferite asocieri intra-comunitare, astfel încât după ce vom depăși această criză sanitară, turismul din Nord-Estul României să aibă toate condițiile să se relanseze și să contribuie la dezvoltarea economică a Moldovei”, a declarat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan.

secretarasite

Vezi si

Peste 120 de polițiști suceveni, cu 45 de mașini, prezenți pe șosele, pentru monitorizarea și fluidizarea traficului. Recomandări pentru șoferi în condiții de iarnă

Peste 120 de polițiști și 45 de autospeciale de poliție se află pe drumurile publice …