Sunday , September 25 2022

BALAN: “Bucovina, ștearsă de pe harta investițiilor prin votul PSD-ALDE”

In declarația sa politică susținută ieri, deputatul sucevean al PNL Ioan Balan acuză coaliția de la guvernare că a ignorat total regiunea noastră la adoptarea bugetului: „Bucovina este pentru al treilea an consecutiv ștearsă de-a dreptul de pe harta investițiilor majore: fără bani pentru autostrăzi, fără bani pentru căi ferate, fără bani pentru spitale regionale, fără bani pentru școli și grădinițe”. Din cele 32 de amendamente de investiții depuse de parlamentarii PNL de Suceava, niciunul nu a fost votat de parlamentarii PSD-ALDE. Conform liderului liberal sucevean, deputații și senatorii PNL au reușit să dubleze cuantumul alocațiilor de stat pentru copii, începând cu data de 1 martie, după cum urmează: pentru copiii de 0-2 ani, de la 200 de lei la 300 de lei și pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei 

În declarația politică susținută ieri în Parlament, de­putatul liberal de Suceava Ioan Balan acuză coaliția PSD-ALDE că a întârziat nejustificat adoptarea bugetului pentru a nu cheltui bani în primele 2-3 luni ale a­nului și că a anulat, practic, investițiile locale  programate la început de an, punând în spinarea autorităților locale cheltuielile legate de protecția socială. “Parlamentul României a adoptat, cu chiu cu vai, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019. Este extrem de grav faptul că Guvernul, fără să-l împiedice nimeni și nimic, a întârziat în mod premeditat adoptarea acestor legi. În mod intenționat PSD și ALDE au blocat țara, pentru a nu se cheltui bani în primele 2-3 luni ale anului și pentru a bloca toate proiectele de investiții noi care așteptau finanțare de la buget.

Din păcate pentru noi toți, bugetul adoptat este unul încropit în grabă, care aplică o nouă lovitură investițiilor publice, atât celor care ar fi trebuit să fie realizate de Guvern, cât și celor care se realizează de către primării și consilii județene. Investițiile guvernamentale au primit bani la fel de puțini ca în ultimii doi ani, adică în anii în care nu s-a demarat nicio autostradă, nicio cale ferată, niciun spital sau școală nouă. Investițiile locale au fost practic șterse cu buretele, pentru că Guvernul a capturat resursele primăriilor și consiliilor județene și le-a pus în spinare noi cheltuieli, cum ar fi de pildă finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, finanțarea centrelor pu­blice pentru persoane adulte cu handicap și drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare. Nu vedeți cât de cinici sunt cei din PSD și ALDE?”, susține deputatul Ioan Balan.

Liberalul sucevean critică colaiția PSD-ALDE că a uitat de Bucovina atunci când a întocmit și votat bugetul pe 2019, neținând cont de cele 32 de amendamente pentru investiții depuse de parlamentarii PNL de Suceava. “Oricine analizează bugetul de stat pentru anul 2019 poate constata că Bucovina este pentru al treilea an consecutiv ștearsă de-a dreptul de pe harta investițiilor majore: fără bani pentru autostrăzi, fără bani pentru căi ferate, fără bani pentru spitale regionale, fără bani pentru școli și grădinițe.

Împreună cu ceilalți parlamentari PNL de Suceava am încercat să îndreptăm, cât de cât, sărăcia propusă de Guvern pentru Bucovina. Am depus și susținut nu mai puțin de 32 de amendamente pentru investiții în Bucovina, dintre care aș enumera numai câteva: realizarea conductei de transport gaze naturale Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei; începerea lucrărilor la drumul expres DX5 Siret-Suceava-Pașcani-Bacău-Buzău-Ploiești; reabilitare și moder­nizare DN2 Roman – Suceava – Siret; finanțarea lucrărilor de reparații la Drumul National DN 29A Suceava – Adâncata – Dorohoi; reabilitare și moder­nizare  DN 17B, pe Valea Bistriței; variantele de ­oco­lire Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei; construirea unei clădiri pentru servicii medicale pediatrice în sistem monobloc la Spitalul Județean de Urgență Suceava; începerea lucrărilor la Sala Polivalentă din municipiul Suceava; moder­nizarea punctelor de frontieră din județ; închiderea finală a depozitului de deșeuri Câmpulung Moldovenesc; sprijinirea Unității de Asistență Medico-Socială Carmen Silva oraș Broșteni și a Căminului pentru persoane vârstnice Solca, precum și multe alte investiții care ar fi schimbat, cu siguranță, soarta Regiunii de Nord-Est, cea mai slab dezvoltată regiune din Uniunea Europeană”, a declarat Ioan Balan.

Acesta explică și cum a încercat PSD să confiște subiectul majorării alocațiilor pentru copii: “Cetățenii din Bucovina trebuie să știe că toate propunerile noastre au fost respinse prin votul parlamentarilor PSD-ALDE din județul Suceava. Îmi este greu să înțeleg de ce domniile lor au votat împotrivă, atâta vreme cât oricum nu ar fi avut cum să întoarcă armata de voturi PSD-ALDE, care u acționat la ordinul expres al lui Dragnea ca nicio investiție propusă de PNL să nu fie finanțată în Bucovina. Cu toate acestea, noi, deputații și senatorii PNL, am reușit să dublăm cuantumul alocațiilor de stat pentru copii, începând cu data de 1 martie, după cum urmează: pentru copiii de 0-2 ani, de la 200 de lei la 300 de lei și pentru copiii 2-18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei. Plini de supărare și de venin pentru că PNL a făcut un lucru atât de bun pentru 4 ­mi­lioane de copii, PSD și Liviu Dragnea au vrut, mai întâi, să taie alocațiile copiilor, iar apoi să confiște marele succes al PNL. Acesta este PSD! Nu se va schimba niciodată”, a încheiat deputatul liberal Ioan Balan declarația politică de ieri. (C.A.)

Vezi si

 Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în derbyul local de la Fălticeni

Șomuz și Foresta și-au împărțit punctele în primul derby sucevean din actuala ediție de campionat …