Thursday , May 16 2024

Averea Mobar Rădăuţi, la vânzare

licitatie

Firma lichidatoare LEXINSOLV IPURL vinde curtea fabricii de mobilă de la Rădăuţi – 1,31 hectare de teren – pentru 8,2 miliarde de lei u Mobar este în insolvenţă cerută de BCR încă din 2010

Fabrica de prelucrare a lemnului MOBAR SA Rădăuţi, a doua ca importanţă din zonă, specializată în mobilier din lemn şi construcţii folosind tehnologia structurilor din lemn a ajuns la capătul puterilor după ce, BCR a solicitat încă din 2010 deschiderea procedurii de insolvenţă pentru un credit angajat de fabrică şi nerambursat. Tribunalul Suceava a admis deschiderea procedurii insolvenţei, desemnând ca lichidator – administrator judiciar LEXINSOLV IPURL Suceava. Administratorul judiciar a decis să scoată la vânzare o suprafaţă de 1,31 hectare de leren aparţinând firmei aflate în insolvenţă MOBAR SA, a cărei patron este omul de afaceri rădăuţean Doru Banilevici. Terenul se află pe strada Salcâmilor nr.3, iar preţul de pornire a licitaţiei care va avea loc în data de 25 iulie a.c. este de 8,2 miliarde de lei vechi, conform site-ului executări.com. Datoriile totale ale societăţii comerciale rădăuţene sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, creditorii care aşteaptă să prindă câte ceva din banii ce ar putea rezulta din operaţiunea de vânzare de active fiind, pe lângă BCR, EoN Energie, SC ROTMA SRL, SC KILLER SRL, SC DAN’S MARKET SRL< SC CATONAJUL SRL, SC AXM PROD 93 SRL, SC ASCO TOOLS SRL, SC SERVICII COMUNALE SA, DGFP Suceava, Primăria Rădăuţi, SC MISORF SRL, SC CARLEMN SRL, SC TOTAL LEMN SRL, SC ACET SA, SC MEDICAL TEST SRL, SC INTERMAR SRL, SC SIGSTRAT SA.
Potrivit unor surse din mediul de afaceri rădăuţean, problemele SC MOBAR SA au început acum trei ani când în baza unui contract cu o firmă din Germania, societatea a livrat în cantităţi cu adevărat industriale mobilier către partenerii nemţi numai că aceştia, când a fost vorba să plătească marfa livrată s-au dat la fund, neachitând cotravaloarea ei. Astfel, MOBAR a lucrat jumătate de an, cumpărând materie primă, angajând credite bancare şi producând mobilier în valoare de zeci de miliarde de lei vechi pe care l-au trimis în Germania, fără să primească în schimbul acestuia niciun eurocent. Pentru redresarea situaţiei societăţii s-au încercat felurite variante, de la trimiterea în concediu fără salariu a angajaţilor la schimbarea liniilor de producţie, în sensul de a realiza mobilier din fag, în loc de răşinoase dar în cele din urmă s-a ajuns la varianta ultimă – vânzarea de active. In condiţiile în care nimeni nu se îngrămădeşte în această perioadă să investească în imobiliare, iar preţul pe metru pătrat a terenului de pe strada Salcâmilor din Rădăuţi este de aproximativ 15 euro, rămâne de văzut dacă cineva se va încumeta să facă o asemenea achiziţie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Flutur: Stulpicani devine foarte curând o perlă turistică a Bucovinei

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a acceptat, joi, invitația primarului din Stulpicani, Vasile Zamcu, …