Friday , April 26 2024

Au început lucrările la fundaţia noii centrale termice a Sucevei

“Vom face tot posibilul să avem un preţ suportabil la gigacalorie pentru populaţie, aşa cum şi astăzi avem unul din cele mai mici preţuri din ţară. Aşa cum se ştie, preţul gazului metan la populaţie este subvenţionat şi dacă se va liberaliza preţul, atunci cu siguranţă vor creşte costurile cu încălzirea pe gaz metan. De aceea, cred că sistemul centralizat de termoficare este soluţia ideală. Eu am încredere în el şi sunt optimist că până la sfârşitul anului vom finaliza această investiţie la noua centrală termică”, a declarat primarul Ion Lungu
~n week-end au început lucrările la fundaţia noii centrale de termoficare a Sucevei, construită în vecinătatea actualului CET. Proiectul este al grupului de firme bucureştean Adrem, finanţarea provine de la Raiffeisen International, furnizorul de echipamente este firma URBAS, iar lucrările de construcţii au fost adjudecate de firma suceveană General Construct. Montajul instalaţiilor şi al celorlalte echipamente care vor fi furnizate în Suceava urmează a se derula din vara acestui an, pe măsură ce vor fi finalizate lucrările de construcţie. Noua centrală, împreună cu toate celelalte anexe, va fi amenajată pe o suprafaţă de circa şase hectare de teren din apropierea CET-ului.
La demararea lucrărilor a participat şi primarul Sucevei, care a vrut să vină personal să vadă care este situaţia:
„Este o lucrare foarte importantă pentru municipiul Suceava. Aşa cum se poate observa, astăzi se toarnă prima fundaţie la noua centrală de unde va fi furnizată încălzirea în municipiul Suceava. Vrem, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ca până la viitorul sezon rece să fie finalizată această centrală şi să putem furniza căldură sucevenilor. Profit de această ocazie şi fac un apel la suceveni să aibă încredere în continuare în sistemul centralizat de termoficare, să nu se debranşeze pentru că vom face o centrală modernă, care va funcţiona cu două componente: în primul rând pe biomasă şi, suplimentar, iarna, pe gaz metan. Vom face tot posibilul să avem un preţ suportabil la gigacalorie pentru populaţie, aşa cum şi astăzi avem unul din cele mai mici preţuri din ţară. Aşa cum se ştie, preţul gazului metan la populaţie este subvenţionat şi dacă se va liberaliza preţul, atunci cu siguranţă vor creşte costurile cu încălzirea pe gaz metan. De aceea, cred că sistemul centralizat de termoficare este soluţia ideală. Eu am încredere în el şi sunt optimist că până la sfârşitul anului vom finaliza această investiţie la noua centrală termică”, a declarat Ion Lungu.
Alături de primar s-au aflat reprezentanţi ai firmelor implicate în proiect: Adrem Invest prin firma Bioenergie, reprezentată de Constantin Plăcintă; URBAS Stahl und Anlagenbau, furnizorul austriac de echipamente la noua centrală, reprezentat prin Bruno Walcher; General Construct, firma suceveană care face lucrările de construcţie la centrală, reprezentată de directorul general Viorel Nuţu şi de directorul tehnic Doru Gheaţă. Primarul Sucevei a precizat că are încredere în firma General Construct, care a dovedit în mai multe rânduri că poate face lucrări de amploare, cu profesionalism şi este convins că şi la centrala din lunca Sucevei lucrările vor fi executate în termen.
„După greutăţile începutului, asistăm astăzi (sâmbătă – n.red.) la startul lucrărilor la noua centrală. Sper ca lucrurile să meargă bine şi, undeva în toamnă, să putem să asigurăm căldură la un preţ competitiv cetăţenilor din oraş”, a declarat Constantin Plăcintă. El a explicat că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte asigurarea cu materie primă, pentru că sunt contracte ferme în acest sens. El a spus că, la o primă vedere, cantitatea de 320 de mii de tone pe an de masă lemnoasă poate părea a fi una mare, dar a explicat că nu este chiar aşa. „~n perioada când fostul CCH, acum Ambro, funcţiona la mare capacitate, avea nevoie de peste 800 de mii de tone de lemn pe an, iar calitatea masei lemnoase trebuia să fie bună. La noua centrală care se construieşte, cantitatea este mai mică şi pot fi utilizate şi părţi de lemn care nu sunt utilizate în alte sectoare industriale, inclusiv crengi cu grosime de un centimetru”, a precizat Constantin Plăcintă.
Reprezentantul companiei austriece URBAS Stahl und Anlagenbau a explicat că firma pe care o reprezinta este cunoscută în toată Europa, are contracte şi în alte ţări, cum ar fi Franţa şi Italia, şi a dat asigurări că vor face tot posibilul ca şi la lucrarea pe care o au în România, la Suceava, să se respecte termenele.
„Vreau să menţionez că pentru firma General Construct este o nouă provocare această lucrare şi am vrea să mulţumim firmei Bioenergie, care a avut încrederea să ne încredinţeze acest contract, într-o competiţie destul de puternică pe care am avut-o cu firme mari din Europa. Credem că această lucrare, după experienţa pe care o avem, va fi realizată în termen. La ceea ce vedeţi dumneavoastră aici, termenul nostru este, pe partea de construcţii, undeva în luna iulie să predăm lucrarea, pentru ca apoi firma Urbas să monteze utilajele la centrală până începe perioada friguroasă”, a declarat Viorel Nuţu. El a precizat că firma pe care o conduce are mai multe lucrări în Germania, printre care şi la partea de structură a unor centrale termice. De asemenea, a dat asigurări că a ţinut cont atunci când a fost stabilit graficul de lucrări şi de vremea ploioasă care poate fi în primăvară sau în prima parte a verii. De altfel, Doru Gheaţă, directorul tehnic al societăţii General Construct, a precizat că va reuşi să ţină lucrurile sub control şi a ţinut să remarce că toate părţile implicate în proiect fac eforturi pentru terminarea la termen. El a mai remarcat, ca un exemplu de seriozitate a implicării în acest proiect, că reprezentantul firmei austriece, deşi este catolic şi serba Paştele, a preferat să rămână în Suceava şi să verifice cum decurg lucrările pe şantier. „Probabil că aşa vom face şi noi ca să terminăm lucrarea, aşa cum am promis”, a conchis Doru Gheaţă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …