Wednesday , February 1 2023

Au fost confirmate cazuri noi de rujeolă la Suceava

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat cinci cazuri de rujeolă în județul nostru, în perioada 4-8 martie. De la începutul anului au mai fost diagnosticați alți trei copii din municipiul Rădăuți. Este vorba de trei frați nevaccinați, diagnosticați în ianuarie 

După cum reiese din datele transmise de Institutul Național de Sănătate Publică, la nivelul județului nostru au fost confirmate cinci cazuri noi de rujeolă, în intervalul 4-8 martie. De la începutul acestui an s-a înregistrat o scădere a numărului cazurilor de rujeolă, dacă ne raportăm la cifrele înregistrate în cursul anului trecut, când peste 200 de copii au fost diagnosticați cu rujeolă, în primele două luni al lui 2018 numărul pacienților depășind 40, iar în aceeași perioadă a lui 2019, fiind doar 8 cazuri confirmate. Conducerea DSP Suceava a anunțat că în luna ianuarie au fost diagnosticați trei frați, cu vârsta sub cinci ani, nevaccinați, din municipiul Rădăuți.

La nivel național, în cursul săptămânii trecute, au fost confirmate 111 cazuri în 21 de județe, cele mai multe cazuri, și anume 17, fiind în județul Iași. Suceava se află pe locul 9 în acest clasament, cu cinci cazuri.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală, însoțită deseori de febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și caracterizată de o erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și uneori grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Şi fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelușii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. În momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …