Friday , April 26 2024

Au fost arestați trei hoți care au jefuit vila unui cunoscut om de afaceri sucevean

Ieri, judecătorii de la Tribunalul Suceava au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a trei suceveni acuzați că în vara anului trecut au spart o vilă din Burdujeni, de unde au plecat cu o pradă de 163.500 de lei. Unul dintre ei, Cezar Ioan Dumitru, zis Crețu (33 de ani), fusese prins marți în Suceava, alți doi, Cătălin Tiberiu Mercheș (24 de ani) și Sergiu Nicolae Lahman (19 ani), fiind prinși pe când încercau să fugă din țară, la Vama Petea. Primii doi sunt acuzați și de șantaj, după ce au amenințat concubina unui complice, arestat mai demult în acest caz, cerându-i acesteia să-și influen­țeze iubitul ca nu cumva să le divulge numele. Al treilea, băie­tanul de 19 ani, mai este acuzat și de niște furturi și pentru faptul că a încercat să scoată banii de pe un card furat, căruia însă nu-i știa PIN-ul

 

De la stânga la dreapta, Crețu, Lahman și Mercheș (Foto: Facebook)
De la stânga la dreapta, Crețu, Lahman și Mercheș (Foto: Facebook)

Așa după cum OBIECTIV a relatat în ediția de ieri, polițiștii suceveni au reușit să prindă trei dintre indivizii care în vara anului trecut au dat o spargere la vila unui cunoscut om de afaceri din Suceava. Unul dintre hoți, Cezar Ioan Dumitru, zis Crețu, (33 de ani), a fost prins în Suceava, ceilalți doi, Cătălin Tiberiu Mercheș (24 de ani) și Sergiu Nicolae Lahman (19 ani) fiind opriți la Vama Petea, pe când încercau să fugă din țară. Toți trei au fost reținuți marți seara, iar, ieri, judecătorii de la Tribunalul Suceava au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Primul inculpat, Cezar Ioan Dumitru, zis Crețu, (33 de ani) este cercetat pentru „furt calificat”, faptă comisă la data de 19 iulie 2018 și pentru „șantaj în formă continuă”, faptă comisă în intervalul 25 august 2018 – 18 octombrie 2018.

Al doilea inculpat, Cătălin Tiberiu Mercheș (24 de ani) este cercetat pentru „furt calificat”, faptă comisă la data de 19 iulie 2018 și pentru „șantaj”, faptă comisă la data de 31 septembrie 2018.

Al treilea inculpat, Sergiu Nicolae Lahman (19 ani) este cercetat pentru „furt calificat”, una dintre fapte fiind comisă la data de 19 iulie 2018 și încă una la data de 1 spre 2 aprilie 2017. Individul este cercetat și pentru „furt”, faptă comisă în perioada 26 – 27 aprilie 2017. Aceeași persoană este cercetată și pentru „acces ilegal la un sistem informatic”și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”, fapte comise la data de 26 aprilie 2017.

Cretu (sus) si ceilalti doi complici, ieri,  la Tribunalul Suceava
Cretu (jos) si ceilalti doi complici, ieri, la Tribunalul Suceava

Vila unui cunoscut om de afaceri,  jefuită “ca la carte”

La data de 19 iulie 2018, în jurul orei 00.30, Mercheș a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul casei persoanei vătămate, astfel dezactivând sistemul de supraveghere video.

Mercheș a făcut rost de ciorapi de damă, de culoare închisă, pentru a nu lăsa urme. Unul dintre ciorapi, Mercheș i l-a dat lui Lahman.

În intervalul orar 01.30-03.30, Lahman și al patrulea participant (trimis în judecată pentru comiterea acestei fapte în calitatea de coautor), au intrat în casa respectivă, forțând cu o rangă un geam termopan. Din acea casă, indivizii au furat bani, în euro și lei, bijuterii din metale prețioase, ceasuri și un joc Playstation. Prejudiciul a fost de 163.500 de lei.

Cezar Ioan Dumitru, zis Crețu, i-a convins și ajutat pe ceilalți doi inculpați, cât și pe al patrulea participant, Mihai Gabriel Precob, să comita fapta de la data de 19 iulie 2018. Crețu a cumpărat un autoturism special pentru a comite respectivul furt, și le-a dat, „colegilor” săi, informațiile despre persoana care a plecat de acasă. Crețu le-a promis celor trei autori faptul că el va asigura paza în zona faptei, ceea ce a și făcut. După ce fapta a fost comisă, toți au urcat în mașina cumpărată de Crețu și au plecat, ulterior împărțind bunurile furate.

Iubita primului hoț prins, șantajată

În octombrie 2018, OBIECTIV a relatat că unul dintre făptași a fost prins. Procurorii suceveni l-au trimis atunci în judecată pe Mihai Gabriel Precob, un sucevean în vârstă de 31 de ani, recidivist, pentru infracțiunea de furt calificat. Acesta, împreună cu încă 4 complici, conform declarațiilor sale, a spart la mijlocul lunii iulie 2018 casa situată în zona Burdujeni a unui cunoscut om de afaceri sucevean. Atunci ei au întrerupt a-i­mentarea cu energie electrică a vilei, au așteptat 30-40 de minute ca sistemele video și de alarmă să devină inactive și apoi, după ce au încercat cu o rangă să forțeze vreo două ferestre, au găsit întredeschis un geamlâc de la o baie și au reușit să plece cu prada (bijuterii, bani și bunuri) în valoare de câteva zeci de mii de euro. Întorși din concediu, proprietarii au anunțat imediat poliția, care a început cercetările. Pe niște ciorapi folosiți de Mihai Gabriel Precob drept mască, polițiștii au găsit fire de păr, care, conform analizei ADN, au corespuns profilului recidivistului respectiv. Săltat de urgență de polițiști, acesta a recunoscut fapta. El le-a spus anchetatorilor numele celor patru complici cu care a acționat.

La data de 25 august 2018, între orele 12.30-14.00 și la data de 18 octombrie 2018, între orele 09.30-13.00, Cezar Ioan Dumitru a șantajat-o pe concubina, la acel moment a lui Mihai Gabriel Precob, că dacă nu își va schimba declarația, privindu-l pe Cezar Ioan Dumitru, concubinului ei se va scoate un ochi cu o șurubelniță, chiar în penitenciar. Pentru a fi mai convingător, Crețu i-a spus femeii că dacă nu își schimbă declarația concubinul ei va plăti cu viața. Scopul șantajului a fost acela de nu fi implicat Crețu la furtul de la data de 19 iulie 2019.

Trebuie spus faptul că acest Crețu a mai fost implicat în diverse scandaluri și era cunoscut caun împătimit al păcănelelor și al pariurilor sportive, pasiuni care îl făceau uneori să piardă sume uriașe de bani. De asemenea, în ultima vreme individul, care nu are niciun fel de sursă de venit oficială, și-a achiziționat un apartament într-o zonă centrală a Sucevei și a achiziționat, pe rând, două mașini de lux.

Şantaj în fața Palatului de Justiție

La data de 31 august 2018, între orele 09.00-09.30, Cătălin Tiberiu Mercheș a abordat-o pe concubina celui de-al patrulea inculpat și a amenințat-o cu acte de violență asupra ei, cât și asupra concubinului ei și a mașinii acestuia. Scopul amenințărilor a fost acela de-al convinge pe Mihai Gabriel Precob să își schimbe declarațiile în așa fel încât Mercheș să nu fie implicat și să nu răspundă penal pentru furtul de la data de 19 iulie 2019. Şantajul a avut loc atât în fața Palatului de Justiție din municipiul Suceava, cât și în parcul de lângă această instituție.

Sacoșă cu haine și actele mașinii furate dintr-un autoturism parcat

Sergiu Nicolae Lahman a săvârșit un furt în intervalul 1 aprilie 2017 – 2 aprilie 2017, între orele 21.30-01.00. Atunci, acesta a spart geamul de la portiera stânga spate a unei mașini parcate pe raza municipiului Suceava, furând o mapă cu actele vehiculului și o sacoșă ce conținea mai multe haine. Valoarea prejudiului nerecuperat fiind estimat la suma de 300 de lei.

În perioada 26 aprilie 2017 – 27 aprilie 2017, între orele 17.40-08.00, Lahman a furat din interiorul unei mașini parcate pe raza municipiului Suceava, un portofel, în care se aflau mai multe documente (buletin, permis de conducere, cardul de sănătate, trei carduri bancare, precum și alte documente). Ulterior, portofelul a fost recuperat, din acesta lipsind cele trei carduri bancare.

Imediat după respectivul furt, Lahman s-a dus la un bancomat din municipiul Suceava, a băgat cardul în bancomat și a încercat să scoată 200 de lei. Deoarece a introdus PIN-ul greșit, cererea sa a fost respinsă de aparat.  Pe urmă, individul s-a dus la un al bancomat, aparținând unei alte unități bancare din municipiul Suceava. Acolo, acesta a introdus același card cu intenția de a verifica câți bani sunt pe card, însă și această operațiune i-a fost respinsă din cauza PIN-ului incorect.

Astfel, Sergiu Nicolae Lahman a săvârșit infracțiunile de „acces ilegal la un sistem informatic” și „tentativă la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos”.

Precizăm că luarea unei măsuri preventive este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Interesant este și faptul ca în  referatul de peste 70 de pagini cu propunerea de arestare preventivă a celor trei apare și numele unui avocat sucevean (S.D.) care ar fi fost un fel de sfătuitor al acestora, avocatul respectiv învățându-i se pare cum și ce să declare în fața polițiștilor după ce Precob a fost arestat.

De asemenea, trebuie menționat faptul că deocamdată cei trei au fost arestați fiind acuzați doar de  infracțiunile menționate mai sus, deși în mai multe cercuri ei sunt bănuiți că ar fi autorii și ai altor jafuri care au avut loc în ultima vreme în Suceava. (O.S.)

 

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …