Sunday , May 5 2024

Au apărut ceva speranţe că încălzirea Sucevei nu va fi oprită în februarie

Directorul societăţii Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că va fi reluată furnizarea cărbunelui după ce, ieri, în urma discuţiilor de la Prefectură cu furnizorul s-a ajuns la un consens privind plata eşalonată până în mai a datoriilor restante şi curente de 40 de milioane de lei către Unicom Holding n singurul risc care ar mai putea duce la neplata datoriilor şi, după cum a spus primarul Ion Lungu, la sistarea căldurii, ar fi slabele încasări de la populaţie n Primăria Suceava ar urma să achite până în mai partea ei de 15 milioane de lei în contul subvenţiei pentru energia termică, iar populaţia ar trebui să facă un efort pentru a plăti măcar trei milioane de lei pe lună

Furnizarea cărbunelui pentru producerea încălzirii necesare locuinţelor racordate la sistemul centralizat al municipiului Suceava va continua, în această iarnă, după ce în urma discuţiilor de ieri de la Prefectura Suceava s-a ajuns la un consens între societatea de termoficare, pe de o parte şi furnizorul de huilă, de cealaltă parte. Directorul general al societăţii Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, a declarat că reprezentantul societăţii de termoficare a acceptat, în principiu, să fie reluată furnizarea cărbunelui care este adus din spaţiul CSI. Astfel, în zilele care urmează va fi încărcată cantitatea de cărbune necesară, iar până la mijlocul lunii februarie aceasta ar urma să ajungă la Suceava, Ovidiu Dumitrescu precizând că este posibil ca huila să ajungă în jurul datei de 10 februarie.
Cantitatea de cărbune care va fi livrată ar fi în jur de opt mii de tone, directorul societăţii de termoficare spunând că în stocurile societăţii există, totuşi, o cantitate optimă de huilă cu care să funcţioneze centrala electrică de termoficare (CET) a municipiului Suceava până la aceea dată. Totuşi, reluarea furnizării de huilă arată că s-a ajuns la un acord care ar permite şi în municipiul Suceava ca în continuare să fie asigurate serviciile de termoficare până la finele sezonului rece, adică în jur de 15 aprilie. Singura condiţie ar fi respectarea graficelor de eşalonare a debitelor iar în această situaţie cea mai mare problemă o reprezintă tendinţa tot mai mare de creştere a datoriilor populaţiei.
Furnizorul de cărbune al Termica Suceava a acceptat, marţi, o eşalonare, până în luna mai, a plăţii cărbunelui livrat societăţii de termoficare, datoriile firmei sucevene de termoficare fiind de peste 40 de milioane de lei, numai pentru huilă, însă Primăria a mai girat alte datorii de circa 35 de milioane de lei care sunt tot ale societăţii Termica faţă de o bancă şi alţi furnizori. ~n aceste condiţii, Primăria era depăşită de situaţie şi primarul Ion Lungu a spus că în afara unui efort mare de a acoperi cât mai mult din datoria pe care o are în contul subvenţiei nu mai are alte posibilităţi. Mai ales că nici graficul stabilit, în decembrie, la întâlnirea de la Prefectură nu a putut fi respectat pentru că încasările de la populaţie au fost sub aşteptări, din cele minim trei milioane de lei cât s-a sperat că vor fi încasate, suma care a ajuns în conturile societăţii Termica fiind sub două milioane de lei.
n datoria Termica faţă de UNICOM va fi plătită în două tranşe egale
~n aceste condiţii, noua rundă de discuţii care a avut loc, marţi, la Prefectură s-a purtat pe tema unei eventuale reeşalonări iar semnalul că va fi reluată furnizarea de cărbune, chiar dacă este vorba de o cantitate ce reprezintă mai puţin de 10% din cea contractată, este încurajator. Prefectul Florin Sinescu, a avut întâlnirea cu reprezentanţii furnizorului de cărbune – Unicom Holding iar la aceasta au fost şi directorul Ovidiu Dumitrescu, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene -primarul Ion Lungu şi administratorul public al judeţului, Lăcrămioara Loghin. S-a analizat situaţia privind plăţile pe care societatea de termoficare trebuie să le facă pentru huila livrată, dar şi stabilirea unui grafic concret de recuperare datoriilor.
Prefectul a spus că, în urma discuţiilor, s-a stabilit că datoria de peste 40 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea cărbunelui, va fi achitată eşalonat până la sfârşitul lunii mai 2013, urmând a fi întocmit un grafic de recuperare a restanţelor. „Discuţiile au plecat de la ceea ce se poate plăti efectiv, nu de la alte lucruri care nu sunt realiste”, a declarat Florin Sinescu. ~n principiu, s-a convenit asupra achitării a câte 20 de milioane de lei pe intervalele de timp ianuarie – martie, respectiv aprilie – mai. Au fost însă discuţii privind o eşalonare lunară a acestor debite, cei de la Unicom fiind de acord, în principiu, cu sumele de câte 20 de milioane de lei în cele două intervale de timp convenite, dar cerând totuşi o detaliere pe fiecare lună în parte, lucru care urma să fie făcut la Termica.
Florin Sinescu a explicat că plata datoriei societăţii de termoficare se face din subvenţiile pentru încălzire, sumele obţinute din vânzarea energiei electrice şi sumele încasate de la populaţie. Prima componentă ţine de Primărie şi este cea mai sigură, cel puţin în conjunctura actuală. Cea de-a doua ţine de nişte termene de plată stabilite cu furnizorul de energie electrică şi este, de asemenea, destul de sigură.
~n schimb, populaţia are datorii vechi, din iarna trecută, iar atât primarul Ion Lungu, cât şi prefectul Florin Sinescu susţin că aici este riscul cel mai mare de a fi în continuare probleme. „Facem din nou un apel către populaţie să îşi achite facturile restante la încălzire, pentru a se putea evita sistarea furnizării de energie termică racordaţi la sistemul de termoficare, pe timp de iarnă”, a declarat Florin Sinescu.
n situaţia datoriilor populaţiei şi a Primăriei
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avertizat săptămâna trecută că există riscul sistării furnizării de agent termic în sistemul centralizat întrucât rezervele de cărbune ajung doar până la sfârşitul lunii ianuarie. El a atras atenţia că deşi a lansat un program de recuperare a datoriilor populaţiei către SC Termica SA acestea au crescut în ultimele trei luni ajungând la 21,5 milioane de lei. Acelaşi aspect l-a spus şi în dimineaţa zilei de ieri, la o şedinţă cu asociaţiile de proprietari care a avut loc la Primărie, înaintea şedinţei de la Prefectură. Primarul a spus că există riscul ca, în cazul în care nu se iau măsuri mai ferme de recuperare a debitelor, acestea să poată ajunge la 30 de milioane de lei. Conform discuţiilor cu Unicom de la Prefectură s-a stabilit ca de la populaţie să se încaseze măcar trei milioane de lei pe lună în perioada următoare.
~n ce priveşte plata subvenţiilor de către Primărie, s-a stabilit la discuţiile de ieri de la Prefectura Suceava ca în intervalul ianuarie – martie să fie achitată o sumă de zece milioane de lei iar pentru intervalul aprilie – mai să mai fie achitate cinci milioane de lei. Debitul actual pe care îl are Primăria la Termica provine în cea mai mare parte din subvenţia pentru diferenţa de preţ dintre tariful pe gigacalorie aprobat de ANRE şi cel aprobat de Consiliul Local pentru populaţie. Tariful care a fost aprobat de ANRE este, cu tot cu TVA, puţin peste 300 de lei în vreme ce populaţia plăteşte gigacaloria la 185 de lei. Diferenţa de până la aproape 120 de lei pentru o gigacalorie ar reprezenta subvenţia pe care trebuie să o dea Primăria Suceava către societatea Termica. Debitele municipalităţii către Termica, după ce în toamna s-au mai stins nişte arierate în baza unor ordonanţe de Guvern iar în sezonul rece s-au mai achitat unele sume de la bugetul local, erau în jur de 15 milioane de lei, după cum a spus, ieri, primarul Sucevei. ~ntr-o lună de iarnă, în funcţie de cât de mare este consumul populaţiei de energie termică, subvenţia ce este calculată pentru a fi plătită de Primărie poate ajunge, în medie, în jurul sumei de 2,5 milioane de lei, până spre trei milioane de lei. (Dan PRICOPE)
 
 

Vezi si

Un incendiu puternic pornit de la un cablu defect a afectat două locuinţe din Voroneţ (FOTO, VIDEO)

  Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15.00, un incendiu a izbucnit la  o gospodărie din …