Friday , February 3 2023

Arhivele Naţionale se vor muta la Centrul Militar Judeţean

Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării într-o şedinţă care va avea loc, marţi, la Consiliul Judeţean Suceava

 
Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale se va muta la Centrul Militar Judeţean, clădirea fiind situată pe strada Alexandru cel Bun iar varianta a fost în discuţie de mai bine de jumătate de an în urmă, însă nu s-a ajuns la nicio concluzie până ce situaţia nu a devenit tot mai presantă.
Menţionăm că Arhivele Naţionale funcţionează în clădirea unde este situată secţia de istorie a Muzeului Bucovinei – cu toate că mai sunt şi alte câteva spaţii pe care Arhivele Naţionale le au la dispoziţie, însă nu sunt suficiente şi nici foarte bine întreţinute pentru a păstra documentele. Pe de altă parte, clădirea Muzeului Bucovinei – instituţie aflată în coordonarea Consiliului Judeţean (CJ) Suceava – se află în plin proces de restaurare şi extindere, în baza unui proiect european la care licitaţia a fost adjudecată de o asociere a patru firme sucevene şi una din Alba Iulia pentru o sumă de circa 60 de milioane de lei.
Intrucât au fost probleme legate de lucrările care trebuie executate per ansamblu la clădire iar asta necesita mutarea Arhivelor Naţionale, chestiunea unui sediu nou pentru această instituţie devenea tot mai presantă. Lucru de altfel recunoscut şi de Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava. Investiţia de la Muzeul Bucovinei trebuie finalizată până-n decembrie 2015 iar nerespectarea termenului ar fi atras după sine foarte multe penalităţi.
Preşedintele CJ Suceava a spus că un proiect de hotărâre va fi discutat într-o şedinţă extraordinară a deliberativului judeţean sucevean, care va avea loc marţi şi se va supune aprobării predarea către Arhivele Naţionale a unui spaţiu din cadrul CMJ, imobil care de asemenea aparţine CJ Suceava şi care, cu mai mulţi ani în urmă, fusese în atenţia administraţiei judeţene care ar fi dorit un muzeu de artă în respectiva clădire.
Cătălin Nechifor a declarat că Arhivele Naţionale vor trebui să suporte cheltuieli mai mari pentru o eventuală reamenajare a spaţiului de la CMJ, însă totuşi sunt şi unele lucrări pe care trebuie să le suporte şi CJ Suceava iar costurile au fost estimate la circa 30.000 de euro. El a precizat că şi în aceste condiţii este destul de bine dacă se pune în balanţă proiectul de la Muzeu şi cât s-ar pierde dacă nu va fi încheiat la timp, cu cât se cheltuie pentru a fi rezolvată o problemă.
Reamintim că discuţiile cu privire la mutarea Arhivelor Naţionale s-au accentuat, săptămâna trecută, după ce Viorel Nuţu – directorul societăţii General Construct, liderul asocierii care a adjudecat licitaţia – a cerut CJ Suceava să predea liber de sarcini tot spaţiul din clădirea Muzeului de Istorie, implicit şi partea în care se află sediul Serviciului Arhivelor Naţionale, pentru a lucra eficient la renovarea şi la extinderea imobilului. Menţionăm că lucrările de la Arhivele Naţionale au fost adjudecate de asocierea firmelor sucevene General Construct, Loial, Restaco şi ConBucovina împreună cu firma Grup Corint din judeţul Alba, aceasta din urmă şi primele trei fiind cele care s-au asociat şi au câştigat licitaţia pentru lucrările de refacere a Cetăţii de Scaun. (D.P.)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …