Saturday , April 27 2024

Aproape 500 de sucevence au făcut, în acest an, testul pentru depistarea cancerului de col uterin

In cursul anului trecut, 74 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin. La nivelul judeţului Suceava sunt două centre acreditate de recoltare, şi anume la Spitalul Judeţean pentru zona Suceava,Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Gura Humorului şi la Spitalul Municipal Fălticeni, pentru zona Fălticeni   

 medic


 
De la începutul acestui an, 456 de sucevence au făcut testul pentru depistarea cancerului de col uterin. La nivelul judeţului Suceava sunt două centre acreditate de recoltare, şi anume la Spitalul Judeţean pentru zona Suceava, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Gura Humorului şi la Spitalul Municipal Fălticeni pentru zona Fălticeni. Pentru primul trimestru al acestui an, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii suma de 60 000 de lei, bani ce s-au dovedit însă a fi insuficienţi, pentru că nu s-a reuşit decât acoperirea datoriilor rămase neachitate de anul trecut. “Am solicitat de la Ministerul Sănătăţii o suplimentare a bugetului cu suma de 68 000 de lei pentru a acoperi cheltuielile necesare derulării acestui program”, ne-a declarat doctorul Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul DSP Suceava. La nivelul judeţului nostru, au ajuns în anul 2013, doar 130.000 de lei, bani destinaţi derulării programului de depistare a cancerului de col uterin, iar în 2014 DSP Suceava a beneficiat de 163.000 de lei. Spitalul Judeţean Suceava are încheiat contract pentru derularea acestui program cu 60 de medici de familie, dar nici un medic din Gura Humorului nu a manifestat interes pentru a-şi putea consilia pacientele în privinţa acestei maladii, deoarece aşa cum reiese din datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, nici un medic de familie din Gura Humorului nu a încheiat contract cu Spitalul Judeţean pentru derularea Programului de depistare a cancerului de col uterin iar fără acest contract, ei nu pot trimite pacientele la centrul de recoltare. In anul 2012, când a debutat în România acest program, 362 de sucevence au făcut acest test, 18 dintre ele fiind descoperite cu anumite anormalităţi şi leziuni de col, iar în cursul anului 2013, acest test pentru depistarea cancerului de col uterin a fost făcut de 3 200 de femei. 265 de sucevence au fost descoperite în cursul anului 2013 cu leziuni de col, iar în cursul anului trecut, din cele 2 083 de femei testate, 90 au fost luate în evidenţă au anormalităţi de ţesut de col uterin. “ Pentru a sprijini medicii de familie în derularea Programului de depistare a cancerului de col uterin, coordonatorul programului, doctorul Laura Coca, a organizat un curs, în cursul lunii trecute, pentru medicii de familie care doresc să obţină statutul de recoltor”, am aflat de la doctorul Cătălina Zorescu, director-adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. 15 medici de familie şi-au manifestat interesul de a participa la aceste cursuri în vederea obţinerii atestatului de recoltori în cadrul Programului de depistare a cancerului de col uterin. De menţionat că majoritatea provin din mediul rural, din sate cum ar fi Vultureşti, Cârlibaba, Grămeşti, Straja, Ulma sau Izvoarele Sucevei.
Potrivit declaraţiilor medicilor de specialitate, în cazul depistării cancerului de col uterin într-o formă precoce, rata de supravieţuire ajunge până la 90%, iar dacă boala este într-un stadiu avansat la momentul diagnosticării, rata medie de supravieţuire a pacientei este de 20%. De la demararea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin, în octombrie 2012, la nivelul judeţului au fost testate peste 5 600 de femei, iar la 6% dintre acestea au fost depistate leziuni. Din datele statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava reiese că între anii 2009 şi 2014, un număr de 759 de femei, 356 provenind din mediul urban iar 403 din mediul rural, au fost depistate cu cancer de col uterin, majoritatea în stadii incurabile, 74 dintre acestea fiind diagnosticate în cursul anului trecut. 28 dintre aceste paciente provin din mediul urban, iar 46 din mediul rural. Pentru efectuararea testului, o femeie trebuie să se prezinte la medicul de familie care îi va face fişa de trimitere către centrul de recoltare. Rezultatul va fi trimis în termen de 30 de zile la cabinetul medicului de familie, iar dacă rezultatul este pozitiv vor fi îndrumate către investigaţii suplimentare. In caz contrar, vor fi reprogramate pentru o altă recoltare peste o perioadă de cinci ani.
Din banii alocaţi pentru derularea acestui program, cu 15 lei sunt plătiţi medicii care consultă pacientele, cu 28 lei cei care recoltează frotiul pentru testul Babeş Papanicolau, iar 37 lei primeşte laboratorul din spitalul care analizează proba, în total 80 lei decontaţi de stat pentru fiecare examen. Banii necesari provin de la bugetul de stat şi din accize şi sunt dirijaţi în judeţ prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava. (Cristina RUSTI)
 
 
 
 
 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …