Wednesday , February 8 2023

Aproape 250 de suceveni au ajuns la UPU în prima zi de Crăciun

Dacă pe 25 decembrie, în 24 de ore, medicii urgentiști au tratat aproape 250 de pacienți, a doua zi de Crăciun, au trecut pragul Spitalului Județean, doar în prima parte a zilei, aproape 200 de suceveni. Pe lângă afecțiunile se sezon, colici abdominale și biliare, a crescut alarmant și numărul virozelor respiratorii

Crăciunul din acest an a fost unul extrem de aglomerat pentru echipajele de la Ambulanță și din spitalele sucevene, mai ales pentru cei de la Spitalul Județean de Urgență, unde s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a numărului de solicitări, față de aceeași perioadă a anului trecut. În prima zi de Crăciun au ajuns la UPU, aproape 250 de pacienți, iar în a doua zi, numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență a crescut foarte mult. Dacă pe 25 decembrie, în 24 de ore, medicii urgentiști au tratat 240 de pacienți, a doua zi de Crăciun, au trecut pragul Spitalului Județean, doar în prima parte a zilei, aproape 200 de suceveni. „Patologia a fost în multe cazuri specifică acestei perioade, în care excesele culinare duc la colici abdominale și biliare, dar s-a remarcat șI o creștere fulminantă a numarului de viroze respiratorii extrem de agresive, mulți copii cu bronhopneumonii destul de grave, așa că mulți dintre pacienții veniți în urgență au și rămas internați în spital, pentru investigații și tratament sub supraveghere medicală. Nu au lipsit nici afecțiunile cardiace și nici traumatismele în urma unor accidente de circulație”, ne-a explicat un reprezentat al UPU Suceava.

Cadrele medicale sunt îngrijorate pentru că a crescut alarmant numărul de viroze și ajung la medic, de două ori mai mulți pacienți față de aceeași perioadă a anului trecut, iar manifestările sunt mai agresive. „Virusurile se răspândesc ușor acum, mai ales că vremea nu este foarte rece și peste tot este ­aglo­merație. Mulți se tratează însă fără să consulte un medic și riscă să ajungă la complicații. Trebuie să învățăm cu toții, odată pentru totdeauna, că antibioticul nu este bun la toate. Antibioticul nu are efect în caz de viroză și, luat după ureche dezechilibrează flora intestinală și duce la rezistența bacteriană. Sunt mulți pacienți care vin cu agravarea unei viroze afirmând că deși au luat antibiotic, starea s-a înrăutățit”, a completat un medic urgentist.

Comparativ cu alți ani, a crescut și numărul sucevenilor cu afecțiuni declanșate din cauza consumului excesiv de alcool. Aproximativ 70% dintre prezentările în Unitatea de Primire Urgențe, s-au finalizat cu internări, fiind destul de mare și numărul celor care au necesitat intervenții chirurgicale, comparativ cu alți ani. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …