Wednesday , May 8 2024

Aproape 2.000 de firme sucevene au tras obloanele de la începutul anului

registru

Pentru alte 253, Registrul Comerţului a cerut în instanţă dizolvarea, procesele fiind pe rol n la capitolul suspendări de activitate, Suceava este pe locul 9 la nivel naţional, cu 388 de firme. Judeţul nostru ocupă locul 13 pe ţară la număr de dizolvări şi acelaşi loc 13 la numărul de firme radiate

 
 
Judeţul Suceava se poziţionează în prima partea a clasamentului naţional în ceeq ce priveşte numărul firmelor închise de la începutul anului 2013. Astfel, conform unei statistici realizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în intervalul 1 ianuarie 2013 – 31 iulie 2013, un număr de 388 de firme şi-au suspendat activitatea. Este drept că în acelaşi interval al anului trecut numărul suspendărilor a fost de 553, înregistrându-se astfel o scădere de 30,09%. Trebuie ţinut cont însă de faptul că suspendările de activitate sunt acţiuni voluntare ale patronilor de firme, nefiind inpuse de ONRC. De altfel, la nivel naţional, tendinţa este descrescătoare la acest indicator, faţă de anul trecut înregistrându-se o scădere în toată ţara de 5,17% la capitolul suspendări de activitate. Cu toate acestea, Suceava ocupă în acest clasament poziţia a 9-a între judeţele ţării, inclusiv municipiul Bucureşti.
Cu totul altfel stau însă lucrurile în ceea ce priveşte statistica dizolvărilor efectuate în perioada sus-amintită faţă de acelaşi interval al anului precedent. Un număr de 316 firme au fost dizolvate de ONRC în primele şapte luni ale acestui an, faţă de 234 în acelaşi interval din anul trecut. Asta înseamnă o creştere de 35,04%. Din punct de vedere al numărului de firme dizolvate, Suceava se poziţionează pe locul 13 în topul judeţelor ţării, inclusiv municipiul Bucureşti. Si aici judeţul nostru este în trendul naţional, creşterea numărului firmelor dizolvate fiind la nivel de ţară de 5,48%, procent mult mai mic decât cel înregistrat în Suceava. dacă mai adăugăm faptul că pe rolul Tribunalului judeţean se mai află încă 253 de procese prin care ONRC solicită dizolvarea a tot atâtea firme, concluzia nu este dintre cele mai îmbucurătoare în ceea ce priveşte tendinţa pe acest an la capitolul dizolvări de firme la noi în judeţ.
Mai avem o situaţie prezentată de ONRC, care vizează statistica radierilor efectuate în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului precedent. Si aici, evoluţia a fost crescătoare. Dacă anul trecut, până pe 31 iulie, au fost radiate în Suceava un număr de 1129 de firme, anul acesta, în acelaşi interval, au fost radiate 1208, ceea ce înseamnă o creştere de 7%. Pe plan naţional, judeţul Suceava se situează pe poziţia a 13-a a clasamentului din acest punct de vedere. La acest capitol, trendul este la Suceava de asemenea similar cu cel general, cu precizarea că creşterea numărului de firme radiate în intervalul amintit a fost de 21,99% pe ţară, mai mare decât cea din Suceava. In total, în primele şapte luni ale acestui an şi-au închis porţile 1902 firme la noi în judeţ, alte 253, cum am spus, aşteptând o decizie a instanţei în acest sens.(Neculai ROSCA)
y� ee�kpktrocedate de către comisiile de fond funciar conduse de primarii localităţilor. Acum, ca urmare a faptului că aceştia nu au mai fost desemnaţi ca preşedinţi ale noilor comisii de inventariere, mulţi dintre ei, s-a constatat deja, încearcă să obstrucţioneze aplicarea noii legi, prin întârzieri în furnizarea datelor solicitate.Un alt risc major care ar putea duce la întârzierea aplicării legii îl constituie faptul că nu a fost stabilit în cadrul acesteia modul de finanţare al lucrărilor prestate de persoanele fizice şi juridice autorizate, lăsându-se la latitudinea primăriilor încheierea de contracte cu cele dintâi, în baza legii achiziţiilor publice. Primăriile în general au bugete insuficiente pentru alte priorităţi şi nu au de unde să asigure fondurile necesare pentru aceste lucrări.
 
Legea 165/2013 obligă deţinătorii de terenuri persoane juridice cu capital de stat ori agenţii de stat deţinătoare de terenuri să pună la dispoziţia comisiilor locale situaţia suprafeţelor deţinute în proprietate. Este vorba despre CANDR, ROMSILVA, CFR, ADS, ANIF<AMPA, etc. Vasile Mocanu a constatat că în relaţia de colaborare cu comisiile locale de inventariere cele dintâi întârzie transmiterea datelor solicitate, ceea ce poate constitui de asemenea un motiv potenţial de nerespectare a termenelor prevăzute de lege.
Directorul OCPI Suceava a arătat că în perioada imediat următoare, în paralel cu activitatea comisiilor de inventariere, vor trebui găsite soluţii la nivelul decidenţilor politici şi guvernamentali pentru eliminarea riscurilor enumerate ce pun sub semnul întrebării respectarea termenelor stabilite de Legea 165/2013.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Ștrandul se va deschide pe 15 mai, dacă vremea nu va fi capricioasă

Ștrandul Sucevei ar putea fi deschis la data de 15 mai. Un anunț în acest …