Wednesday , February 1 2023

Anul viitor ar putea demara reabilitarea stației de epurare de la Siret

Mai multe firme se înghesuie să reabiliteze o stație de epurare la Siret. La licitația al căreie termen final a avut loc luni, 12 decembrie au fost depuse trei oferte. Prima este din partea firmei tulcene CORAL, a doua vine din partea societății bucureștene cu acționar spaniol OCSA CONSTRUCTII SI INFRASTRUCTURA – oferta fiind depusă având ca terț susținător societatea valenciană O CIDE CONSTRUCCION S.A.-  în vreme ce a treia ofertă a venit de la asocierea societăților Terra Dinamic SRL (Leader), D&D EUROCOM SRL, TERRA DINAMIC AG, având terț susținător societatea DAVOGDARIS S.R.L. Gălănești.

Stația de epurare a fost proiectată, inițial, pentru 12.100 locuitori echivalenți și a fost construită în 1982. Capacitatea treptei de epurare mecanică proiectată este de 100l/s și capacitatea treptei de epurare biologică este de 50 l/s. Treapta mecanică (camera de admisie, grătarele rare, stația de pompare ape uzate, camera de preaplin, grătarele fine, deznisipatorul separatorul de grăsimi, decantorul primar) au fost reabilitate în 2005 în cadrul programului Phare 2000.

Cerințele principale pentru stația de epurare a orașului Siret se rezumă la reabilitarea, retehnologizarea și extinderea capacitaților existente ale stației existente de epurare. Stația de epurare este proiectata pentru o populație echivalenta de 8631 locuitori echivalenți. Stația de epurare va primi apa uzată din aglomerarea Siret, emisarul fiind canalul Negostina.

Operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare ACET SA Suceava a scos la final de an la licitație modernizarea a două stații de epurare și construirea „de la zero” a alteia, toate sunt finanțate cu fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre reabilitarea stațiilor de epurare de la Siret și de la Câmpulung Moldovenesc – sumele estimate fiind de 21,265 milioane lei, respectiv, 17,029 milioane lei; în ambele cazuri fără TVA – și despre construirea stației de epurare de la Dolhasca unde suma estimată este de 10,01 milioane lei fără TVA. Licitațiile pentru stațiile de epurare de la Siret și Dolhasca au fost anunțate ceva mai demult și, prin urmare, termenele limită de depunere a ofertelor sunt în luna decembrie a acestui an. În ceea ce privește licitația de la Câmpulung Moldovenesc, aceasta a fost mai târziu anunțată, prin urmare termenul limită de depunere al ofertelor va fi abia anul viitor, pe 2 februarie. Construcția stației de epurare de la Dolhasca a mai fost scoasă la licitație în august 2021, dar a fost anulată. Suma de atunci era puțin peste 9 milioane de lei și, ulterior unor demersuri făcute la nivel central pe fondul creșterii galopante a prețurilor la materialele de construcții și combustibili, s-au aprobat suplimentări de fonduri. În ceea ce privește construcția stațiilor de epurare de la Siret și Câmpulung Moldovenesc, ACET nu a mai derulat alte proceduri până acum și pe care să fie nevoit să le reia. (D.P.)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …