Wednesday , December 7 2022

Amenzi pentru deținătorii de automate care vând produse cu nicotină minorilor

Cinci aparate prin intermediul cărora se vindeau produse cu nicotină au fost depistate la ultimele controale pe care Prefectura Suceava le-a dispus în județ. Numai trei erau funcționale. Cele cinci echipamente de distribuire automată a produselor tip VAPE au fost identificate pe raza municipiilor Suceava, Rădăuți și Fălticeni ca urmare a verificărilor efectuate. Echipamentele erau amplasate și exploatate de către doi operatori economici în zone intens circulate.

Cei doi operatori economici au fost sancționați contravențional de către Poliția Locală Suceava (amenzi în cuantum de 2.000 lei și 5.000 lei aplicate la un operator, respectiv 1.000 lei la celălalt operator economic) potrivit art. 10 lit. b din Legea nr.349/06.06.2002 cu modificările și completările ulterioare, în ambele situații dispunându-se și măsura complementară de suspendarea activității până la autorizare a automatelor de distribuție. Conform legii pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, „se interzice comercializarea produselor din tutun prin automate”. Prevederea legală a fost ignorată complet de către cei doi operatori economici. Mai mult decât atât, prin intermediul celor cinci automate instalate și depistate pe raza județului Suceava s-au vândut produse cu conținut de nicotină fără a se fi restricționată achiziționarea lor de către minori.

„Potrivit corespondenței purtate cu Direcția Regională Vamală Iași, dispozitivele care conțin cartușe cu nicotină (așa cum este denumit capitolul 24 din Reg. (UE) nr. 2020/1577) fac parte din categoria mărfurilor care conțin „tutun și înlocuitori din tutun prelucrați; produse care conțin sau nu nicotină, destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman”, fiind în consecință supuse taxării și accizării. Potrivit documentelor de proveniență, o parte dintre produsele destinate vânzării prin automate au fost importate din Marea Britanie, ocazie cu care au fost accizate și taxate vamal așa cum prevede art. 442, alineatul 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Titlul VIII- Accize și alte taxe speciale), o altă parte fiind achiziționată de la un furnizor de profil din România”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava. Potrivit sursei citate, Prefectura a transmis o circulară către toate unitățile administrativ teritoriale din județ prin care s-a supus atenției atât interdicția de comercializare a produselor din tutun prin automate, cât și necesitatea de a se autoriza amplasarea acestor echipamente (în vederea comercializării altor produse) urmând strict toate etapele procedurale impuse de legislația în vigoare”, se mai arată în documentul citat.

Precizăm că verificările în teren au fost efectuate de o comisie mixtă privind comercializarea prin intermediul automatelor stradale a produselor ce conțin nicotină a fost constituită prin ordin al prefectului Alexandru Moldovan. Comisia a verificat amplasarea unor automate stradale prin care se distribuie țigarete electronice tip „vaporizator cu nicotină”, în zone intens frecventate de către minori, dar și posibilitatea exercitării unui control real asupra comercializării produselor de tip „vaporizator cu nicotină” către minori. Din comisie fac parte, pe lângă reprezentanți ai Instituției Prefectului – județul Suceava, reprezentanți de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului Județean de Poliție, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Şcolar Județean. (D. P.)

Vezi si

Ioan Balan cere miniștrilor Sănătății și Energiei soluții urgente în vederea găsirii unui furnizor de energie  pentru Spitalul Județean Suceava

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Sănătății și ministrului …