Tuesday , May 14 2024

Am ajuns calicii tarii – Sucevenii au cele mai mari restante la banci si cele mai mici salarii din Rom=nia

Conform datelor BNR, 15,9% dintre creditele acordate popula]iei [i companiiilor din Suceava `nregistreaz\ restan]e, sucevenii urc=nd astfel pe primul loc `n topul na]ional al r\u-platnicilor la b\nci n o explica]ie poate pentru aceast\ pozi]ie “frunta[\” poate fi aceea c\ jude]ul Suceava se afl\ pe penultimul loc `n ceea ce prive[te salariile, la nivel na]ional

De la Banca Na]ional\ a Rom=niei (BNR), statistica preluat\ de Ziarul Financiar este clar\ – pe primul loc `n ceea ce prive[te r\u-platnicii la b\ncile ocmerciale se afl\ jude]ul Suceava, urmat de S\laj, Alba, Gala]i, Bistri]a N\s\ud, Neam], Bra[ov, Hunedoara, Boto[ani, Ialomi]a, Covasna, Cluj, Timi[, Arge[, Maramure[, etc. ~n Suceava ponderea restan]elor la `mprumuturile f\cute `n b\ncile comerciale a fost la sf=r[itul lunii februartie a.c., de 15,9%, `n condi]iile `n care media na]ional\ a restan]elor la sf=r[itul lunii februarie a acestui an a fost de 10,1%. La Suceava, restan]ele sunt oarecum echilibrate, `n lei [i `n valut\ `n vreme ce `n alte jude]e creditelele restante `n lei sunt mult mai mari – 23% `n S\laj `n vreme ce la creditele `n valut\ restan]ele ating 14-15% din tota `n jude]ele Alba sau Arad.
Potrivit “Ziarul Financiar”, bancherii spun c\ aceste diferen]e de la un jude] la altul relev\ faptul c\ unele zone sunt mai puternic afectate de rata [omajului sau de sc\derea activit\]ii economice.
Datorii mari, salarii mici
Suceava este, pe de alt\ parte prezentat `n eviden]ele statistice ca fiind pe penultimul loc `n ceea ce prive[te salariile pe care le c=[tig\ angaja]ii din jude], `n majoritate datori la b\nci . Lunar, direc]ia de statistic\ jude]ean\ face public nivelul salariului mediu net `n Suceava iar `n baza acestor indicatori se fac, la Comisia Na]ional\ de Statistic\ o serie de calcule din care reiese c\ salariul mediu din Suceava este pe un penultim loc, dup\ jude]ul Harghita `n ceea ce prive[te valoarea acestuia Astfel, dac\ salariul mediu net era, potrivit G=ndul, la nivel na]ional, în luna decembrie a anului trecut, cu 7,2% mai mare fa]\ de aceea[i perioad\ a anului precedent, la nivel jude]ean exist\ diferen]e semnificative între câ[tigurile medii nete lunare ale angaja]ilor.
~n jude]ul Covasna s-a înregistrat, în luna decembrie a anului 2011, cea mai mare cre[tere a salariului mediu net la nivel na]ional din ultimul an dar în jude]e precum Harghita sau Giurgiu cre[terea a fost de sub 1% în acela[i interval de timp. În 2011 s-au înregistrat [i sc\deri ale salariului mediu net, în jude]e precum Gorj, Constan]a [i Suceava, conform datelor Institutului Na]ional de Statistic\ (INS). În Bucure[ti, salariul mediu net a fost în decembrie 2011 cu peste 8,5% mai mare fa]\ de aceea[i perioad\ a anului precedent, acesta ajungând la 2.328 de lei. Mia trebuie remarcat faptul c\ `n jude]ul Covasna s-a înregistrat anul trecut cea mai mare cre[tere a salariului mediu net din România, de 21,95%, fa]\ de perioada similar\ a anului 2010. Astfel, salariul mediu net ob]inut de c\tre cov\sneni în ultima lun\ a lui 2011a fost de 1.239 de lei, cu 223 de lei mai mare fa]\ de finalul anului anterior. Pe locul al doilea în acest top se afl\ salaria]ii din Br\ila, al c\ror salariu mediu net lunar, la finele anului trecut, a fost cu 15,18% mai mare fa]\ de perioada similar\ a lui 2010. Astfel, ei au încasat un salariu mediu net lunar de 1.229 de lei. Br\ilenii sunt urma]i în clasament de c\tre angaja]ii companiilor din jude]ele C\l\ra[i, Ialomi]a, Mehedin]i, Olt, Bistri]a-N\s\ud [i Cara[-Severin, ale c\ror salarii medii lunare din decembrie 2011, au fost cu peste 12% mai mari fa]\ de cele pe care le-au ob]inut în decembrie 2010. La polul opus, în ciuda faptului c\ au ob]inut în ultima lun\ a anului trecut al [aptelea cel mai mare salariul mediu net înregistrat la nivel na]ional, de 1.564 de lei, câ[tigurile celor din jude]ul Gorj au sc\zut cu 105 lei, deci cu 6,29%, fa]\ de decembrie 2010. O situa]ie similar\ s-a înregistrat [i în jude]ul Constan]a unde, în decembrie 2011, salariul a fost cu 30 de lei, aproape 2%, mai mic fa]\ de cel de la finalul anului anterior.
Salariul mediu al sucevenilor la mai pu]in de jum\tate fa]\ de cele din Capital\
Cel mai mare salariu mediu net a fost încasat în luna decembrie a anului trecut de c\tre angaja]ii din Bucure[ti, de 2.328 de lei, fa]\ de perioada similar\ a anului 2010 el a înregistrând o cre[tere de 183 de lei. Locul al doilea în topul celor mai mari salarii medii nete ob]inute de c\tre români în ultima lun\ a anului precedent este ocupat de c\tre ilfoveni, cu 2.218 de lei, unde salariul a crescut în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011 cu 208 lei, ei fiind urma]i în clasament de c\tre sibieni, care au ob]inut un salariu mediu net de 1.725 de lei în ultima lun\ a anului trecut. Cele mai mici câ[tiguri nete lunare au fost ob]inute de c\tre angaja]ii jude]ului Harghita, unde salariul mediu net în decembrie 2011 a fost de 1.031 de lei imediat dup\ aceea `n clasament venind Suceava, cu 1048 lei salariu net, Maramure[ [i Vrancea cu 1.079 [i respectiv de 1.086 lei salariu net lunar. (N. RO{CA)

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …

No comments

  1. Si acolo unde sunt servicii este o corupție foarte mare.Singurele servicii sunt la buget și acolo te umilește pentru c

  2. Mda, si marmota invelea ciocolata:
    Lege nr. 312 din 28.iun.2004
    Monitorul Oficial, Partea I 582 30.iun.2004
    Intrare în vigoare la 30.iul.2004
    privind Statutul Băncii Naţionale a României
    ARTICOLUL 3
    Colaborarea cu alte autorităţi
    (1) În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate.
    Adica STAT IN STAT si fraierii platesc dobanzile :))

  3. Peste tot vad carcioare pline cu de toate? Ma mir…

  4. Asta pentru ca politicienii locali n-au facut nimic de-a lungul anilor sa dezvolte industria din judet . S-au multumi cu ce a dat Domnul , adica supermarketurile aduse de diverse companii si cateva pensiuni , ma rog , zeci sau sute . Faptul ca s-a marsat numai pe turism , cu gandul ca valorificam conditiile naturale ale judetului , cred ca a fost o mare greseala si este in continuare . Chiar si Elvetia , recunoscuta prin baza turistica de exceptie , are in primul rand , o industrie avansata si extrem de productiva . In concluzie , daca vrem sa avem in continuare salarii de mizerie , sa continuam sa facem pensiuni si sa vindem produse traditionale . Cu bulz si cu afinata , nu faci bani . Faci doar o petrecere si dupa ce te trezesti , vezi traista goala .