Sunday , October 2 2022

ADRIAN STOICA, subofiter al ISU Fălticeni, “eroul necunoscut” care a salvat viata unei fete de 15 ani, grav ranita intr-un accident la Ruginoasa. Cum s-a petrecut cumplitul accident (FOTO)

Adrian Stoica, un subofițer de la ISU Fălticeni, care se întorcea spre casă de la Aeroportul din Iași, este “eroul necunoscut” al unui accident mortal petrecut la Ruginoasa, judetul Iasi, acum trei zile. Aflat întâmplător în apropiere de locul impactului, el a acordat primul ajutor victimelor, povesteşte purtătorul de cuvânt ISU Suceava pe pagina de Facebook. Fata în vârstă de 15 ani este internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, iar starea sa este gravă, dar stabilă.

 

“Când toate știrile merg într-o singură direcție, iar cuvântul de ordine ce le caracterizează este INDIFERENȚA, primesc nenumărate mesaje care contrazic această stare, cel puțin din partea colegilor mei…

Adrian Stoica este subofițer operativ principal la subunitatea noastră din Fălticeni. Miercuri spre joi, puțin după miezul nopții, Adrian, împreună cu niște rude, se întorcea spre casă de la Aeroportul din Iași.

Undeva, în apropiere de Ruginoasa, șoseaua era destul de liberă, dar la un moment dat, liniștea nopții a fost gonită de două BMW-uri care au trecut în viteză foarte mare pe lângă mașina lor. Două minute mai târziu, a văzut în depărtare girofarurile poliției. „I-au prins…” s-a gândit el. Însă, după ce s-au apropiat, bucăți dintr-o mașină erau împrăștiate peste tot, iar lanternele polițiștilor țeseau pe câmpul din zonă.

A oprit, și Adrian i-a întrebat dacă au nevoie de ajutor. Au răspuns că da, mai ales dacă are cunoștințe de prim ajutor. Paramedic cu state vechi, cu zeci de vieți salvate în timp, Adrian s-a îndreptat spre ei.

Șoferul, aruncat la 10-15 metri din mașină, nu mai avea funcții vitale, cu leziuni grave…Nu-l mai putea ajuta…

S-a dus spre mormanul de fiare, care s-a oprit din răsturnare pe o laterală, unde a găsit o fată încarcerată, într-o poziție ce nu-i permitea să respire corect. Din contră, dacă ar mai fi rămas așa câteva zeci de secunde, i-ar fi fost fatal…

Adrian nu a mai stat pe gânduri. S-a strecurat prin luneta mașinii, printre împletitura de tablă, până la tânăra adolescentă, a poziționat-o corect și i-a susținut capul până la sosirea pompierilor militari din Pașcani. Practic, a fost extras odată cu fata, după ce s-a reușit descarcerarea ei. În tot acest timp, care a părut o veșnicie, mai ales că poziția în care se afla nu era deloc comodă, înțepat de fiare și de cioburi, Adrian i-a fost alături, ca un înger păzitor.

Pe drumul spre Fălticeni, a trebuit să o liniștească pe verișoara lui, care a rămas traumatizată în urma celor văzute la locul cumplitului accident.

Ajuns acasă, la 2 dimineața, a ieșit pe terasa casei, a băut o bere rece, meritată, și s-a dus să se culce liniștit…

(…)Îmi povestea că abia mai târziu, când se spăla, a văzut că era plin de sângele victimelor pe mâini, pentru că nu a avut timp să se protejeze, mai ales că viața fetei era în pericol iminent… Dragostea de semeni te face uneori să treci peste protocoale… Instinctul de salvator e mai puternic decât cel de conservare…

N-aș fi aflat despre fapta lui… Nu de la Adrian… Pentru el a fost „un simplu gest, pe care l-ar fi făcut oricine”, spunea el, după ce „l-am luat la întrebări”…

Am primit un mesaj privat de la Vasile Lipovanu, șeful Gărzii de Intervenție Pașcani, subunitatea care a intervenit în acea noapte la accident. Colegul ieșean mă ruga să-i transmit lui Adrian mulțumirile familiei tinerei, dar și ale sale și ale colegilor săi … „Dacă fata va trăi, i se datorează numai lui, pentru că i-a acordat primul ajutor până la sosirea noastră…” „Felicitări tuturor! Facem o familie frumoasă noi… pompierii…”, mi-a mai scris Vasile.

Și așa este… Trăim aceleași emoții pentru colegii noștri, la intervenție, în orice colț al țării sau al lumii s-ar afla. Suferim pentru cei plecați dintre noi și ne unim să ajutăm atunci când unul dintre-ai noștri e în suferință… Suntem tăcuți, dar tăcerea noastră nu înseamnă că suntem cu capul plecat… Înseamnă înțelepciunea căpătată în miile de ore de intervenție, în nenumăratele salvări de vieți omenești, în clipele când moartea dansează braț la braț cu noi… Atunci când nimic altceva nu contează, decât menirea noastră de salvatori….

Și da, mai există speranță! Cel puțin câtă vreme există pompieri pe pământ…Indiferența nu „ne prinde” nicicum, așa cum nici pe Adrian Stoica nu l-a prins atunci când a intervenit, expunându-se fără să clipească, pentru a salva o viață…

Căci, nu-i așa? – CINE SALVEAZĂ O VIAȚĂ, SALVEAZĂ O LUME…”

Slt. Alin Găleată Purtător de cuvânt ISU Suceava”

Girofarul Poliţiei l-a speriat pe tânărul cu BMW care a murit la Ruginoasa?

Tânărul în vârstă de 21 de ani care a murit pe loc după ce s-a răsturnat de mai multe ori într-o curbă la intrarea în Ruginoasa s-ar fi speriat de luminile girofarelor unei maşini de poliţie pe lângă care trecuse în viteză, nefiind exclus să fi fost băut în acel moment, unele surse declarând că în maşină au fost găsite sticle goale de bere. Echipajul de poliţie circula dinspre Paşcani către Târgu Frumos, iar oamenii legii au observat venind din faţă BMW-ul condus de către Mădălin Chiriac, care circula din sens opus cu viteză foarte mare. Aceasta se întâmpla în jurul orei 0.45, atunci când Chiriac, împreună cu prietena lui, în vârstă de 15 ani, se întorcea de la Iaşi, acasă la Ruginoasa, după ce au fost la cinema în Iaşi, unde au vizionat un film. Tânărul, spun oamenii legii, circula cu viteză foarte mare atunci când s-a intersectat cu maşina de poliţie, relateaza Ziarul de Iasi.
În momentul în care BMW-ul a trecut cu viteză pe lângă maşina de poliţie, agenţii din aceasta au pornit girofarele şi au întors vehiculul din drum, pentru a porni în urmărirea BMW-ului. Imediat după începerea urmăririi, poliţiştii au văzut la un moment dat un nor de praf în faţă. Acesta era praful rezultat de la autoturismul care se răsturna, imediat după ce ratase o curbă din cauza vitezei. Poliţiştii au mers la locul accidentului şi au observat că şoferul fusese efectiv aruncat din interiorul maşinii, prin parbriz, deoarece nu avea pusă centura de siguranţă. Mădălin Chiriac a murit pe loc, iar iubita acestuia se află acum la spital în stare gravă, ea fiind încarcerată în vehicul după accident. Autoturismul BMW pe care îl conducea tânărul avea volan pe partea stângă, provenind din Marea Britanie. Ambii tineri locuiesc în Ruginoasa, şi mai aveau puţin până să ajungă la domiciliu. Poliţiştii au precizat că în acest caz au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, şi fac cercetări pentru a stabili cu certitudine cauzele decesului şi vătămării corporale.„La ora 24.45, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că în apropiere de localitatea Ruginoasa a avut loc un accident rutier grav soldat cu două victime. Şoferul unui autoturism a pierdut controlul direcţiei de mers şi apoi s-a răsturnat pe marginea carosabilului. În urma accidentului, tânărul de la volan a decedat, iar pasagerul din stânga şoferului a fost transportat la spital, unde a primit îngrijiri medicale“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.
Conform Ziarului de Iasi, cei doi tineri fuseseră la Iaşi să vizioneze un film la cinema după ce au primit bilete gratuite la un concurs. De asemenea, potrivit unor cunoştinţe ale celor doi, se pare că minora locuia împreună cu băiatul, iar părinţii fetei erau despărţiţi de câţiva ani.

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …