Saturday , April 27 2024

Administratorii Centrului de bătrâni clandestin de la Sadova sfidează legea

Deși au fost sancționați la sfârșitul lunii trecute de către Direcția de Sănătate Publică cu o amendă în valoare de 5.000 de lei, aceștia au contestat în instanță și au refuzat s-o plătească. Ca de obicei, DSP Suceava a arătat indulgență față de ilegalitățile de acolo și le-a acordat o perioadă de 30 de zile pentru a intra în legalitate. Pe data de 22 iunie expiră perioada de grație, dar la sediul DSP nu s-a depus încă niciun fel de documentație de către reprezentanții legali ai acestui cămin de bătrâni, aceștia motivând că nu vor mai desfășura acest gen de activitate. Cu toate acestea, ieri, 15 iunie, la Sadova încă erau cazați, ilegal, bătrâni. „O comisie mixtă va verifica joia viitoare dacă activitatea centrului de la Sadova s-a sistat”, a explicat prefectul județului, Mirela Adomnicăi 

 saDOVA, CAMIN BATRAN

Un centru de bătrâni care funcționa ilegal la Sadova a fost descoperit la sfârșitul lunii trecute de polițiștii suceveni, după cum v-am prezentat în cotidianul „Obiectiv de Suceava”. Mai exact, pe data de 18 mai, polițiștii suceveni au făcut o percheziție la locuința familiei Casian din Sadova, ocazie cu care au descoperit un centru de bătrâni ce funcționa ilegal, fiind îngrijiți acolo nu mai puțin de 16 bătrâni cu vârste cuprinse între 75 și 101 ani, șase dintre aceștia fiind imobilizați la pat. Oamenii legii, în baza mandatelor de percheziție domiciliară emise de Tribunalul Suceava, au descins la domiciliile soților Dana Casian, în vârstă de 44 de ani și Cătălin Casian, de 46 de ani, ambii din comuna Sadova. Gospodăria acestora este compusă din casă, curte și o anexă. Casa are parter, etaj și mansardă, însă la mansarda construită pe două etaje nu locuia nimeni deoarece nu era amenajată corespunzător. La parter și etaj însă au fost găsite la sfârșitul lunii trecute 11 camere cu băi proprii, o bucătărie și două săli în care se putea servi masa. Cu ocazia perchezițiilor, polițiștii au constatat că în casa familiei Casian sunt cazați 16 bătrâni, cu vârste cuprinse între 75 și 101 ani, majoritatea bolnavi. Deși nu are studii ­me­dicale, se pare că Dana Casian le făcea schema de tratament celor șase bătrâni imobilizați la pat. Celelalte persoane cazate în locuința soților Casian urmează scheme de tratament medical prescrise de medicii de ­fa­milie, o parte dintre ei luând singuri pastilele, în timp ce celorlalți le erau administrate medicamentele necesare de către proprietarii imobilului.

Anchetatorii au mai descoperit că bătrânii cazați la familia Casian plăteau lunar, pentru cazare și mâncare, sume de bani cuprinse între 1.000 și 1.300 de lei, sume nefiscalizate. Cum polițiștii au constatat că pentru activitățile desfășurate nu există autorizații și avize care să ateste funcționarea legală, oamenii legii au sesizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava, pentru a efectua controale de specialitate. Ca de obicei, reprezentanții acestei instituții au dat dovadă de o indulgență extraordinară și nu au închis așa-zisul centru de bătrâni, cum ar fi fost normal, ci i-au sancționat pe soții Casian cu o amendă în valoare de 5.000 de lei și le-au acordat o perioadă de 30 de zile pentru a intra în legalitate. Doar că soții Casian, obișnuiți fiind să sfideze legea, nu au plătit amenda, contestând-o în instanță, ba mai mult, nici nu s-au deranjat să depună la sediul DSP documentația necesară obținerii avizului sanitar de funcționare. La centrul de bătrâni clandestin de la Sadova mai erau ieri cazați doi beneficiari, admi­nistratorii centrului explicând că nu fac nimic ilegal, termenul de 30 de zile expirând abia săptămâna viitoare. „Reprezentanții DSP nu au închis acea locație pentru că au găsit condiții corespunzătoare și le-au acordat o perioadă de 30 de zile pentru a-și întocmi documentația necesară intrării în lega­litate. Am înțeles că cei de la Sadova nu mai doresc să desfășoare acest gen de activitate și din acest motiv nu au întocmit dosarul în vederea autorizării. Termenul de 30 de zile va expira săptămâna viitoare, joi, când o comisie mixtă va verifica dacă activitatea centrului de la Sadova s-a sistat”, a explicat prefectul județului, Mirela Adomnicăi.

Cu ocazia perchezițiilor de pe data de 18 mai, au fost găsite și ridicate două laptopuri, o tabletă, un memory stick, mai multe documente în original și copii – buletine, documente medicale, cupoane de pensii, precum și suma de 4.000 de lei. În acest caz, cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice sub aspectul comiterii infracțiunilor de „evaziune fiscală” și „exercitarea fără drept a unei profesii sau activități”. (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …