Thursday , May 2 2024

Acțiune de prevenire a delincvenței juvenile în școlile din zona Rădăuți

Au fost derulate 32 de activități de prevenire în 17 școli, beneficiari fiind 1.350 de elevi. Au fost verificate 20 de baruri și unități de alimentație publică, dar și unități de cazare, au fost legitimate peste 160 de persone și au fost identificați 16 elevi care absentau de la cursuri. Totodată, polițiștii au dat 40 de amenzi în valoare totală de 12.405 de lei 

 20171115_111747

La data de 15 noiembrie 2017, agenții din cadrul Poliției municipiului Rădăuți și cei din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Gălănești au desfășurat o amplă acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, asigurarea protecției unităților de învățământ, prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente școlilor, precum și a absenteismului școlar.

Acțiunea s-a desfășurat între orele 08.00 – 18.00, la nivelul Poliției municipiului Rădăuți și Secției de Poliție Gălănești fiind organizate activități în sistem integrat la care au participat peste 30 de polițiști din cadrul Compartimentului de Prevenire al IPJ Suceava, din cadrul Biroului de Ordine Publică Rădăuți, Biroului de Investigații Criminale Rădăuți, Compartimentului Rutier Rădăuți, lucrătorii din cadrul Secției de Poliție nr. 4 Gălănești și un lucrător din cadrul Secției de Poliție nr. 3 Marginea.

Între orele 09.00 – 12.00 au fost derulate activități de informare și prevenire în unitățile de învățământ de pe raza de competență având ca grup țintă elevii din ciclul preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Pentru ciclul preșcolar și primar a fost abordată problematica siguranței rutiere. Pentru ciclul gimnazial a fost abordată problematica violenței școlare și cea privind pericolele lumii virtuale, iar pentru ciclul liceal va fi abordată problematica răspunderii penale a minorilor, violenței în mediul școlar, pericolele generate de consumul de alcool, tutun și droguri.

Între orele 12.00 – 14.00 au fost derulate întâlniri cu conducerile unităților de învățământ, consilieri educativi, consilieri psihopedagogi pentru discutarea unor problematici privind siguranța școlară. A fost analizat modul de întocmire și respectare a regulamentelor școlare, problematica accesului în unitățile de învățământ, dar și cea privind elementele de securizare a spațiului interior și exterior al unităților școlare.

Între orele 14.00 – 16.00 au fost desfășurate activități de prevenire și informare în școli, având ca grup țintă elevii care învață în seriile de după-amiază.

Ulterior, între orele 16.00 – 18.00, au fost desfășurate acțiuni de prevenire a absenteismului școlar și controale în baruri și unități de alimentație publică din zona școlilor. Au fost făcute verificări la unitățile de alimentație pu­blică din proximitatea unităților de învățământ și au fost instruiți administratorii și personalul cu privire la legislația incidentă comercializării de alcool și tutun către minori. De asemenea, s-a acționat pentru identificarea elevilor în situație de absenteism școlar și care frecventează medii improprii dezvoltării personale și profesionale.

Au fost derulate 32 de activități de prevenire în 17 unități școlare, beneficiari fiind 1.350 de elevi. Au fost derulate 16 consilii cu directori de școli, profesori, psihopedagogi, consilieri educativi.

Au fost verificate 20 de baruri și unități de alimentație publică, dar și unități de cazare.

Au fost legitimate peste 160 de persoane și au fost identificați 16 elevi care absentau de la cursuri.

Au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.405 de lei.

Au fost desfășurate două activități de amploare, una la Scoala „Stefan cel Mare” din Putna și cealaltă la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.

La Scoala Gimnazială „Stefan cel Mare” din Putna și la Scoala Generală din satul Gura Putnei a fost implementat proiectul de prevenire a victimizării minorilor „De mici să prețuim ­si­guranța”. În cadrul proiectului au fost distribuite tuturor copiilor din ciclul preșcolar manuale și cărți editate de către IPJ Suceava și partenerii de activități, în vederea deprinderii timpurii a unui comportament preventiv.

De asemenea, cadrele didactice au primit kit-uri de învățare, cuprinzând carduri cu evidențierea unor aspecte privind meseria de polițist, acestea urmând a constitui material didactic în promovarea unor recomandări preventive.

Toți cei 88 de copii din cele două grădinițe de la nivelul comunei au primit manuale și cărți, fiind organizate, totodată, concursuri și activități interactive.

La Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți au fost desfășurate activități preventiv-educative cu tema „Delincvența juvenilă – între responsabilitate și decizie”, fiind prezentate aspecte legislative care reglementează răspunderea penală și limitele ei. Au fost expuse tipurile delincvenței juvenile, cauzele violenței în școli, pedepsele pentru minori, conform Codului Penal, precum și obligațiile ce pot fi impuse minorului de către instanță, consecințele comportamentului infracțional.

Au fost prezentate câteva cazuri în care minorii au săvârșit infracțiuni și au fost pedepsiți de lege, precum și cele mai frecvente infracțiuni comise de minori, respectarea normelor și regulilor în societate, ce pot conduce la reducerea criminalității în incinta și imediata apropiere a școlilor.

La sfârșitul prezentării materialului au avut loc discuții libere, iar elevilor le-a fost înmânat un chestionar de evaluare, cu câteva întrebări referitoare la materialul prezentat, iar inițiativa fost apreciată de elevi. (D.Z.)

 

Vezi si

Până la finele anului Sala Polivalentă a Sucevei va fi racordată la utilități

Lucrările la Sala Polivalentă a Sucevei continuă să se deruleze într-un ritm satisfăcător. Cel puțin …