Thursday , February 9 2023

ACET susţine că nu doar staţia de epurare este vinovată de poluarea din 12 iunie care a omorât peştii din râul Suceava

Alte cauze ar fi, în opinia ACET: deversare neautorizată a vidanjelor în canalizarea oraşului – apele uzate fiind puternic impurificate, iar acesta aspect s-ar fi produs în special pe timpul nopţii, când nu este asigurat un debit de diluţie cu ape menajere sau descărcarea directă, de către persoane necunoscute, în albia râului Suceava în zona limitrofă staţiei de epurare sau a pârâurilor Vătafu şi Cetăţii, afluenţi ai râului Suceava a resturilor chimice şi organice din fose sau bazine vidanjabile, lucrări agricole sau procese industriale, spălarea vidanjelor sau a unor utilaje utilizate în tratamente chimice agricoleimage description

ACET SA Suceava crede că pot fi inventariate şi alte cauze ale poluării în urma căreia s-a constatat o mortalitate piscicolă alarmantă pe râul Suceava, decât staţia de epurare pe care s-a dat vina. Este vorba de: deversare neautorizată a vidanjelor în canalizarea oraşului – apele uzate fiind puternic impurificate iar acesta aspect s-ar fi produs în special pe timpul nopţii, când nu este asigurat un debit de diluţie cu ape menajere sau descărcarea directă, de către persoane necunoscute, în albia râului Suceava în zona limitrofă staţiei de epurare sau a pârâurilor Vătafu şi Cetăţii, afluenţi ai râului Suceava a resturilor chimice şi organice din fose sau bazine vidanjabile, lucrări agricole sau procese industriale, spălarea vidanjelor sau a unor utilaje utilizate în tratamente chimice agricole. Dacă acest lucru s-a produs înaintea unor averse de ploaie cu sau fără caracter torenţial, atunci riscul mortalităţii piscicole creşte exponenţial.

 

Acest punct de vedere al operatorului regional de apă, SC ACET SA Suceava a fost explicat, marţi, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Reamintim că poluarea înregistrată pe râul Suceava, în aval de staţia de epurare, la data de 12.06.2018, soldată cu mortalităţi piscicole a adus operatorului regional de apă sancţiuni pe linie de mediu.

 

Potrivit ACET SA Suceava, Staţia de Epurare Suceava este proiectată pentru 140.000 l.e. (locuitori echivalenţi), un debit pe timp uscat de 700 l/s (43.377 mc/zi), şi încărcări ale apelor uzată la intrarea în staţie de 152 mg/l la indicatorul CB05, 260 mg/l la idicatorul CCOCr, 150 mg/l la indicatorul MTS, 22mg/l la indicatorul Azot total şi 3,7 la indicatorul Fosfor total. „Indicatorii de calitate la evacuarea apelor uzate epurate în râul Suceava trebuie să se încadreze în valorile Normativului  NTPA 001/2002, respectiv 25 mg/l la indicatorul CB05, 125 mg/l la idicatorul CCOCr, 35 mg/l la indicatorul MTS, 10 mg/l la indicatorul Azot total şi 1,00 la indicatorul Fosfor total. Staţia de Epurare primeşte ape uzate menajere din principalele cartiere ale municipiul Suceava (Centru, Obcini, Zamca, Cuza Vodă, Iţcani, Burdujeni), din localităţile limitrofe (Ipoteşti, Lisaura, Tişăuţi, Sf. Ilie, Scheia, Salcea) şi ape uzate industriale de la agenţii economici din Suceava şi din zona şcheia”, se arată în raport.

 

Potrivit sursei citate, conform analizelor efectuate de către Laboratorul Staţiei de epurare pe probe medii rezultate din eşantioane recoltate din intrare şi ieşire din 4 în 4 ore, din dimineaţa zilei de 12 iunie, ora 8.00, s-au constatat valori mai mari la principalii indicatori monitorizaţi faţă de zilele anterioare, în special la indicatorii substanţelor consumatoare de oxigen (CBO5 şi CCOCr) – în mod semnificativ pe colectorul C în care sunt preluate majoritar ape uzate industriale întrucât pe lângă blocurile din zona Gării Burdujeni, mai deserveşte zona comercială SCS Suceava, agenţi economici de pe Calea Unirii până în zona porţii de acces nr 1 în AMBRO – traversează incinta AMBRO – după care din nou preia ape uzate menajere de la operatori economici din Iulius Mall Suceava şi alţi operatori până la descărcare în staţia de epurare. „Timpul de tranzitare al apei uzate prin staţia de epurare este de aproximativ 16 ore, din care aproximativ 4 ore sunt necesare pentru parcurgerea treptei mecanice şi ajungerea apei uzate în treaptă biologică. Operatorul staţiei sesizează modificări ale indicatorilor de calitate ai apei uzate influenţe după un interval de 4 ore, în acel moment unda de poluare este ajunsă în treapta biologică şi produce inhibarea sau distrugerea microorganismele din procesul de epurare biologică. Funcţie de gradul de afectare al lanţului trofic din nămol activ sunt necesare perioade mari de timp pentru refacerea acestuia, 5 – 10 zile”, se mai arată în raport. Afectarea treptei biologice a făcut imposibilă respectarea indicatorilor de calitate la evacuare, a dus la scăderea concentraţiei de oxigen în râu şi aceasta este cauza declarată de către Garda de Mediu Suceava pentru mortalitatea piscicolă, pe fondul unui debit foarte scăzut al râului Suceava şi a unei temperaturi exterioare mari.

 

„Pentru respectarea prevederilor din normativul NTPA 002/2002 compartimentul de Calitate-Mediu din cadrul ACET Suceava a stabilit un program de monitorizare şi control a agenţilor economici cu risc de potenţiali poluatori, ce prevede recoltări decadale. În cadrul acestor verificări s-au înregistrat permanente depăşiri ale valorilor admise prin normativul NTPA 002”, se mai arată în raport.

 

ACET SA mai arată că a luat măsuri pentru stoparea fenomenului de poluare pe râul Suceava şi că s-a dispus monitorizarea parametrilor pe intrări în Staţia de Epurare din 2 în 2 ore; monitorizarea evacuărilor din AMBRO Să de 8 ori în 24 ore din colectorul “C“ care traversează incinta societăţii AMBRO între căminele  CM1 şi CM4; mărirea capacităţii de aerare a treptei biologice prin utilizarea tuturor aeratoarelor mecanice şi creşterea la maxim a timpului de funcţionare a acestora; notificarea agenţilor economici potenţiali poluatori care au avut depăşiri la indicatorii de calitate să se încadreze în parametrii impuşi de NTPA 002/ 2002; notificarea Comisariatului  Gărzii de Mediu Suceava, Agenţiei de Mediu Suceava şi Serviciului de Gospodărire a Apelor Suceava despre principalii agenţi economici care nu se încadrează în indicatorii de calitate impuşi de NTPA 002/2002.

 

Mai mult, ACET S.A. Suceava a trimis permanent notificări către agenţii economici care depăşesc indicatorii de calitate, ultimele notificări către agenţi economici şi către Comisariatul Gărzii de Mediu Suceava, Agenţia de Mediu Suceava şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Suceava s-au mai făcut în luna mai (pentru perioada ianuarie – aprilie 2018) şi în luna iunie (pentru luna mai 2018) şi lunar transmite către Biroul Mediu de la Primăria Suceava situaţia cu agenţii economici care au avut depăşiri ale concentraţiilor maxim admise la indicatorii de calitate. (D.P.)

 

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …