Sunday , January 29 2023

A fost dezvelit bustul generalului Iacob Zadik, de pe Aleea Unioniștilor

Împlinirea a 104 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara a fost sărbătorită  la Suceava în cadrul unor evenimente pentru organizarea cărora și-au dat mâna autoritățile sucevene. Reprezentanții acestora au participat, luni, 28 Noiembrie – dată la care prin lege se sărbătorește “Ziua Bucovinei”, în amintirea actului de la 28 noiembrie 1918 de la Palatul Metropolitan de la Cernăuți – la o ceremonie prin care a fost dezvelit bustul generalului Iacob Zadik, cel care la 1918 a condus trupele române care au pornit în eliberarea Bucovinei și instaurarea ordinii întrucât vechea provincie românească domnea haosul. Inițiativa realizării bustului a aparținut Primăriei.

Înainte de dezvelire, un sobor de preoți în frunte cu P.S. Damaschin Dorneanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat o scurtă slujbă specifică acestui gen de evenimente.

Este însă de precizat că dezvelirea bustului generalului Iacob Zadik nu a fost singurul moment din cele pregătite luni de autorități. Nu departe de bustul generalului se află un alt bust al unui mare unionist, Iancu Flondor, bust care a fost realizat de sculptorul Virgil Scripcariu, sucevean la origine și care a realizat mai multe asemenea statui.

La statuia lui Iancu Flondor de pe așa numita Alee a Unioniștilor – dezvelit pe 28 noiembrie 2018, la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara – a avut loc un ceremonial de depunere de jerbe de flori.

La ceremonia de la bustul artizanul unirii Bucovinei cu Țara la data de 28 noiembrie 1918 și la dezvelirea bustului generalului Iacob Zadik au participat numeroși oficiali suceveni în frunte cu primarul Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan și subprefectul Cristian Șologon. Din partea Guvernului a luat parte ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu și subsecretarul de stat Doina Iacoban. Dintre parlamentarii suceveni au luat parte deputații Ioan Balan, Angelica Fădor și Bogdan Gheorghiu. Nu au lipsit nici viceprimarii Sucevei, Lucian Harșovschi și Teodora Munteanu iar de la Rădăuți a luat parte la evenimentul de la Suceava, consulul onorific al Republicii Coreea, Dumitru Mihalescul. (D.P)

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …