Monday , August 8 2022

89 de ani de la decesul scriitorului Jean Bart, născut în Burdujeni

La 12 mai 1933 a decedat scriitorul român Jean Bart (Eugeniu P. Botez). Născut la 28 noiembrie 1874 în târgul Burdujeni care era atunci localitate aparținătoare de județul Botoșani, actualmente fiind însă cartier al municipiului Suceava (la acea vreme partea de pe malul drept al râului Suceava fiind inclusă în Bucovina iar pe malul stag era parte a Regatului), fiul căpitanului de grăniceri Panait Botez s-a dovedit a fi un scriitor autentic, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord și schița marină.

Cursul primar l-a făcut la Iaşi, tatăl său mutându-se acolo după ce a participat la Războiul de Independență și a fost înaintat în gradul de maior. A avut printre dascălii săi şi pe Ion Creangă. A absolvit Liceul Militar din Iași în anul 1894, apoi în 1896 a absolvit Școala de ofițeri din București, cu gradul de sublocotenent.

A debutat în literatură mai târziu, în 1901, probabil și influențat de experiența pe care a avut-o cât timp a fost instruit la bordul bricului Mircea. Pseudonimul literar Jean Bart l-a împrumutat de la un faimos corsar flamand din secolul al XVII-lea. A îndeplinit diferite funcții în administrația navală și portuară din epocă, fiind membru fondator al Revistei Maritime și întemeind, mai târziu, în 1928, Liga Navală Română.

A fost membru corespondent (din 1922) al Academiei Române. Prin romanul „Europolis”, care i-a încoronat opera, publicat în anul în care a încetat din viață, scriitorul Jean Bart a dăruit primul și cel mai autentic roman al unui port românesc. O stradă din Suceava și o școală poartă numele acestuia, ambele fiind în cartierul Burdujeni. (D.P.)

Vezi si

Primul eveniment ”Plimbă-te cu medicul” (Walk with a Doc) din România, a avut loc la Fălticeni

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal Fălticeni, ajutate de studenți la medicină, încearcă să conștientizeze …