Thursday , March 30 2023

7.000 de tablete de Arbivir (Arbidol), găsite ascunse într-un microbuz ucrainean, la Siret

Cele 350 de cutii care conțineau 7.000 de capsule antivirale erau ascunse în plafonul microbuzului înmatriculat în Ucraina și condus de un bărbat de 46 de ani, cu dublă cetățenie româno-ucraineană. Teoretic, valoarea medicamentelor confiscate este de 17.500 de lei, dar vândute pe piața neagră din România ar fi adus sume de câteva ori mai mari contrabandiștilor. Arbidol/Arbivir nu sunt un medicamente autorizate în România și sunt folosite neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID, iar eficiența lor asupra infecției provocată de coronavirus nu este confirmată. 

Luni,  22 noiembrie a.c., în jurul orei 13.30, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe sensul de intrare în țară, un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană, în vârstă de 46 de ani, care conducea un microbuz înmatriculat în Ucraina.

Existând suspiciuni cu privire la marfa transportată, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra microbuzului, persoanei și bagajelor.

Astfel, în plafonul mijlocului de transport a fost descoperită ascunsă, în vederea sustragerii de la controlul vamal, cantitatea de 350 de cutii ce conțineau 7.000 de capsule antivirale de proveniență ucraineană (Arbivir, echivalentul antiviralului rusesc Arbidol), medicamente pentru care bărbatul nu deținea documentele legale pentru transport sau import.

Medicamentele în valoare totală de 17.500 de lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancționat contravențional de către reprezentanții Biroului Vamal Siret cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

ANM avertizează că medicamentele Arbidol sau Arbivir nu sunt autorizate în România

 Pe 10 noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a lansat un comunicat de presă în care anunța că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România, el nefiind autorizat nici în Moldova. Totodată, ANM reamintește că “niciun medicament nu poate fi pus pe piață în România fără o autorizație de punere pe piață emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizație eliberată conform procedurii centralizate”. În același timp, agenția anunță că în România nu a fost depusă, până în prezent, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova spune că în Nomenclatorul de Stat al medicamentelor pot fi găsite însă produse cu aceeași substanță activă – umifenovir, dar  că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19.

Medicamentele cu substanța activă umifenovir sunt:

  1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia și tratamentul gripei A și B);
  2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia și tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A și B, altor infecții respiratorii virale acute (IRVA)

În România, medicamentul este folosit neoficial și în mod voluntar

 Arbidol nu este un medicament autorizat și este folosit neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID.

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

Deși neaprobat în UE, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România și a fost folosit de mai multe spitale din țară.

Medicamentul, care este fabricat în Rusia, a fost în schema de tratament când era ministru Nelu Tătaru, dar a fost scos de ministrul Ioana Mihăilă.

În prezent, Arbidolul se cumpără prin diverse metode din Republica Moldova, iar Arbivirul este adus din Ucraina.

Vezi si

Percheziții DNA în județele Suceava, Botoșani și Iași la firme, instituții de mediu și primării

Procurorii din DNA de la Serviciul Teritorial Suceava au desfășurat, miercuri, 29 martie, 64 de …