Sunday , November 28 2021

652 de suceveni au murit în cursul lunii trecute

Numărul deceselor a crescut cu aproape 50 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut. De remarcat că pe tot parcursul anului trecut au murit 98 de suceveni din cauza pneumoniilor, în timp ce anul acesta, într-o singură lună, au murit 43 de persoane diagnosticate cu pneumonie 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, în cursul lunii trecute au murit 652 de suceveni, mai mulți decât în aceeași perioadă a anului precedent, când 607 locuitori ai județului au pierdut lupta cu viața.  Principala cauză a deceselor surve­nite în rândul sucevenilor continuă să o reprezintă bolile sistemului circulator. Astfel, 367de persoane au murit din cauza acestor afecțiuni. Cea mai gravă boală a ­i­nimii este hipertensiunea, cunoscută și sub numele de tensiune arterială crescută, care este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, putând provoca atacul de cord sau insuficiența cardiacă. 40 de suceveni au pierdut lupta cu viața, din cauza hipertensiunii arteriale. O altă formă de boală la fel de periculoasă este ateroscleroza, o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul arterelor mijlocii și mari de depozite ateromatoase, plăgi de culoare galbenă, ce conțin colesterol, material lipidic și lipofage, putând provoca infarct miocardic sau accident cerebral. Din cauza bolilor cerebro-vasculare au murit, 89 de suceveni, iar din cauza infarctului miocardic au decedat 32 de persoane. Din cauza diferitelor forme de cardiopatie ischemică și-au pierdut viața, în cursul lunii trecute 103 persoane, decese aflate în creștere comparative cu aceeași lună a anului trecut, când au murit, din această cauză, 82 de suceveni. A doua cauză a mortalității în rândul sucevenilor este cancerul. Un număr ridicat de decese s-au înregistrat și în rândul persoanelor care au suferit de boli ale aparatului respirator; cea mai gravă formă a bolii o reprezintă astmul bronșic, care este o afecțiune inflamatorie cronică comună a căilor respiratorii, caracterizată de crize de respirație, cu impresia de sufocare, acumularea de cantități mari de toxine în corp. Luna trecută, 108 persoane au murit din cauza cancerului, 17 din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. două sucevence au pierdut lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, opt femei au murit după ce au fost diagnosticate cu cancer la sân, iar 12 suceveni au murit din cauza cancerului de stomac.

secretarasite

Bolile ficatului, traumatismele, otrăvi­rile și afecțiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar ocupă celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii, mai arată raportul Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Astfel, locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului respirator, cu 57 decese într-o singură lună. Printre afecțiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victim, se numără pneumonia și bronhopneumopatia obstructivă cronică, cu câte 43, respectiv 11 decese fiecare. Pe locul patru în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează bolile digestive, cu 35 de decese în cursul lunii trecute, dintre care 17 au fost cauzate de ciroze. Pe locul cinci în statistica Direcției de Sănătate Publică Suceava se află traumatismele și otrăvi­rile, cu 35 de decese în total . Din totalul de 652 de decese înregistrate în județ în cursul lunii trecute, 485 au fost înregistrate la persoane de 75 de ani și peste. (Cristina RUŞTI)
secretarasite

 

Vezi si

Astăzi, manifestări dedicate Zilei Bucovinei și aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun din centrul Sucevei

După ce vineri  a fost deschis Târgul de Crăciun și, la Muzeul de Istorie, a …