Tuesday , February 27 2024

40 de angajați ai AJOFM și AJPIS Suceava, în grevă de avertisment timp de două ore. Protestele spontane la Casa de Pensii continuă

Miercuri, în intervalul orar 8:00 – 10:00, peste 40 de angajați ai Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă și ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava s-au aflat în grevă de avertisment, timp în care programul de lucru cu publicul a fost suspendat. Acesta este un pas obligatoriu anterior declanșării grevei generale, anunțată de funcționari pentru data de 27 noiembrie a.c.

Protestele, demarate săptămâna trecută de angajații AJOFM, au la bază nemulțumirile generate de condiţiile actuale de muncă şi salariile considerate inechitabile. Sindicaliștii au explicat că motivaţia din spatele acestei greve de avertisment, care a avut loc în mai multe instituții din țară, este susţinută de condiţii de muncă neoptimizate, deficit de personal, salarii inechitabile, neplata orelor suplimentare, instabilitatea locurilor de muncă, aplicaţii informatice neoptimizate, neactualizarea statutului inspector de muncă/inspector social. Aceștia spun că problemele lor au fost comunicate în nenumărate rânduri clasei politice, însă au rămas nerezolvate.

Joi, 23 noiembrie, angajații celor două instituții vor face un protest spontan în intervalul orar 10.00-11.00, programul cu publicul urmând a se desfășura normal. De luni însă, 27 noiembrie, activitățile AJOFM și AJPIS Suceava vor fi oprite, pe termen nelimitat, pentru că va fi declanșată greva generală, decisă în urma referendumului sindical. AJPIS Suceava funcționează cu un numar de 38 de angajați (din care 9 sunt inspectori sociali realizând activitate specifică) și gestioneaza 64 beneficii de asistență socială, fiecare având o legislație specifică și efectuează plăți pentru circa 200.000 de beneficiari lunar, a explicat reprezentantul salariaților din instituție, Constantin Stelian Gorbănescu.

În ceea ce privește activitatea Casei Județene de Pensii, miercuri a avut loc, din nou, un protest spontan, timp de o oră, așa cum s-a întâmplat zilnic, în ultimele două săptămâni, lucrul cu publicul desfășurându-se în mod normal. Angajații instituției încă nu au decis dacă de luni vor intra în grevă generală, așa cum au anunțat sindicaliștii la nivel național. (O. NUȚU)

Vezi si

Licitația de vânzare la fier vechi a 20 de autobuze Irisbus a eșuat

Licitația de luni, 26 februarie 2024, pentru valorificarea unui lot de 20 de autobuze scoase …