Monday , May 13 2024

38 de fete până în 18 ani au devenit mame de la începutul anului

Doar două dintre ele sunt în situație de risc și se află în evidența DGASPC Suceava

De la an la an se înregistrează o creștere îngrijorătoare a nașterilor premature și a mamelor minore la maternitatea Spitalului Județean de Urgență Suceava. Principalele cauze par a fi lipsa de educație și neprezentarea la medic. Medicii suceveni fac față situațiilor complicate, având în ultima perioadă și cazuri din județele învecinate, mai ales din județul Botoșani, iar maternitatea suceveană este una dintre primele din țară care are sistemul rooming în, care permite nou-născutului să stea în maternitate în același salon cu mama lui încă de la naștere.

Problemele încep însă pentru foarte tinerele mame, abia după ce părăsesc unitatea spitalicească. Dacă anul trecut au fost 42 de nașteri înregistrate la Spitalul Județean cu mame minore, de la începutul acestui an, au fost 38 de mame care au avut sub 18 ani. În cele mai multe cazuri, tinerele mame erau atașate de copii, spun medicii.  Așa că, în urma anchetelor făcute de cei de la Protecția Copilului și de polițiști, în cele mai multe cazuri, s-au găsit soluții ca mama și copilul să rămână împreună.

Majoritatea mamelor cu copii sau a gravidelor ajung sub protecția DGASPC din cauza lipsei locuinței, a condițiilor materiale și financiare necesare creșterii și educării copiilor, din cauza lipsei de înțelegere din partea familiei sau a cazurilor de violență domestică. Au fost și mame care au solicitat ajutorul centrelor maternale pe timp de iarnă, din cauza lipsei lemnelor pentru încălzirea locuinței. Centrele maternale au ca principiu îngrijirea copilului în familie, aici asigurându-se stabilitatea relației dintre copil și mamă. Pe perioada șederii într-un centru maternal, mama și copilul beneficiază de asistență socială și juridică, sunt înscriși la un medic de familie, copiii preșcolari și școlari sunt înscriși la grădiniță, respectiv la școală și atât mama, cât și copilul beneficiază de consiliere psihologică. Mamele care ajung într-un astfel de centru sunt implicate, pe timpulșederii, în diferite activități de socializare și de autogospodărire, iar mamele minore sunt sprijinite și îndrumate cum să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul și să creeze cadrul necesar menținerii și dezvoltării relațiilor familiale sau să își continue studiile. Cele două centre maternale din județ colaborează, după cum explică reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, cu primăriile de domiciliu ale mamelor asistate și împreună caută soluții pentru reintegrarea mamelor și copiilor în comunitate sau în familie. De asemeni, mamele sunt ajutate să-și caute loc de muncă sau, în cazul mamelor minore, să-și continue studiile, dar din păcate, foarte puține se întorc la școală sau își găsesc un loc de muncă.

Numărul tinerelor care aduc pe lume un copil înainte de majorat crește de la an la an. Fără studii sau fără vreo calificare, unele dintre fete devin mame chiar și la 14 ani, iar cele mai multe ajung să trăiască doar din ajutoare sociale. Situația este o consecință a lipsei accesului la îngrijiri medicale, dar și, bineînțeles, din cauza educației sexuale deficitare. În ciuda eforturilor de reintegrare a acestor mame mult prea tinere, cea mai importantă consecință a fenomenului este abandonul școlar. Astfel, aproape 90% dintre minorele care devin mame renunță la școală, nu numai pentru că, în unele cazuri, așa vor ele, ci și fiindcă societatea le determină să recurgă la o astfel de măsură și așa, practic, doi copii pornesc în viață cu stângul, ignorați de o societate care de cele mai multe ori condamnă în loc să educe.

Chiar dacă la maternitățile din județ se înregistrează tot mai multe nașteri cu mame minore, nu toate ajung la Centrele maternale, în atenția DGASPC fiind în acest moment doar două fete sub 18 ani, însărcinate. “Nu deținem o evidență a tuturor minorelor care sunt însărcinate sau au născut, în evidența noastră ajungând doar cazurile în care mama minoră și copilul sunt în situație de risc, sau mamele pentru care se solicită consiliere psihologică. În cadrul Centrului Maternal Suceava, se află internate din anul 2018, două minore însărcinate, care au născut tot în anul 2018. Acestea, împreună cu copiii,  vor beneficia în curând de plasament la o rudă, una din ele, iar cealaltă în rețeaua de asistență maternală. La nivelul Serviciului de Urgențe din cadrul DGASPC Suceava,  până în acest moment sunt în evidență două minore însărcinate, cu domiciliul în două comune din județul Suceava. Una din ele are sprijinul părinților și va continua școala și după nașterea copilului, fiind în monitorizarea DGASPC Suceava și a Primăriei de domiciliu. Cealaltă minoră, a abandonat școala și a ajuns în atenția noastră la sesizarea primăriei de domiciliu care a solicitat consilierea minorei. Aceasta  a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică în cadrul DGASPC Suceava și a rămas în monitorizarea DGASPC Suceava și a Primăriei de domiciliu”, a explicat Nicoleta Daneliuc, purtătoare de cuvânt în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Graficul desfășurării probelor de aptitudini, pentru admiterea la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava

Săptămâna aceasta au loc înscrierile în vederea admiterii în învățământul liceal vocațional, în zilele de …

One comment

  1. Daca tot vorbim de maternitatea Suceava publicati va rog si faptul ca personalul se crede pe moșie la ei ca iau șpagă ptr. Orice ar trebui să facă de la schimbat pansamentul si pana la cei 300 euro pentru operație. Chiar nu stie nimeni ce se intampla acolo ? Toate asistentele așteaptă șpagă daca nu dai nu te ajuta deloc nu si fac meseria si vorbesc foarte urat .