Wednesday , April 7 2021
Breaking News

18 indivizi acuzați de furturi, tâlhării, incendieri, agresiuni sexuale, violențe sau scandaluri, băgați în arest săptămâna trecută de polițiștii suceveni

In perioada 20 – 26 februa­rie polițiștii suceveni au dispus măsura reținerii și încarcerarea în arestul IPJ Suceava a nu mai puțin de 18 persoane cercetate în dosare privind fapte de furt, tâlhărie, infracțiuni la viața sexuală, la regimul rutier, fapte cu violență sau distrugeri.  Cititi mai jos detalii despre câteva dintre cazurile în care polițiștii suceveni au acționat cu fermitate, au prins și au băgat după gratii zilele trecute indivizii certați cu legea.

  • Vineri, 26 februarie, în urma probatoriului administrat în mai multe cauze de furt săvârșite la începutul lunii februarie 2021 în zona Secției de Poliție Rurală Gălănești s-a reușit probarea activității infracționale a doi bărbați din cătunul Vuliva, de pe raza comunei Frătăuții Noi. În baza mandatelor, cu sprijinul a două grupe din cadrul S.A.S. Suceava  și a Poliției Municipiului Rădăuți, pe raza comunei Frătăuții Noi a fost efectuată o razie cu efective mărite și au fost puse în aplicare cele două mandate de percheziție.  Ulterior activității de percheziție, în cauza privind furturile din locuință s-a dispus extinderea urmăririi penale și ca urmare a probatoriul administrat, s-a dispus reținerea față de doi bărbați pentru o durată de 24 de ore.
  • Pe 20 februarie, în jurul orei 22:23, lucrătorii Polițiștii Orașului Gura Humorului au fost sesizați prin 112 de către o femeie din Pârteștii de Jos, despre faptul că vecinul acesteia, în vârstă de 81 ani a fost victima unei infractiuni de tâlhărie. Bătrânul respectiv se afla la domiciliul său din localitatea Pârteștii de Jos, iar în jurul orei 22:00 s-a trezit in timp ce era lovit.  Polițiștii au constatat că în seara de 20 februarie 2021, după orele 21:00 o persoană necunoscută a pătruns în locuința bătrânului prin dislocarea unei ferestre, a răvășit bunurile din încăpere, după care a pătruns în camera unde acesta dormea, l-a lovit o singură dată cu pumnul în zona feței, lăsându-l inconștient, după care i-a sustras o centură tip ”chimir” de pe masă (în care susține că avea actele personale și suma de 2.150 lei) și a părăsit locuința prin același loc pe care a intrat.  În continuarea cercetărilor efectuate, au fost obținute date că autori ai faptei sunt doi bărbați de 28 ani și de 43 ani, ambii din sat Gulia, oraș Dolhasca. Joi, 25 februarie, au fost puse în aplicare mandate de percheziție, iar cu ocazia efectuării perchezițiilor au fost identificate mijloace materiale de probă.  În urma materialului probator administrat, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de cei doi sub aspectul comiterii infracțiunii de „tâlhărie calificată” și sub aspectul comiterii complicității la infracțiunea „furt calificat”, precum și reținerea acestora pentru o durată de 24 ore, fiind introduși în C.R.A.P. al I.P.J. Suceava.
  • Pe 25 februarie, în continuarea cercetărilor efectuate privind  furtul mai multor scule electrice și cablu de cupru, comis dintr-o baracă situată pe str. Calea Unirii, din municipiul Suceava, în baza probatoriului administrat, s-a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore, față de trei tineri.  În baza planului propriu de măsuri,  8 lucrători din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale împreună cu 3 lucrători din cadrul Secției de Poliție Rurală Şcheia au desfășurat activități specifice pe raza comunei Şcheia care au condus în data de 24 februarie 2021 la identificarea celor trei tineri de pe raza comunei bănuiți de comiterea faptelor. După audieri, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore fiind introduși în arestul IPJ Suceava.
  • Pe 24 februarie, la ora 09:00, lucrătorii SPR 9 Şcheia au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 43 ani despre faptul că la locuința sa din sat Mihoveni, comuna Şcheia, persoane necunoscute i-au dat foc la o anexă. În timp ce efectua activități gospodărești în curtea locuinței, bărbatul respectiv a observat faptul că oblonul din lemn de pe un perete exterior al grajdului a fost incendiat, iar pe suprafața solului din apropiere, se află un recipient din plastic de 0,5 l. Incendiul s-a stins de la sine, fără intervenția vreunei persoane, producând pagube minore. Cu ocazia cercetării la fața locului, a fost identificat și ridicat recipientul din plastic, iar în urma examinării criminalistice, pe suprafața acesteia a fost relevat și ridicat un fragment de urmă papilară. Ulterior, în baza probelor criminalistice și a activităților investigative a fost identificat un bărbat din satul Mihoveni, care a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și intodus în arestul IPJ Suceava, fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „distrugere”.
  • Pe 22 februarie, orele 04.45, Poliția Municipiului Fălticeni a fost sesizată de un tânăr de 22 ani,  localnic, despre faptul că în noaptea de 21/22.02.2021, în jurul orelor 04.30, a fost tâlhărit de o persoană necunoscută. În jurul orelor 24.00, persoana vătămată s-a întâlnit la locuința sa din Fălticeni cu alți doi tineri și au consumat alcool până în jurul orelor 04.00. La orele 04.20 – 04.30, la locuință a venit un bărbat care s-a recomandat a fi lucrător de poliție și i-a solicitat acestuia să se întindă pe podea, cu fața în jos, lucru pe care persoana vătămată l-a făcut. În continuare autorul i-a sustras victimei un telefon mobil după care a plecat. Din activitățile informativ operative desfășurate s-a stabilit că autorul faptei este un tânăr de 20 ani, tot din localitate, acesta fiind reținut de polițiști pentru 24 de ore și intodus în arestul IPJ Suceava.
  • În baza actelor de cercetare penale efectuate în cadrul unui dosar penal s-a reușit documentarea activității infracționale a doi bărbați de 31 și 41 de ani cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor  de ,,înșelăciune” și ,,tentativă la infracțiunea de înșelăciune”. În dimineața zilei de 22.02.2021, două echipe formată din lucrători din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu cadre S.A.S., au efectuat în cadrul dosarului penal două percheziții, la domiciliile celor doi situate pe raza municipiului București și respectiv a municipiului Craiova, fiind identificate și ridicate mai multe telefoane mobile, laptopuri, cartele SIM, stick-uri de memorie. A mai fost ridicată suma de 2.050 lei și suma de 450 euro.Totodată au fost emise două mandate de aducere, o persoană fiind condusă la sediul I.P.J. Suceava și ulterior, după audierea acesteia, s-a dispus reținerea suspectului de 41 de ani, pentru o durată de 24 ore.
  • În data de 21 februarie, la ora 01:30, lucrătorii Poliției orașului Gura Humorului au fost sesizați prin 112 de către o femeie din aceeași localitate, despre faptul că mama sa este în pericol. La data de 20.02.2021, în jurul orei 19:30, o femeie de 53 ani, tot din localitate, mama apelantei, s-a deplasat la domiciliul unui bărbat din orașul Gura Humorului, pentru a discuta aspecte de interes personal. La un moment dat, persoana vătămată a rămas singură în dormitorul bărbatului, iar în interior a pătruns un tânăr de 32 ani, localnic, care a încercat să abuzeze sexual de aceasta, ocazie cu care a lovit-o. Într-un moment de neatenție a făptuitorului, victima a reușit să o apeleze pe fiica sa, însă a fost surprinsă de autor, care i-a sustras telefonul din mână. Fiica persoanei vătămate a sesizat fapta prin apel 112, iar echipajul dirijat la fața locului a pătruns în interior, după ce persoana vătămată le-a aruncat în prealabil cheile de la ușa apartamentului pe geam. Astfel activitatea infracțională a fost întreruptă.  În apartament a fost identificată persoana vătămată, împreună cu agresorul.  În continuarea cercetărilor a fost începută urmărirea penală față de suspectul sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tentativă la infracțiunea de viol” și „furt calificat”, iar ulterior, în baza probelor administrate, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de „tentativă la infracțiunea de viol”, în infracțiunea de „viol”. De asemenea, față de suspectul s-a luat măsura preventivă a reținerii pentru 24 ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de „viol” și „furt calificat”, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
  • În data de 20 februarie 2021, la orele 13:29, lucrătorii Secției 7 Poliție Rurală Mălini au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 despre faptul că în satul Dumbrava, Cornu Luncii arde o casă. Din declarația proprietarului de 63 ani rezultă faptul că la data de 20.02.2021, în jurul orelor 11.45, a avut un conflict verbal cu fiul său de 28 ani, în urma căruia acesta, în jurul orelor 13.25 a incendiat locuința din sat Dumbrava, comuna Cornu Luncii și locuința sa, aflată în apropierea locuinței. Cauza incendiului a fost „folosirea intenționată a unei surse de aprindere pentru a genera incendiul” au stabilit pompierii, iar în urma incendiului nu au rezultat victime omenești sau animale și nici nu a existat pericol de propagare la alte locuințe ori bunuri aflate în vecinătate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „distrugere prin incendiere”, iar autorul a fost reținut și introdus în arestul IPJ Suceava.  Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Fălticeni a admis cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni și a dispus luarea față de suspect măsura de siguranță a internării medicale, până la însănătoșirea sa ori până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol ce a determinat luarea măsurii.
  • Tot pe 20 februarie, la orele 15.32, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin 112  de către un bărbatde 25 ani cu privire la faptul că el și alte persoane au fost amenințate de către o persoană în timp ce se afla în fața blocului de pe strada Aleea Dumbrăvii. Au fost identificate 4 persoane vătămate cu vârste cuprinse între 20 și 44 ani, toți patru locatari ai blocului situat pe strada Aleea Dumbrăvii, care au relatat faptul că au fost amenințate de către un bărbat de 30 ani, în urma unui conflict spontan petrecut în fața blocului. În urma căutărilor efectuate în teren, a fost identificat bărbatul de 30 de ani, acesta fiind condus la sediul Secției de Poliției Burdujeni. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „tulburarea ordinii și liniștii publice”, „lovirea sau alte violențe” și cinci infracțiuni de „amenințare”. Prin ordonanța organelor de urmărire penală din data de 21.02.2021, față de suspect s-a dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind condus și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.

„Polițiștii atrag încă o dată atenția celor care nesocotesc normele legale că vor acționa în continuare cu fermitate maximă, comportamentele de tip antisocial de natură a afecta gradul de siguranță al cetățenilor nefiind tolerate. Îi atenționăm încă o dată pe cei pretabili la săvârșirea de fapte antisociale că polițiștii vor acționa cu profesionalism și fermitate  maximă în orice situație de natură a aduce atingere ordinii și liniștii publice, măsurile privative de liberate urmând a fi dispuse conform prevederilor legale”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Președintele Academiei Române: Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, o adevărată universitate creştin-ortodoxă (FOTO-VIDEO)

Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi …