Tuesday , May 14 2024

15 mari proiecte imobiliare din Suceava au capitulat `n fata crizei

Spectaculosul proiect ADAMA a ramas doar pe hartie, cu toate ca, la eliberarea autorizatiei de construire, Mora Development declara ca va finaliza cel putin trei din cele patru blocuri pana pe data de 30 octombrie 2010
Dinamica imobiliar\ din Suceava a fost `nfr=nt\ f\r\ drept de apel de criza care a sugrumat aproape orice av=nt `n ce prive[te construc]ia de imobile. Municipiul re[edin]\ de jude] este unul din exemplele care poate fi dat la nivel na]ional `n ce prive[te efectele crizei imobiliare asupra dinamicii `n sectorul de construc]ii.
Nu mai pu]in de 15 proiecte imobiliare au fost fie suspendate, fie abandonate, `ntr-un ora[ care nu dep\[era o sut\ de mii de locuitori, dar care se m=ndrea `n anii ce au precedat criza cu pre]uri at=t de mari la apartamente `nc=t putea concura cu ora[e mai mari din Moldova sau chiar din alte zone ale ]\rii. Iar asta se refer\ doar la lucr\ri numai din sectorul de construc]ii de locuin]e, f\r\ altele legate de alte tipuri de construc]ii. Toate aceste proiecte sunt mari, includ m\car un bloc, `n unele cazuri cartiere `ntregi [i nu se refer\ la proiecte de genul construirea unei case sau a unei vile mai mult sau mai pu]in aspectuoase.
Primele semnale ale capitul\rii `n fa]a crizei au ap\rut `nc\ `n 2007 – 2008. C=nd unii investitori locali umflau de zor pre]urile, al]i investitori str\ini, mai bine pu[i la curent cu informa]iile din afar\ au renun]at la continuarea lucr\rilor anun]ate pe diferite canale cu surle [i tr=mbi]e. Marii investitori str\ini [i, ulterior, locali au mai l\sat-o moale cu construc]ia de blocuri cel t=rziu la `nceputul lui 2009, chiar dac\ asta `nsemna o pierdere pentru ei `ntruc=t ar fi `nsemnat s\ recunoasc\ faptul c\ au investit bani grei `n terenuri, `n documnte]ii ample [i chiar `n alte lucr\ri de amenajare [i reorganizare.
Au fost [i al]ii care au avut curaj mai mare [i au `ndr\znit s\ fac\ ceva `n domeniu [i dup\ 2008, fiind vorba de investitori autohtoni, destul de optimi[ti dup\ c=te se pare, `ns\ dup\ ce Consiliul Local Suceava a adoptat proiectele de hot\r=re privitoare la planurile de urbanism, demersurile fie s-au oprit la stadiul de autoriza]ie, fie la cel de funda]ie.
Potrivit unei eviden]e a Serviciului de Urbanism din cadrul Prim\riei municipiului Suceava, unul din proiectele `ncepute [i care, din cauza crizei, nu a mai fost dus la cap\t, este cel legat de ansamblul de locuin]e individual [i colective de pe platoul ZAMCA. ~ntruc=t o mare parte din teren apar]inea comunit\]ii armene iar loca]ia era situat\ `n apropierea M\n\stirii Zamca, care apar]ine tot comunit\]ii armene, s-a luat decizia ca denumirea noului cartier s\ fie „ANI”, dup\ vechea capital\ a Regatului Armeniei care, acum c=teva sute de ani, fusese distrus\ de un cutremur. Acest proiect este `ns\ situat cel mai bine fa]\ de alte 14 din ora[, o parte din case [i blocuri fiind realizate, `ns\ pe fondul crizei av=ntul a fost temperat considerabil de mai bine de un an.
Practic, de acum `ncolo putem discuta de exemple mai concrete [i elocvente `n ce prive[te loviturile date de criz\ dezvoltatorilor imobiliari. Spre exemplu, tot `n 2007 a fost aprobat planul de urbanims al celor de la AJA Building Contractors care voiau, pe un teren de 900 de metri p\tra]i de pe strada General Iacob Zadik, s\ ridice un bloc cu subsol, parter, cinci etaje [i mansard\. Proiectul a primit apoi [i autoriza]ie de construc]ie, dar lucr\rile, conform eviden]elor municipalit\]ii, nu au demarat.
n proiect imobiliar peste drum de Prim\rie abandonat `nc\ din 2008 pe fondul unor zvonuri despre declan[area crizei imobiliare
Pe m\sur\ ce ad=ncim problema, observ\m exemple tot mai concludente. Sute de apartamente care puteau fi construite `n imediata vecin\tate a Prim\riei [i a Inspectoratului pentru Situa]ii de Urgen]\ au fost abandonate. Este una din situa]iile `n care investitori mai bine racorda]i la informa]iile economice din afar\ au preferat s\ renun]e la proiect, dec=t s\ ri[te enorm `n continuare. Astfel, ansamblul panoramic ADAMA, cu patru blocuri de locuin]e cu 11 p=n\ la 15 etaje [i care urmau a fi construite pe o suprafa]\ de peste dou\ hectare de teren, a fost abandonat de firma israelian\ Mora Development. Asta `n condi]iile `n care tot planul de urbanism zonal a fost adoptat `n 2007. Dup\ calcule laborioase, cei din afar\ au renun]at p=n\ s\ mai ob]in\ [i autoriza]ia de construc]ie, prefer=nd doar s\ r\m=n\ cu ni[te bani pierdu]i pe terenuri [i documenta]ii.
Tot `n 2007, Consiliul Local a adoptat un proiect de hot\r=re privind aprobarea planului de urbanism cu privire la construirea de c\tre VIVAT Bucovina SRL a unui bloc de locuin]e cu trei tronsoane, av=nd regim de `n\l]ime D^P^4E, 5E, 6E pe un teren de circa 40 de ari de pe Aleea Lalelelor, dar [i `n acest caz, de[i s-a ob]inut autoriza]ia de construc]ie, lucr\rile nu au continuat.
Acela[i lucru s-a `nt=mplat [i cu un proiect mai amplu al unei firme sucevene care voiau `nc\ din 2007, c=nd li s-a aprobat planul de urbanism, s\ construiasc\ `n zona blocurilor ANL de la ie[irea din Suceava spre F\lticeni, un bloc de locuin]e cu dou\ tronsoane, av=nd regim de `n\l]ime D^P^ 9 – 10 E, dar [i o alt\ cl\dire cu regim de `n\l]ime D^P^4E. Suprafa]a terenului pe care dezvoltatorul respectiv voia s\ fac\ acest proiect imobiliar era de 25 de ari.
Tot `n 2007, cei de la RMS Industrial voiau s\ ridice pe dou\ parcele `nvecinate care `nsumau 9 ari, `n zona Cartodrom, un bloc de locuin]e cu demisol, parter, cinci etaje [i mansard\, dar lucr\rile nu au `nceput.
n trei proiecte ambi]ioase pentru cartierul Burdujeni au fost abandonate
Nu doar `n Zamca, Obcine, Areni sau George Enescu au fost proiecte imobiliare la care dezvoltatorii au trebuit s\ renun]e, ci [i `n Burdujeni. Pe l=ng\ cazul mai sus prezentat cu provire la proiectul de pe strada General Iacob Zadik, cel pu]in trei mari proiecte din cartierul Burdujeni au fost `n\bu[ite de criz\. De altfel, ar fi cele mai elocvente exemple `n acest sens. Primul este cel al unui bloc de lcouin]e D^P^10E pe care Master Con voia s\ `l ridice pe un teren de 20 de ari din incinta fostului abator. Proiectul cu privire la planul de urbanism zonal a fost aprobat `n 2008, dar criza i-a domolit av=ntul dezvoltatorului care avea, p=n\ atunci, una din cele mai ambi]ioase idei pentru cartierul Burdujeni.
Imediat dup\ aprobarea planului de urbanism al celor de la Master Con, a urmat un alt plan de urbanism adoptat pentru SC ACULAR SRL, care dorea s\ realizeze, de data aceasta nu `n Burdujeni, ci pe un teren de aproape 12 ari de pe strada Parcului, la ie[irea spre Ipote[ti. Proiectul firmei ACULAR includea un complex turistic const=nd `n dou\ hoteluri D^P^3E [i dou\ restaurante D^P, dar nu mai fost pus `n aplicare.
Ca pe band\ rulant\, a urmat aprobarea unui alt plan de urbanism pentru firma COMAT SA. Acesta se referea la o investi]ie ampl\ `n domeniul imobiliar, care urma s\ fie realizat\ `n cartierul Burdujeni, chiar mai mare dec=t a celor de la Master Con. Este vorba de construirea pe un teren de aproape 1,9 hectare a unui ansamblu reziden]ial care s\ includ\ opt blocuri de locuin]e colective P^10E [i a unei cl\diri `n care s\ fie at=t spa]ii de `nv\]\m=nt particular, c=t [i pentru alte activit\]i comerciale [i de servicii, regimul de `n\l]ime fiind P^1E. {i acest proiect ce urma a se ridica `n zona fostei BJATM a fost dat la o parte pe fondul crizei.
Unul din cele mai interesante, dar [i discutate proiecte `n municipiul Suceava a fost cel care dorea demolarea cl\dirii unde ani `n [ir a func]ionat pub-ul Total Chagall [i construirea unui bloc turn. Pe la mijlocul anului 2008, firmei AGROTOUR i s-a aprobat de c\tre Consiliul Local Suceava planul de urbanism `n baza c\ruia urma s\ ob]in\ autoriza]ia de construc]ie pentru ridicarea, pe un teren de aproape zece ari din strada Universit\]ii nr.19, a unui bloc cu dou\ nivele la subsol, parter, zece etaje [i mansard\. De[i ambi]os, av=nd `n vedere suprafa]a destul de mic\ `n raport cu proiectele de la Master Con, de exemplu, dar [i complexitatea acceselor rutiere ce trebuiau s\ fie realizate, firma a renun]at s\ mai demareze lucr\rile odat\ cu apari]ia [i, ulterior, ad=ncirea crizei.
n un proiect faraonic, abandonat dup\ ce s-au b\gat bani grei `n teren, demol\ri de construc]ii [i reamenaj\ri ale zonei
~n fine, cel de-al treilea mare proiect imobiliar care ar fi trebuit s\ demareze [i s\ schimbe aspectul cartierului Burdujeni a frost cel al firmei Office Development. ~ntregul proiect avea dimensiuni faraonice, numai dac\ ]inem cont de faptul c\ suprafa]a pe care urma a se desf\[ura era pu]in peste 9,5 hectare. Este vorba de un ansamblu comercial [i reziden]ial care urma a se face `n cartierul respectiv [i care trebuia s\ reconfigureze vechea zon\ industrial\. Terenul respectiv este, `n prezent, degrevat de sarcini, dar `nainte a func]ionat o fabric\ ce, p=n\ `n 1990, s-a numit IUPS, dup\ care denumirea acesteia s-a schimbat `n ROMUPS. Din cauza dificult\]ilor economice din perioada de tranzi]ie, societatea nu a mai putut fi salvat\ de la faliment.
Toate activele au fost cump\rate iar `n acest fel statul a putut s\ recupereze din debite, dar dup\ un an cump\r\torul a v=ndut activele la un pre] mult mai mare, reu[ind una din cele mai bune tranzac]ii imobiliare ale anului 2006. Inten]ia cump\r\torului a fost de a dezvolta un amplu proiect imobiliar, `ns\ mai mult de at=t foarte pu]ine au fost dezv\luite opiniei publice sucevene. Cert este c\ inten]ia a fost foarte clar\ `n aceast\ direc]ie dup\ ce toate cl\dirile au fost demolate, conducte magistrale de termoficare au fost deviate, la fel ca [i ni[te conducte pe gaz iar un sens giratoriu s-a f\cut `n apropierea pasarelei CFR Burdujeni, tocmai pentru a facilita accesul `n ansamblul reziden]ia respectiv.
Toate aceste investi]ii s-au realizat pe banii firmei care a cump\rat terenul [i au fost autorizate de Prim\rie. De asemenea, `n octombrie 2007, Office Development prime[te certificatul de urbanism prin care era `n[tiin]at\ cu privire la procedura care trebuia parcurs\ pentru a primi autoriza]ia de construire. De atunci, `ns\, `ntregul demers a fost suspendat, c\tre municipalitate nemaifiind trimis\ nici documenta]ia pentru a fi aprobat planul de urbanism zonal. Din c=te se pare, s-a luat hot\r=rea de a nu se mai face al]i pa[i din cauza informa]iilor tot mai persistente, la un anumit nivel, `n mediul de afaceri de la `nceputul anului 2008 cu privire la criza imobiliar\ din Occident [i la un efect de domino `n economiile din Europa de Est.
n dac\ nu venea criza, Suceava ar fi putut s\ aib\ cel pu]in un bloc aproape la fel de `nalt ca hotelul Intercontinental din Bucure[ti
Un proiect titanic pentru Suceava a fost conceput de firma Patribel SRL. Dincolo de zona industrial\ Burdujeni, mai exact pe un teren de pe strada Apeductului, se dorea mai `nt=i dezvoltarea `mpreun\ cu parteneri din afara ]\rii, a unui proiect care s\ includ\ blocuri cu peste 20 de etaje. Fiind un regim de `n\l]ime foarte mare, au fost f\cute verific\ri de mai multe institu]ii ale statului care au concluzionat c\ terenul de fundare nu poate sus]ine blocuri at=t de `nalte iar solu]ia tehnic\ [i calculele economice au reliefat c\ este mai rentabil a se face doar imobile care s\ aib\ 19 etaje, ~n partea a doua a anului 2008, Consiliul Local a adoptat un proiect de hot\r=re cu privire la aprobarea planului de urbanism pentru construirea, pe o suprafa]\ de 70 de ari, a unui bloc cu 19 etaje [i maimulte tronsoane. De asemenea, tronsoanele de la blocul respectiv urmau s\ fie prev\zute cu parc\ri subterane pe dou\ nivele. {i `n acest caz, lucr\rile nu au mai demarat deoarece investitorii au considerat c\ este mai prudent s\ nu se mai av=nte la un asemenea proiect, dec=t s\ ri[te `ntr-un context economic deloc favorabil.
De men]ionat c\ nu este singura situa]ie `n care `n municipiul Suceava era vizat\ ridicarea unor blocuri care s\ rivalizeze ca `n\l]ime cu hotelul Intercontinental din capitala Rom=niei. Tot `nainte de declan[area, oficial\, a crizei imobiliare unii din dezvoltatorii suceveni lansaser\ ideea construirii, `n zona industrial\ Traian Vuia, pe terenurile de la fabrica de sticl\, a unui bloc cu 20 de etaje. Pentru c\ acest demers nu s-a concretizat `n planuri de urbanism sau alte investi]ii de amenajare a terenului, demol\ri de construc]ii cum a fost cazul la fostul IUPS, Prim\ria nu l-a luat `n calcul.
Din 2009 [i p=n\ acum, potrivit viceprimarului Viorel Seredenciuc, poate s\ fie lesne observat declinul imobiliar [i dac\ ser ia `n calcul num\rul foarte sc\zut de certificate de urbanism eliberate pentru cei care doresc s\ ob]in\ autoriza]ie de construc]ie `n vederea ridic\rii de blocuri de locuin]e. ~n ultimii trei ani, au fost tot mai pu]ine solicit\ri iar cei care au vrut a[a ceva au fost, de regul\, investitori de pe plan local. Astfel, `n 2009, Consiliul Local a adoptat un plan de urbanism pentru un cet\]ean care dorea s\ ridice pe un teren de pe strada Narciselor, un bloc de locuin]e cu 40 de apartamente, cl\direa av=nd regim de `n\l]ime D^P^4E^M. Autoriza]ia a fost emis\ `n noiembrie 2009, dar lucr\rile sunt pe la stadiul de funda]ie.
Tot `n 2009, firma Alpha House Construct a primit und\ verde de la Consiliul Local pentru a pune `n aplicare planul de urbanism `n care era prev\zut c\ pe strada Zamca se va construi un bloc de locuin]e cu 54 de apartamentem, av=nd regim de `n\l]ime D^P^6E^M. Autoriza]ia de construc]ie a fost emis\ de Prim\ria Suceava `n anul 2010, dar investi]ia `n sine nu.
~n 2010, firma Complex Zimbru prime[te aprobarea de la Consiliul Local pentru a ridica un bloc de locuin]e cu patru etaje pe Aleea Nucului. Spre deosebire de celelalte proiecte, de aceast\ dat\ principalele piedici au fost puse `n justi]ie, fiind deschise ac]iuni, conform celor spuse de speciali[tii din urbanism ai Prim\riei, ce `mpiedic\ emiterea unei autoriza]ii de construc]ie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …

No comments

  1. Auzeam intr-o EMISIUNE ECONOMICA si asta cu mult timp inainte de criza ,ca pretul real ar trebui sa fie 35O euro mp si doar in cazul in care propietarul doreste o faianta ,gresie ,,parchet,balustrade,,geamuri,tamlarie etc …la o calitate mai mare decat cea din proiect …atunci se ajunge la sume mai mari.Acel expert chiar avertiza ca se va ajungela o criza imobiliara de proportii iar proiectele vor fi suspendatesau abandonate din lipsa de cumparatori .

  2. da,la maxim 500 euro mp,care este pretul real cu tot cu castig al antteprenorului,cred ca se vor gasi ceva cumparatori,altfel…..