Saturday , September 24 2022

14 trenuri cu întârzieri de până la 215 minute în gările din Suceava, în urma protestului spontan al ceferiștilor

Cele mai mari întârzieri s-au înregistrat pe rutele Suceava – Iași, Suceava – Adjud și Suceava – Cacica. Unele trenuri au fost anulate. Trenurile de marfă pe ruta Dornești – Constanța și retur au suferit de asemenea întârzieri, nedeclarate oficial

 tren

14 trenuri de călători și marfă aparținând SNCFR SA care au circulat pe căile ferate din județul Suceava au înregistrat ieri întârzieri între 70 și 215 de minute, ca urmare a grevei spontane declanșate ieri dimineață de lucrătorii Societății Naționale Căile Ferate Române (SNCFR). Potrivit unui comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului – Județul Suceava, „ prefectul județului Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi, s-a deplasat în Gara Burdujeni, unde a discutat cu protestatarii, cu conducerea societății care gestionează transportul feroviar și cu liderii de sindicat.

Principalele revendicări sunt legate de semnarea unui nou contract colectiv de muncă pe ramură, creșterea cu 22,57% a fondului de salarii din bugetul alocat companiei și majorarea contravalorii tichetelor de masă. Începând cu ora 11.00, traficul feroviar a fost reluat în condiții normale, urmând ca salariații să aștepte deciziile ce se vor lua în urma negocierilor care se vor desfășura în cursul zilei de astăzi între liderii sindicali naționali și conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate”.

Concret, ieri dimineață au staționat din cauza grevei,  producând întârzieri, trenurile de călători 5601 Iași – Suceava Nord, care a stat în Verești 206 minute, trenul 5732 Cacica – Suceava, staționat în Suceava Nord 215 minute, trenul Suceava Nord – Adjud, staționat în aceeași gară timp de 208 minute. Trenul Suceava Nord – București a stat în gara Suceava Nord 160 de minute; Timișoara Nord – Iași 162 de minute, trenurile Suceava – Cacica și Botoșani – Suceava Nord au fost anulate, la fel și Suceava Nord – Iași. La Vatra Dornei mecanicul de tren al cursei 5701 Suceava – Ilva Mică a decis să țină trenul în gară 146 de minute, protestând alături de colegii lui, cerând salarii mai mari. Un alt tren, pe același traseu – 5702 Ilva Mică – Suceava – s-a oprit timp de 71 de minute în gară la Frasin. Alte trenuri afectate de protestul ceferiștilor: Dornești – Suceava, Dolhasca – Vințu de Jos, precum și câteva trenuri de marfă precum 80558 Palas – Dornești, 80338 Dornești – Constanța Feffy Boat. (Neculai ROSCA)

Greva spontană s-ar putea extinde, pe fondul nemulțumirilor salariale

Greva spontană declanșată miercuri de angajați feroviari s-ar putea extinde la toate regionalele, pe fondul nemulțumi­rilor salariale, la care se adaugă lipsa echipamentului de lucru, condițiile improprii de lucru și lipsa combustibilului pentru încălzirea spațiilor tehnice, a declarat Florin Dobrescu, liderul Fe­derației Sindicatelor Drum de Fier.

Florin Dobrescu a explicat că marți, 21 martie, a expirat Contractul Colectiv de Muncă și, deși conducerea CFR SA a venit cu propunerea unei creșteri a fondului de salarii cu 22,5%, aceasta nu are bază legală, întrucât bugetul companiei încă nu este aprobat.

“Începând de astăzi (miercuri — n. r.) nu mai avem Contract Colectiv de Muncă. Ultimele negocieri le-am avut ieri, când administrația a venit cu propunerea, dar fără bază legală, fără buget aprobat și, în condițiile date, noi nu mai puteam continua negocierile pentru că nu mai aveam ce să negociem. Oamenii sunt foarte nemulțumiți și, neavând Contract Colectiv de Muncă, nu au mai vrut să muncească. Au luat hotărârea să oprească spontan lucrul. Deci, e o grevă necontrolată de sindicate, pentru că nu e declarată de noi grevă, dar asta e situația! Nemulțumirea lor se manifestă prin oprirea lucrului. Ei își manifestă de mult dorința asta, pentru că în ramura mea, de exemplu, 80% sunt cu salariul minim pe economie. Nu se poate! Oamenii răspund de siguranța circulației, de circulația trenurilor, de vieți omenești pe salariul minim. Deci, nu se mai poate continua în condițiile astea, iar administrația nu a prezentat nimic concret și corect ca să ne convingă pe noi, sindicaliștii de la masă, că va fi certă negocierea asta și creșterea de salarii va fi corespunzătoare așa cum s-a propus’’, a precizat liderul sindical.

Acesta a adăugat că are semnale că greva spontană s-ar putea extinde, în prezent aceasta manifestându-se la nivelul a șapte din cele opt regionale ­e­xistente, adică în București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Galați, mai puțin Constanța.

“Din semnalele pe care le am eu, oamenii vor opri lucrul și pe alte regionale, pentru că se vor solidariza cu ceilalți care au oprit. Acum greva are loc la șapte din opt regionale câte există. Nu e doar problema salariilor, ci și a echipamentelor de lucru, a condițiilor de muncă, sunt multe care s-au adunat în decursul anilor și nemulțumirea lor aici duce. Nu au fost capabili (conducerea CFR SA — n. r.) să cumpere echipament de lucru, să le creeze condiții de muncă, combustibil pentru încălzitul spațiilor tehnice și de aici nemulțumirea s-a accentuat. Plus mizeria care lucrează, salariile foarte proaste și, atunci, oamenii au spus: <<Domnule, noi nu mai vrem să muncim în condițiile astea, pe banii ăștia. Să vină cine vrea să muncească“‘, a continuat Florin Dobrescu. (Agerpres)

 

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …