Monday , April 29 2024

10,3% din creditele angajate in Suceava sunt restante

la sf=r[itul lunii august a acestui an, fa]a de acum un an, volumul creditelor restante în total împrumuturi acordate de b\nci s-a dublat Suceava este pe locul patru la nivel na]ional în ceea ce prive[te valoarea creditelor restante în total credite acordate  n
Sucevenii continua sa fie lideri în ceea ce prive[te neachitarea la timp a creditelor angajate la b\nci, conform ultimelor statistici f\cute publice pe site-ul B\ncii Na]ionale a Rom=niei.
Astfel, din  analiza evolu]iei indicatorilor raporta]i prin „Comportamentul financiar al popula]iei [i agen]ilor economici în profil teritorial” pentru luna august 2010, s-au constatat ca în ceea ce prive[te creditele, se men]ine descre[terea volumului total de credite în lei [i valut\, cu 0,32% fa]a de nivelul înregistrat în luna decembrie 2009 [i cu 2,51% fa]a de luna similara din 2009, pâna la  3.287,4 milioane lei. Comparativ cu luna precedenta se înregistreaz\  o u[oara cre[tere, cu 0,02% la creditele în lei [i cu 0,8 milioane lei la cele în valut\,  a volumului total de credite.
Astfel, volumul total al creditelor  la sf=r[itul lunii august 2010 în jude]ul Suceava  se înscrie în tendin]a înregistrata la nivelul întregii ]\ri, unde se observa un trend u[or cresc\tor  – volumul total al creditelor a crescut cu 0,57% comparativ cu luna iulie a.c.
Speciali[tii bancari arata ca s-a constatat o consolidare a tendin]ei constant ascendenta pe care s-a plasat indicatorul credite restante în total expunere curent\. Astfel, daca la data de 31.08.2009, creditele restante reprezentau 5,2% din volumul total al creditelor acordate, la data de 31.08.2010, acestea reprezinta 10,3% (respectiv 6,4% la data de 31.12.2009 [i 9,8% la data de 31.07.2010). Procentul mare [i în cre[tere al ponderii creditelor restante de10,3%  înregistrat la nivelul jude]ului Suceava este corelat în analiza f\cuta de reprezentan]ii B\ncii Na]ionale a Rom=niei cu evolu]ia economiei locale [i a arieratelor [i, implicit, cu rata ridicata a [omajului de 7,70%, nivel care se situeaz\, în continuare, peste media pe ]ara , care este de 7,39%. Este de asemenea, [i efectul m\surilor de austeritate luate de Guvern, îndeosebi pentru sectorul bugetar, care ar putea atrage dupa sine, [i în lunile urm\toare, o suplimentare a ponderii de credite neperformante.
În func]ie de moneda în care sunt acordate creditele,  în perioada analizat\, comparativ cu luna precedent\, se înregistreaza o tendin]a ascendenta a expunerii în valut\, de ^1,25%, [i o   sc\dere a expunerii în lei, -1,05%, tot pe fondul major\rii valorii creditelor restante. Comparativ cu luna august a anului precedent [i luna decembrie 2009, se poate observa o men]inere a tendin]ei de cre[tere a  volumului expunerii  în valuta (^7,17% [i respectiv  ^7,03%) pe fondul diminu\rii accentuate a credit\rii în lei (-9,84% [i respectiv -6,12%).
În luna august 2010, comparativ cu luna precedent\, s-a constatat men]inerea tendin]ei de diminuare a creditelor acordate în lei, atât la nivelul agen]ilor economici reziden]i, cât [i la nivelul popula]iei, îns\, la nivelul creditelor acordate în valut\, s-a manifestat tendin]a de cre[tere atât la nivelul popula]iei, cât [i la nivelul agen]ilor economici reziden]i, mai accentuat la nivelul popula]iei.
Credite de consum mai pu]ine, credite pentru locuin]e mai multe
Analiza structurii pe destina]ii a creditelor acordate popula]iei comparativ cu luna precedent\, indica o sc\dere în luna august 2010 a creditelor de consum acordate în lei cu 4,6 milioane lei, în timp ce valoarea creditelor pentru achizi]ionarea de locuin]e acordate în lei s-a men]inut aproximativ la acela[i nivel, fiind în cre[tere creditele acordate pentru alte destina]ii – cu 1,4 milioane lei. De asemenea, cre[terea  volumului creditelor acordate în valuta popula]iei, cu 11,1 milioane de lei (1,14%) s-a realizat, atât prin cre[terea volumului creditelor de consum, cât [i prin credite pentru achizi]ionarea de locuin]e.
Pe de alta parte, restan]ele acumulate de popula]ie [i companii în contul creditelor contractate de la b\nci au ajuns sa reprezinte în luna august a acestui an 10,3% din soldul total al creditelor, în cre[tere fata de perioadele anterioare. La nivel na]ional, acest indicator a fost de 6,87% la finele perioadei analizate, fiind de asemenea pe un trend ascendent, comparativ cu perioadele anterioare.
Cre[terea restan]elor la finele lunii august 2010, cu 4,83% fa]a de luna precedenta [i de peste 1,9 ori fa]a de perioada corespunz\toare din anul 2009, s-a datorat mai ales componentei în lei, care a reprezentat 73% din totalul restan]elor, o cre[tere de 78,1% fa]a de decembrie 2009 [i o cre[tere 77,4 % fa]a de august 2009). Pe aceea[i tendin]a s-a situat [i componenta în valut\, care a crescut cu 97,2% fa]a de decembrie 2009 [i cu 130,7% fa]a de august 2009. Cauza principala o constituie prelungirea declinului veniturilor popula]iei [i ale agen]ilor economici, pe fondul recesiunii economice na]ionale.
Suceava se afla pe locul patru la nivel na]ional, în ceea ce prive[te procentul restan]elor la creditele acordate
În luna august 2010, jude]ul Suceava s-a men]inut pe locul 9 în topul jude]elor, exclusiv municipiul Bucure[ti, cu un volum total al restan]elor în lei [i valuta de 339 milioane lei. Îns\, ca procent al valorii totale a creditelor restante în total credite acordate, la aceea[i perioad\,  jude]ul Suceava se situeaza pe locul patru pe ]ara (10,3%), dupa jude]ele Ialomi]a (12,3% – în cre[tere cu o pozi]ie), Bistri]a N\s\ud (11,89%), [i Gala]i (10,88%) cu un procent ridicat, ]inând cont de faptul c\, la nivel na]ional, acest indicator a fost de  6,87 % la finele perioadei analizate.
De asemenea, în privin]a creditelor restante în lei, jude]ul Suceava s-a men]inut pe locul 4 dupa jude]ele Bra[ov, Constan]a [i Timi[ (exclusiv Bucure[ti), cu 247 milioane lei (14,3% din valoarea creditelor acordate în lei fiind restant\).
N  Depozitele în b\nci ale  sucevenilor au crescut într-un an cu 9,5%
În ceea ce prive[te disponibilit\]ile [i depozitele la termen în lei [i valuta constituite la b\ncile din jude]ul Suceava de c\tre popula]ie [i agen]i economici, acestea au crescut în luna august 2010 comparativ cu luna precedent\, pâna la valoarea de 2.147,1 milioane de lei, înregistrând, în continuare, o cre[tere cu 9,5% fa]a de august 2009 [i respectiv cu 5,28% fa]a de luna decembrie 2009, acestea localizându-se în principal la popula]ie.
Astfel, în luna august 2010, s-a men]inut preferin]a popula]iei din jude]ul Suceava, pentru depozitele pe scaden]e relativ mai lungi (preponderent în lei, aproximativ 68,11% din valoarea totala a depozitelor), sus]inuta de un nivel atractiv al randamentelor aferente acestei categorii de plasamente. Astfel, s-a ajuns, în luna raportat\, la un nivel al depozitelor la termen în lei de 1.107,3 milioane, în cre[tere cu 9,75% fa]a de luna decembrie 2009 [i cu 22,51% fa]a de perioada similara din 2009, în timp ce depozitele la termen în valut\, în suma de 511,7 milioane lei,  au crescut cu 17,12% fa]a de luna decembrie 2009 [i cu 36,09% fa]a de luna august 2009. De re]inut ca depozitele la termen în lei constituite de agen]ii economici din jude]ul Suceava au înregistrat, la data analizei, o cre[tere cu 8,92% fa]a de nivelul lunii precedente, în timp ce depozitele la termen în valuta constituite de c\tre popula]ie au înregistrat o cre[tere cu 3,79%. (Neculai RO{CA)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …