Wednesday , October 5 2022

102 studenţi au fost exmatriculaţi de la USV după primul semestru de studii pentru neplata taxei

studenti universitate


La Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava sunt în prezent, după cum a spus prorectorul USV, Gabriela Prelipcean, aproximativ 9.000 de studenţi, însă după încheierea primului semestru de studii din anul universitar 2014 – 2015, 102 studenţi au fost exmatriculaţi din motivul neplăţii taxei de şcolarizare şi alţi opt au hotărât să renunţe la studiile universitare din motive personale sau schimbarea reşedinţei.
“De obicei aceste exmatriculări se fac înainte de sesiune, iar următoarea acţiune de exmatriculare se va desfăşura înainte de sesiunea dein vară”, a explicat Gabriela Prelipcean.
Studenţilor care au fost exmatriculaţi pentru neplata taxei le este permis să se reînmatriculeze, însă vor trebui să plătească sumele de bani datorate.
“Cei exmatriculaţi pentru neplata taxei pot fi reînmatriculaţi, însă trebuie să plătească tot din urmă”, a declarat Gabriela Prelipcean.
Studenţii care renunţă la studii sau îngheaţă anul se pot întoarce la studii însă trebuie reia anul universitar la care au renunţat de la început.
Cele mai întâlnite cauze de retragere de la studii, după cum a explicat prorectorul Gabriela Prelipcean, sunt: schimbarea reşedinţei, insuccesul academic şi cauzele financiare, legate de neplata taxei.
In 2014 procentul abandonării studiilor a fost de 12%, făcându-se diferenţa între facultăţile la zi şi cele la ID. Studenţii care urmează cursuri la zi se retrag în proporţie de 9%, în timp ce pentru cei care urmează cursuri la ID, procentul este de 14%.
In sprijinul studenţilor care vor să renunţe la studii vin psihologii din cadrul Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava. (I.G.N.)

Vezi si

Caravana mobilă pentru testarea gratuită HPV a femeilor va fi luna aceasta în Stulpicani, Frătăuții Vechi și Noi, Broșteni și Straja

Femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani se pot prezenta doar cu buletinul …