10% dintre sucevencele care rămân însărcinate fac avort

reportersite
18 septembrie 2020, 7:10

secretarasite

Așa reiese din datele statistice furnizate de Direcția de Sănătate Publică. Din cele 390 de femei care au fost luate în evidență în cursul lunii trecute ca fiind însărcinate, 38 au decis să renunțe la sarcină și au făcut avort

Cadrele medicale sucevene trag un semnal de alarmă și susțin că a crescut în ultima perioadă, numărul întreruperilor de sarcină, pe fondul crizei generate de pandemia Covid. După cum reiese din datele statistice furnizate de către Direcția de Sănătate Publică, lunar, aproximativ 10% dintre sucevencele care rămân însărcinate, fac avort. Din cele 390 de femei care au fost luate în evidență ca fiind însărcinate, de către medicii specialiști, în cursul lunii trecute, 38 au decis să renunțe la sarcină și au făcut avort. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, a scăzut, în județul nostru, și numărul nașterilor. Dacă în luna august a anului trecut, au venit pe lume, în maternitățile sucevene, 1.023 de copii, anul acesta, s-au născut doar 808 bebeluși. În prezent, medicii ginecologi au în monitorizare, 1.980 de femei gravide, iar sporul natural al populației a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 416, la 156.

secretarasite

Marea majoritate a medicilor ginecologi suceveni administrează și cabinete private și susțin că fac, câte trei-patru avorturi pe săptămână. Femeile care trec pragul cabinetului medical pentru o astfel de intervenție, susțin că nu-și permit să crească un copil, dar nici metodele de contracepție nu li se par o soluție, pentru că și acestea implică tot felul de costuri. Cea mai ieftină plachetă de anticoncepționale care se găsește în farmaciile sucevene costă zece lei, iar cea mai scumpă ajunge la 50 de lei. Cert este faptul că niciuna nu se regăsește pe lista de medicamente compensate, femeile nebeneficiind de niciun fel de reducere.

Statisticile alarmante sunt confirmate și de reticența sucevencelor de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre ele nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc să meargă la controale ginecologice anuale. (C.R.)
secretarasite