Tuesday , April 30 2024

10% din unităţile de învăţământ vor fi desfiinţate în următorii şase ani

sedinta 24 febr 2014 - 1 [800x600]

Seful Inspectoratului Scolar al Judeţului Suceava a spus că motivul principal ţine de numărul mic de elevi şi preşcolari, cerând primarilor să nu mai aloce fonduri de investiţii la aceste unităţi de învăţământ. „Vă rog să fim foarte pragmatici şi să ţinem cont de actuala situaţie demografică”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarilor din localităţile unde Inspectoratul Scolar va lua o decizie de acest fel în următorii doi până la şase ani

Unităţile de învăţământ din judeţul Suceava se vor împuţina semnificativ pe fondul diminuării numărului de locuitori, autorităţile judeţene având în vedere ca în următorii doi până la şase ani să desfiinţeze cam a zecea parte din şcolile şi grădiniţele de la nivel judeţean. Anunţul a fost făcut, ieri, de şeful Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, la o şedinţă care a avut loc la Palatul Administrativ al Sucevei cu mai mulţi primari şi directori de unităţi de învăţământ. La şedinţă au participat prefectul Florin Sinescu, administratorul public al Judeţului, Lăcrămioara Loghin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ilie Niţă şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, acesta din urmă întărind cele spuse de inspectorul general Gheorghe Lazăr.
După cum a precizat şeful ISJ Suceava, în maxim şase ani vor fi desfiinţate 84 de unităţi de învăţământ de la nivelul judeţului Suceava, cel mai probabil acest proces urmând a demara peste doi ani. Astfel, în perioada 2016 – 2020, a zecea parte din şcolile şi grădiniţele din judeţul nostru vor fi „istorie”. Pe de o parte, Gheorghe Lazăr a ţinut să dea asigurări că în continuare va exista o preocupare pentru calitatea actului de învăţământ pentru că „şcoala reprezintă viitorul naţiunii”. De cealaltă parte, acelaşi Gheorghe Lazăr a transmis primarilor că ar trebui să îşi ia gândul de la a mai investi în unităţile de învăţământ respective. „Nu se merită să mai investim în aceste şcoli. Nu cred că are rost”, a spus Gheorghe Lazăr, adăugând că pentru transportul copiilor la unităţile de învăţământ vor fi mai multe microbuze şcolare aduse în judeţ.
Nechifor a încercat o altă abordare, dar mesajul a fost acelaşi ca al lui Lazăr
Iniţial, cel care lăsese să se înţeleagă la şedinţa de ieri cu primarii că se va ajunge şi la desfiinţarea unor unităţi de învăţământ a fost Cătălin Nechifor, doar că şeful administraţiei judeţene a abordat de la început problema la o manieră mai puţin tanşantă. Astfel, el a spus că „este posibil” ca pentru o parte din cele 813 unităţi de învăţământ să fie abordată o formulă care să permită o funcţionare mai bună şi un proces educaţional mai bun, iar în aceste condiţii a spus că „este posibilă desfiinţarea unor şcoli”.
După afirmaţiile mai directe ale lui Gheorghe Lazăr, Cătălin Nechifor a luat din nou cuvântul şi a ţinut să îndulcească pilula, deşi nici nu a lăsat posibilitatea altor opţiuni. „Vreau să se înţeleagă că decizia de desfiinţare nu o ia Inspectoratul Scolar de capul său”, a spus şeful administraţiei judeţene sucevene, adăugând că de aceea a convocat această şedinţă.
Totuşi, Cătălin Nechifor a declarat că va trebui să se ţină seama şi de realităţile actuale, de numărul tot mai mic de elevi în unele unităţi de învăţământ şi să se cumpănească bine dacă nu ar fi o ideea mai potrivită aceea de a grupa cât mai mulţi copii la nivelul unei singure unităţi de învăţământ, iar cei din localităţi mai îndepărtate să aibă posibilitatea unui transport cu microbuzul. „Vă rog să fim foarte pragmatici şi să ţinem cont de actuala situaţie demografică”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarilor din localităţile unde Inspectoratul Scolar va lua o decizie de acest fel în următorii doi până la şase ani.sedinta 24 febr 2014 - 2 [800x600]
Lungu: „Cu siguranţă va trebui să unim cât mai multe şcoli pe centre bugetare”
In ceea ce priveşte situaţia din municipiul Suceava, primarul Ion Lungu a declarat că nu a primit nicio informaţie de la Inspectoratul Scolar cu privire la desfiinţarea vreunei şcoli, liceu sau grădiniţe din oraş în următorii ani. Cu toate acestea, edilul şef al municipiului reşedinţă de judeţ a spus că unele probleme au apărut pe fondul scăderii numărului de locuitori, pe de o parte şi al schimbării domiciliului dintr-o zonă în alta a oraşului. Astfel, sunt şcoli foarte aglomerate în unele zone din oraş iar altele au un deficit mare de elevi. Nu întâmplător, primarul a spus că nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la reţeaua şcolară şi de aceea proiectul de hotărâre pe care l-a retras la şedinţa trecută a Consiliului Local Suceava va fi pus în dezbatere din nou la şedinţa din 27 februarie, în forma iniţială. „Pe noi nu ne-a informat nimeni cu privire la desfiinţarea unor şcoli, dar nu s-a ajuns la un consens între consilieri cu privire la reţeaua de unităţi şcolare şi de aceea voi reintroduce pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Suceava proiectul aşa cum a fost formulat atunci când l-am retras de pe ordinea de zi. Am spus şi atunci şi o spun şi de această dată: în măsura în care se aplică legea, standardul de cost per elev, sunt multe şcoli din municipiul Suceava care trebuie unite”, a spus Ion Lungu.
Edilul a precizat că în ceea ce priveşte municipiul Suceava, singura problemă în ultimii ani a fost legată de Scoala nr.6 din Burdujeni – sat despre care, la un moment dat, se discuta ca urmând a fi desfiinţată, însă după mai multe demersuri s-a găsit o formulă legală pentru a fi menţinută în funcţiune de Inspectoratul Scolar. Este vorba de un centru bugetar înfiinţat în aşa fel încât şcolii respective să îi fie alipite şi o grădiniţă.
De asemenea, Ion Lungu este de părere că în mod sigur, în anii următori, la nivelul municipiului Suceava vor fi făcute centre bugetare la care şcoli mai mici sau grădiniţe vor fi alipite unor licee. „Nu vreau să fac astăzi vreun pronostic cu privire la închiderea unor şcoli, dar cred că vor fi unite unele unităţi de învăţământ pe centre bugetare. Ca atare, mă aştept ca şcolile gimnaziale care sunt mai mici şi discutăm aici chiar şi de fostele licee industriale care au cheltuieli mari de funcţionare să poată fi unite şi să se reducă în acest fel costurile de funcţionare şi cheltuielile lor de administare”, a mai spus Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

One comment

  1. Datoriile de la LIC.3 cine le achită???Mai bine n-ar mai plăti nimeni.