Friday , June 14 2024

Zelenski și Putin vor participa la summit-ul G20 din Indonezia

Ministrul indonezian de externe Retno Marsudi a declarat că președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelenski vor participa la summitul G20, transmite publicația Vedomosti.

„Până acum, răspunsul la invitația noastră a fost pozitiv”, a spus Marsudi. Ea a menționat că Indonezia continuă să mențină legătura cu șefii ambelor state. În același timp, oficialul din Indonezia a remarcat situația instabilă din lume și „provocările serioase” cu care se confruntă comunitatea mondială. Potrivit acesteia, situația „devine din ce în ce mai dificilă”.

Summitul G20 va avea loc la Bali în perioada 15-16 noiembrie. În august, președintele indonezian Joko Widodo a anunțat planurile lui Putin de a participa la întâlnire. El a menționat că este așteptată și sosirea liderului chinez Xi Jinping. Publicația americană Bloomberg a sugerat că dacă liderul rus participă la summit, atunci întâlnirea sa cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski nu este exclusă. Cu toate acestea, la începutul lunii septembrie, Ministerul rus de Externe a anunțat că președinții Rusiei și Ucrainei nu intenționau încă să se întâlnească la summitul G20. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serghei Nikiforov, a declarat presei din Ucraina că încă nu a fost luată o decizie finală. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că formatul participării Rusiei la eveniment nu a fost încă determinat. Totodată, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a recunoscut că negocierile dintre președintele rus și președintele american Joe Biden ar putea avea loc în marja summitului, dacă s-ar primi o astfel de propunere.

 

Vezi si

NATO: Oferta de negocieri a lui Putin “nu este de bună credinţă”

Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin “nu este de bună …

error: