Saturday , June 22 2024

Zelenski: Dacă Bahmut este capturat … Voi fi împins la compromis

Dacă orașul Bahmut este capturat, Putin va simți sângele și va vinde această victorie Occidentului. Aprecierea îi aparține președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski care – interviu acordat Associated Press – crede că, în cazul înfrângerii trupelor ucrainene la Bahmut, presiunea atât din partea comunității internaționale, cât și din interiorul țării va crește, iar șeful Kremlinului va putea „să vândă această victorie”. „Voi fi împins la compromis”, a declarat Zelenski potrivit căruia, nu este o asemenea presiune acum, dar orice pierdere în această etapă a războiului, în opinia sa, ar putea pune în pericol avântul pe care l-a atins deja Ucraina în luptă.

Liderul de la Kiev a vorbit cu AP la bordul unui tren care îl transporta prin Ucraina, către orașe din apropierea unora dintre cele mai aprige lupte și altele în care forțele țării sale au respins cu succes invazia Rusiei.

Volodimir Zelenski în timpul interviului cu Julie Pace, Executive Editor AP – foto Efrem Lukatsky

AP este prima organizație de știri care a călătorit mult cu Zelenski de la începutul războiului cu puțin peste un an în urmă. Precizăm însă că titlul interviului publicat în Associated Press era „Ukraine’s Zelenskyy: Any Russian victory could be perilous” , ceea ce s-ar traduce prin „Zelensky din Ucraina: Orice victorie rusă ar putea fi periculoasă”. Cu toate acestea, ideea centrală din interviul despre care Associated Press spune că a fost dat în ziua precedentă – adică marți, 28 martie – a fost legată de Bahmut și despre faptul că președintele ucrainean a avertizat că dacă nu câștigă bătălia îndelungată de la Bahmut – considerat a fi un oraș cheie din estul Ucrainei – Rusia ar putea începe să construiască sprijin internațional pentru un acord care ar putea impune ca Ucraina să încheie compromisuri inacceptabile. El l-a invitat, de asemenea, să viziteze liderul Chinei, aliniat de mult cu Rusia. Pe de altă parte, același președinte al Ucrainei continuă să își pună speranța și, de altfel, recunoaște dependența militară de ajutorul dat de SUA. „Statele Unite înțeleg cu adevărat că, dacă încetează să ne ajute, nu vom câștiga”, a spus el în interviul acordat AP.

Foto – Efrem Lukatsky

AP constată că pe măsură ce războiul intră în al doilea an, Zelenski se trezește concentrat pe menținerea motivației ridicate atât în rândul armatei sale, cât și al populației ucrainene în general – în special milioanele care au fugit în străinătate și cei care trăiesc într-un confort și securitate relativ departe de linia frontului. Zelenski a făcut recent o vizită similară lângă Bahmut, unde forțele ucrainene și ruse au fost blocate de luni de zile într-o bătălie măcinată și sângeroasă. În timp ce unii analiști militari occidentali au sugerat că orașul nu are o importanță strategică semnificativă, Zelenski a avertizat că o pierdere oriunde în această etapă a războiului ar putea pune în pericol impulsul greu luptat al Ucrainei. „Societatea noastră se va simți obosită. Societatea noastră mă va împinge să fac compromis cu ei […] Nu putem pierde pași pentru că războiul este un tort alcătuit din bucăți de victorii. Victorii mici, pași mici”, a spus el.

Volodimir Zelenski în timp ce își ia rămas bun, la finalul interviului din tren pentru AP. Foto Efrem Lukatsky

În opinia celor de la AP, președintele Ucrainei ar vedea mai degrabă o eventuală înfrângere la Bahmut ca pe una preponderent politică, nu tactică. Președintele Ucrainei consideră că dacă trupele ruse reușesc să captureze orașul Bahmut, atunci președintele Federației Ruse, Vladimir Putin „va vinde această victorie Occidentului, societății sale, Chinei, Iranului, Braziliei, țărilor latino-americane, nu Letoniei, Lituaniei și Estoniei care, desigur, înțeleg cu adevărat, în detaliu și simt acest pericol din cauza vecinătăți cu Rusia”. „Dacă simte sânge – va mirosi că suntem slabi – și va apăsa, va apăsa, va apăsa”, a adăugat Zelenski.

Potrivit presei ucrainene care citează Statul Major General al Armatei Ucrainei, în 29 martie epicentrul ostilităților era situat la Avdiivka, Bahmut, Bilogorivka, Maryinka și împrejurimile lor. Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, general colonel Oleksandr Sirski, a spus că Federația Rusă și-a aruncat cele mai bune unități în Bahmut și sarcina apărătorilor orașului era să distrugă cât mai mulți dintre ocupanți, creând condiţii pentru acţiuni ofensive. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …