Friday , December 1 2023

VIDEO. Tragedie la o nuntă: Cel puțin 100 de morți și 150 de răniți în Irak, după ce sala de festivități a luat foc de la artificii

Cel puţin o sută de persoane au murit şi alte 150 au fost rănite într-un incendiu nocturn în timpul unei nunţi care avea loc într-o sală de festivităţi din nordul Irakului, potrivit unui bilanţ preliminar anunţat miercuri de autorităţile sanitare, transmite AFP, citată de Agerpres. La fel ca în cazul Colectiv, tragedia s-ar fi produs de la artificii.

La principalul spital din Hamdaniyah, un orăşel creştin din apropiere de Mosul cunoscut şi sub numele de Qaraqosh, un fotograf AFP a văzut sosind mai multe ambulanţe.

După miezul nopţii, în curtea spitalului erau adunate zeci de persoane, rude ale victimelor sau locuitori veniţi să doneze sânge, potrivit aceleiaşi surse. Locuitori erau strânşi şi în faţa uşilor deschise ale unui camion frigorific unde erau depuși mai mulţi saci mortuari negri.

Autorităţile sanitare din Ninive, provincia în care se află Qaraqosh, „au înregistrat o sută de morţi şi peste 150 de răniţi în incendiul de la o sală de nunţi din Hamdaniyah”, a anunţat agenţia oficială de presă irakiană INA, invocând un bilanţ preliminar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Saif al-Badr, a confirmat acest bilanţ.  Referindu-se la intervenţia sa la locul în care a avut loc tragedia, Apărarea Civilă a semnalat prezenţa unor panouri prefabricate „foarte inflamabile şi care contravin standardelor de siguranţă”. „Incendiul a provocat căderea unor părţi din tavan din cauza utilizării unor materiale de construcţie foarte inflamabile şi ieftine”, potrivit comunicatului de presă al Apărării Civile. „Informaţiile preliminare indică faptul că au fost folosite artificii în timpul unei nunţi, care au declanşat un incendiu”, se mai arată în comunicat.

Într-un comunicat succint, premierul Mohamed Chia al-Soudani le-a cerut miniştrilor Sănătăţii şi de Interne să „mobilizeze toate eforturile de salvare” pentru a ajuta victimele tragediei.

Ministerul Sănătăţii a anunţat „trimiterea de camioane cu ajutoare medicale” din Bagdad şi alte provincii ale ţării, asigurându-se că echipele sale din Ninive sunt mobilizate pentru „tratarea răniţilor”.

La fel ca multe oraşe creştine din Câmpia Ninive, Qaraqosh şi bisericile sale au fost jefuite metodic de jihadiştii aparţinând grupării Stat Islamic după ce aceştia au pătruns în oraş, în iunie 2014. Localitatea a fost reconstruită încet începând din 2017 şi a primit vizita Papei Francisc în martie 2021.

În Irak, standardele de siguranţă sunt foarte puţin respectate, atât în sectorul construcţiilor, cât şi al transporturilor. Cu o infrastructură în paragină după decenii de conflicte, în Irak au loc în mod regulat incendii sau accidente domestice soldate cu morţi.

În iulie 2021, un incendiu izbucnit la unitatea COVID a unui spital din sudul Irakului a costat viaţa a peste 60 de persoane. Cu câteva luni mai devreme, în aprilie, explozia unor sticle de oxigen a declanşat un incendiu într-un spital din Bagdad pentru pacienţi COVID în care şi-au pierdut viaţa peste 80 de persoane. (Agerpres)

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …