Friday , December 8 2023

VIDEO dramatic. Momentul în care ultimii luptători de la Azovstal, unii răniţi grav, se predau ruşilor

Mariupolul a căzut complet în mâinile ruşilor. Din motive umanitare, conducerea armatei ucrainene a ordonat ca apărătorii de la Azovstal, din care mulţi cu răni grave, să iasă din combinat. 

Rusia a declarat marți că 265 de soldați ucraineni care se adăposteau în uzina Azovstal din Mariupol „s-au predat”. Deși ucrainenii vorbeau despre un schimb de prizonieri cu rușii, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus a ordonat parlamentarilor să elaboreze un ordin permanent care să interzică schimbul de luptători Azovstal cu prizonierii de război ruși.

Mai mult, unul dintre negociatorii ruși, parlamentar în Duma de Stat, a declarat că luptătorii din regimentul Azov „nu merită să trăiască”. Leonid Slutski a spus că, deși Rusia are un moratoriu în ceea ce privește pedeapsa cu moartea, ar trebui „să se gândească cu atenție” la pedeapsa capitală pentru luptătorii Azov.

Imagini apărute pe rețelele de socializare arată momentele în care luptători ucraineni refugiați în Azovstal se predau forțelor proruse, clipurile postate arătând că o parte dintre soldații ultimei redute din Mariupol sunt răniți.

În unul din clipurile video, filmat din dronă, se vede cum soldații ucraineni ies la lumină, ducând răniți întinși pe tărgi, iar în alt video se vede cum sunt percheziționați de cei cărora li se predau (cel mai probabil forțe pro-ruse din Donețk), iar răniții sunt urcați în unele autobuze, iar ceilalți în altele.

Ministerul Apărării a precizat că cei care au avut nevoie de tratament medical au fost trimiși la un spital din Novoazovsk, un oraș din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal vor fi tratați „în conformitate cu standardele internaționale” și că Vladimir Putin a garantat acest lucru.

Armata ucraineană a declarat marți că lucrează pentru a evacua toate trupele rămase din ultima lor fortăreață din portul asediat Mariupol, cedând controlul orașului Rusiei după luni de bombardamente.

„Reduta ‘Mariupol’ și-a îndeplinit misiunea de luptă”, a spus Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile soldaților… Apărătorii din Mariupol sunt eroii vremurilor noastre”.

Vezi si

Trei oameni uciși și unul rănit grav într-un atac la Las Vegas, într-un campus universitar

Poliția a anunțat că trei persoane au fost ucise într-un schimb de focuri în campusul …